雪姨

雪姨「上水」拍片認錯承諾改壞習慣 網民唔受落破解新片Dislike真實數據

最新娛聞

廣告

有「富貴KOL」之稱的雪姨在農曆新年前品評酒店及茶記出的盆菜,食家上身狠批茶記出品水準不及酒店,火速吸嬲並引發關公災難,潛水超過一個月﹗雪姨終於上水,並拍片講斷捨離,同時在八分鐘片中雪姨認錯又承諾會改掉壞習慣﹗網民反應兩極﹗

雪姨:人生低潮時,要懂得起番身﹗

雪姨以「實踐斷捨離」為題分享自己打算斷捨離的五件事物,片中雪姨話過去個多月經歷人生低潮,兩星期前其指甲店領養的貓又因心臟病離世,雪姨話人生總會經歷高低,在低潮時,面對困難時,懂得在一堆碎片中起番身﹗

雪姨 雪姨潛水個多月,終於上水拍片﹗
雪姨潛水個多月,終於上水拍片﹗(圖片來源:YouTube@Snow E)

不斷重覆「要做一個更好嘅人﹗」

雪姨又話之前每隔三天出片,工作一直忙碌,經過過去個多月的沉澱後人生有所領悟,「之前走得太快,審視自己之後,我見到好多自己不足嘅地方,有好多嘢有好大進步空間,令我搵番初初拍片時嘅初衷﹗想做好每一條片嘅content,做一個更好嘅人,做一個更好嘅YouTuber。」

雪姨 雪姨話幾過個多月的沉澱,得到人生的領悟﹗
雪姨話幾過個多月的沉澱,得到人生的領悟﹗(圖片來源:YouTube@Snow E)
雪姨 話睇到自己不足嘅地方
話睇到自己不足嘅地方(圖片來源:YouTube@Snow E)

要斷捨離人際關係

雪姨話除咗了斷捨離物件之外,其中一樣要斷捨離是「人際關係」,她指人生就像是一架不會停下來的火車,中途有人上車有人下車,「經歷咗咁多之後呢,遇見過唔同嘅人,無論咩原因上車定落車,好嘅我會好好珍惜,唔好嘅呢,就當係過客,都多謝幫我上咗人生一課,」

雪姨 承認自己過去做錯事,話會努力改變﹗
承認自己過去做錯事,話會努力改變﹗(圖片來源:YouTube@Snow E)

雪姨改壞習慣 要分享愛保持謙卑

雪姨又話要改掉壞習慣,第一是take it for granted,她指媽媽對她的關愛以前可能覺得理所當然「自從出咗事之後,佢每一次同我望對眼,都會有一個好虛假嘅微笑,問我需要乜去表達關心,出咗事之後,除咗媽咪,朋友、前輩都好關心我﹗我感受身邊人嘅關心同時,要學識將愛傳開去,無論識定唔識都好,spread love同stay humble」

雪姨 雪姨在片中不斷重覆話會做一個更好嘅人﹗
雪姨在片中不斷重覆話會做一個更好嘅人﹗(圖片來源:YouTube@Snow E)

雪姨又話以為自己一直好堅強「我經歷過咁多林林總總嘅嘢,以為都應該幾堅強,但喺人生低潮嘅時候,原來我冇想像中咁堅強,呢段時間我諗,令自己個內心再強大,將成件事消化,再鼓起勇氣企返起身,做一個更好嘅人﹗」

新片Dislike數被隱藏 網民迅速破解

由於Youtube去年更改版面,影片Dislike數字被隱藏,只有片主才能看得到,不過有網民就發現Chrome瀏覽器上有一個「Return YouTube Dislike」擴充元件,只要下載以後,就能恢復被隱藏的「Youtube影片倒讚(Dislike)數」!

雪姨 安裝了相關Plugin後,YouTube的Dislike數再度曝光!
安裝了相關Plugin後,YouTube的Dislike數再度曝光!(圖片來源:youtube截圖)

原來影片發放了一日,累積的Dislike比例仍是遠趣讚好分享,至於留言區亦十分精彩:

經過兩日後,Dislike數更破萬,遠超過Like數一半,而Like數增長卻相當緩慢,只有約五百的增長﹗

雪姨 雪姨獲得Dislike數破萬﹗
雪姨獲得Dislike數破萬﹗(圖片來源:YouTube@Snow E)

網民:香港人已經斷捨離咗你

雪姨終於蒲頭,雖然語氣明顯較前沉實,又沒有炫富,網民反應兩極,有網民留言支持她「復出」,同時有不少網民唔受落,留言「直接拍條片道歉啦﹗」、「如果真係想做一個更好嘅人,第一條片就應該道歉啦﹗」、「唔使你教斷捨離,香港人已經斷捨離咗你」、「好假囉﹗」、「想做一個更好嘅人就唔好再出嚟﹗」、「做一個好人係做出嚟唔係靠把口﹗」

雪姨
(圖片來源:YouTube@Snow E)
雪姨
(圖片來源:YouTube@Snow E)
雪姨
(圖片來源:YouTube@Snow E)
雪姨
(圖片來源:YouTube@Snow E)
雪姨
(圖片來源:YouTube@Snow E)

重溫:雪姨自爆新年最深刻被掌嘴「盆菜風波」發酵再被爆三大黑材料

有「富貴KOL」之稱的雪姨(容可兒)接受開電視訪問,提到小時候的過年習俗,雪姨透露小時候不知禁忌而被長輩掌嘴,禍從口中原來都唔係第一次﹗「盆菜風波」後一直低調的雪姨,近日開電視訪問出街,事件再被發酵,更被爆三大黑材料﹗

雪姨談及農曆新年有很多賀年美食,雪姨笑言最喜歡吃家人炮製的角仔,又自爆曾經禍從口出:「小朋友真係要遠離廚房,如果唔係好容易講錯嘢!以前細個我試過畀婆婆掌嘴,因為當時我講咗句『哎呀!炸到裂開咗』所以千祈唔好亂講嘢,如果唔係會影響之後一年嘅運氣!」

雪姨自爆新年最深刻被掌嘴 「盆菜風波」發酵再被爆三大黑材料
雪姨早前接受開電視訪問﹗(圖片來源:開電視)

雪姨分享買樓心得

節目中提到雪姨投資有道,曾試過一筆過斥資近千萬買樓,雪姨亦有分享心得:「我自己真心覺得財不入急門,真係要量力而為,同埋唔好人哋話買咩,就即刻盲目咁跟住去買!自己做多啲功課同資料蒐集,咁就唔會畀人呃喇!」

雪姨自爆新年最深刻被掌嘴 「盆菜風波」發酵再被爆三大黑材料
雪姨「盆菜風波」後,一個直潛水玩低調﹗早前為接受開電視的訪問出街,是非再度發酵﹗(圖片來源:開電視)

雪姨就盆菜風波道歉求原諒

雪姨發表盆菜食評影片,節目以3間食肆的迷你盆菜比併,分別是兩間大酒店及基隆茶餐廳的出品。雪姨大讚兩間大酒店的盆菜,卻大彈基隆茶餐廳盆菜的水準,又嫌少髮菜,同時借機會宣傳生髮水產品,事件引起網民炮轟。雖然雪姨已刪片及發文道歉,但事件連日來不斷發酵,除了雪姨的YouTube頻道由32.4萬訂閱人數,至今已下跌至31.5萬,基隆茶餐廳掦言追究、連五星級酒店亦與她劃清界線。

雪姨盆菜風波 基隆茶餐廳
雪姨日前發表盆菜食評影片,節目以3間食肆的迷你盆菜比併,分別是兩間大酒店及基隆茶餐廳的出品。(圖片來源:[email protected] E)
雪姨盆菜 基隆茶餐廳
雪姨讚兩間大酒店的盆菜有水準,卻大彈基隆茶餐廳盆菜。(圖片來源:[email protected] E)
雪姨盆菜 基隆茶餐廳
又嫌茶餐廳盆菜少髮菜。(圖片來源:[email protected] E)
盆菜風波︱雪姨向市集檔主退全額租金 IG再三道歉求原諒
原來借機會宣傳生髮水產品。(圖片來源:[email protected] E)

雪姨再三道歉求原諒

雪姨的盆菜風波更直接影響她有份籌辦的「大乾爹」新年市集,更引發退租潮,有網友揚言會杯葛市集。雪姨就事件,昨日(25/1)在IG再三公開道歉:「就近日影片引起之風波,我再次向基隆茶餐廳因本人疏忽而造成之影響,致萬分歉意。以及後影響到大乾爹市集檔主,本人在此亦向各位用最真誠、最謙卑的心道歉。連日來經過不斷的沉思和反省,本人作出以下的決定:
1)明白檔主連日來受到風波影響,所有大乾爹市集檔主將獲退還全額租金。
2)了解到各小店為市集努力和籌備多時,卻因為本人言論問題而造成影響,蒙受損失。為將影響減到最低,檔主有權利選擇是否繼續參與市集,本人在此再向各位檔主致歉。

3)為表歉意,本人會將自己檔內全部收益捐到有需要團體。受助單位,容後公佈。希望可以幫到更多有需要人士。
我深深感受到作為一個創作者,需要為自己的創作內容及大眾負責任。再次向受影響檔主及各單位人士深表歉意。
請大家接受我最真誠的道歉,並給予改過機會。」

雪姨盆菜: 向市集檔主退全額租金 IG再三道歉求原諒
雪姨的盆菜風波更直接影響她有份籌辦的「大乾爹」新年市集。(圖片來源:[email protected]

基隆茶餐廳出面回應:考慮告你誹謗

基隆茶餐廳就「盆菜風波」一事作出回應:「大家好,我係小小編,本人實在睇唔過眼有大口KOL 詆毀本餐廳聲譽,雖然我哋唔係四五星級酒店,但係問心真係無你講到咁難食,藐嘴藐舌仲要帶住不肖樣詆毀我哋嘅一人盤菜,你要做生意唔係咁做既,我為咗我地舖頭上上下下所有員工每日辛勞工作付出而出聲,由其是依家生意難做,我會考慮告你誹謗架,做個KOL 噏得出就噏,真心唔明點解會有牌子搵你做廣告,咁樣嘅所謂廣告完全無質素! 另外,多謝大家支持,見到客人回圖話好食,好抵食,我地真係好感恩㗎!我地雖然只係一間茶餐廳,但係你憑乜睇唔起我哋呢,我老細都係白手興家服務社會,呢個世界係咪真係人善被人欺呢?」

盆菜風波持續 雪姨被爆三大黑材料:

人氣Youtuber情侶爆大鑊:好「富貴」嘅「人」想用錢撻我

人氣Youtuber情侶Sunny及Creamy在IG發文,爆大鑊疑影射雪姨:「其實我另一個咁想攪嘅原因係,聽講有一個好『富貴』嘅『人』好想同我爭個場,想用錢撻我之類,咁我又唔輸得,冇理由俾人遲嚟先上岸,我地做咁多嘢creamy 日日通宵寫嘅嘢咪白費,所以我就好想頂硬上,蝕就蝕賭埋身家。點知係同零碳天地簽約個一刻,幫手聯絡嘅朋友同我講:『零碳個邊話要收番20萬場租!』我收到個消息之後即刻晴天霹靂乜火都熄,經過商量,決定斬欖唔做,心諗你XXXX啦,阿XX你咁想攪我俾你攪喇,生意興隆呀!(不過佢最後都攪唔到零碳,反而去左個死場唔知點解。)」網友紛紛猜測Sunny所指的好「富貴」嘅「人」就係雪姨!

雪姨 人氣YouTuber情侶Sunny和Creamy﹗
人氣YouTuber情侶Sunny和Creamy﹗(圖片來源:IG@arhosunny)

網民質疑雪姨扮單身 非雲英未嫁

由於雪姨影片的片頭常強調自己「雲英未嫁」,而她的年齡一直以來也成謎,所以不少粉絲認為雪姨一直單身從未嫁人。不過日前卻有網友爆料指雪姨曾嫁人後離婚,網上也流傳了疑似她與另一半的親密合照,不過一切皆網友匿名發言,並未被證實,因此也有網友表示不相信!

雪姨
(圖片來源:LIHKG討論區截圖)
雪姨
(圖片來源:LIHKG討論區截圖)
雪姨曾經貼婚紗照﹗
雪姨曾經貼婚紗照﹗(圖片來源:IG@[email protected]

雪姨「大乾爹」新年市集食水深

有網友以「雪姨食水深到」為題發文指雪姨的「 大乾爹」新年市集租金過份,十多日便穩賺幾十萬租金:「雪姨搞個市集2.0 出嚟口口聲聲話幫小店清重貨,點知租11日收人地(哋)8,000蚊一張1.8*1.4米嘅位出嚟,新聞話成個市集有115間小店,咁預計收取租金大約係92萬以下。 一google search 睇下w square依家每個月幾錢租,大約租金係30幾蚊平方尺。 而個市集幾千呎,粗略估計短租十幾日先兩萬一日,依家搞個市集出嚟有冇生意都好,十幾日已經穩賺水魚小店幾十萬嘅租金」

網民勍留言「唔係點買樓」、「一買一賣啫水魚肯落搭㗎」、「雪姨不嬲都好識做生意,唔係點做變身富婆」等。

雪姨在IG發出特別通告,再三公開道歉﹗
雪姨在IG發出特別通告,再三公開道歉﹗(圖片來源:IG@iamsnowwhitewhite )

常見問題

雪姨於新片中如何認錯?

雪姨近日拍新片被指試水溫,片中提到自己打算斷捨離,又不斷重覆一句說話…詳情請看

網民對雪姨的新片反應兩極,雪姨有機會洗底嗎?

有人留言支持她復出,亦有不少人表示已對她斷捨離,更有網民發現YouTube上該片的Dislike數被隱藏了…詳情請看

撰文:東方新地圖片來源:YouTube@Snow E資料或影片來源:YouTube@Snow E

讀者留言