飛常日誌 網民

飛常日誌︱網民嘲多角戀變「前妻日誌」勁趕客 盤點專業劇9大老土位

最新娛聞

廣告

近日有網民在連登討論區以「AA機管局斥巨資贊助你TVB拍套戲宣傳香港國際機場,結果你同我拍成情情愛愛多角戀?」為題開帖,討論TVB熱播劇集《飛常日誌》本來是慶祝香港國際機場啟用25週年,但情節暴走喪玩多角戀橋段!狠批「呢10集都浪費晒去拍拖、暗戀、離婚、爭撫養權」,引來不少網民共鳴。

飛常日誌 網民 網民狠批「呢10集都浪費晒去拍拖、暗戀、離婚、爭撫養權」,引來不少網民共鳴。
網民狠批「呢10集都浪費晒去拍拖、暗戀、離婚、爭撫養權」,引來不少網民共鳴。(圖片來源:《飛常日誌》劇照)

網民嘲《飛常日誌》變「前妻日誌」

帖文吸引過百位網民留言討論,網民笑指機師、地勤、上司、保安、失婚人妻等等輪流上演三角戀,果然係邊「扮工」邊談情,劇中男主角馬國明無時無刻想著前妻,又大玩多角戀,拖足咁多集勁趕客。網民笑指:「TVB質素係咁」「講下機場事就夠,係要夾硬加感情線」「前妻日誌?」

飛常日誌 網民 劇中馬明無時無刻想著前妻,又大玩多角戀,十分趕客。
劇中馬明無時無刻想著前妻,又大玩多角戀,十分趕客。(圖片來源:《飛常日誌》劇照)

網民列舉TVB專業劇10大特色:

1.火爆機場特警、大頭蝦空姐

網民根據自己廿幾年來的睇劇經驗,總結出10大「老是常出現」的情節,更為《飛常日誌》重新諗過劇情同大結局,非常爆笑!他指出每位角色定位係「火爆機場特警、大頭蝦空姐、死咕咕禁區男保安、男仔頭控制塔女職員」。

2.頭兩集先介紹機場好靚

頭兩集就先介紹「機場好靚~好多人黎~跑道好長~機場好繁忙」之類。

3.四角戀無限loop

網民再講後續劇情就發展到四角戀,「特警愛空姐 空姐愛保安 保安愛控制塔 控制塔愛特警」,之後劇情不斷推進,卻變成「特警配控制塔 空姐配保安」,總之就係無限loop啲感情線。

4.總會發生至少一次飛機意外

最後,網民還劇透埋高潮位講啲咩:

「然後一次飛機意外,要緊急著落 一齊出動,係架機準備一下衝落地面撞機,個畫面就影住空姐係機上大叫 brace brace brace!控制塔女就係咁倒數 1000米! 800米! 600米!個保安就貼住塊玻璃望住架飛機衝落黎,個特警揸住架車衝去著陸位置到,最後慢鏡影住保安大哭大叫啊~畫面一黑⋯⋯」

5.時間急轉幾年後 交代各人改變

按照TVB套路,時間會突然飛到幾年之後,再交代各人改變:

「5年後,禁區名牌店sales就著住套黑衫黑褲攞住紮花,一邊係墳場到行一邊讀白:『空姐 你知唔知啊嗰件事發生左5年啦,大家都好大改變啊,特警已經唔火爆啦,仲升上超級特警啦,死咕咕保安都成日笑啦,控制塔女日日都好忙啊,如果你係到就好啦…』」

6.主角們生仔結婚

TVB劇其中一個特色就係主角們生仔結婚:「之後就撞到保安,就話『咦 你今日都嚟啊』,個保安就話『係啊 難得今日抽到假嘛』,之後又有個細佬女出嚟,2個問佢係咪盪失路啊,個女就嗌爸爸媽媽,之後超級特警同控制塔就一齊拖住手出嚟,原來結左婚重生埋個女『你地都一齊黎啊』『係啊 今日係正日嘛』。」

7.一班主角去墓前殉職同事

去到結局,生死去向總會喺墓前講清楚,一班主角順便去探返殉職同事:「然後5個人係到個墓前面,之後慢慢掃鏡頭,見到係機場廁所清潔阿叔,原來佢2、3年死左」。

8.舊同事返嚟再重聚

其次,又會重遇返其他多年冇見嘅舊同事,來一次大團圓ending:「之後保安電話響,原來空姐打黎,話佢岩岩落機,想一齊食飯⋯⋯今日抽到時間番黎香港」。

9.大結局肯定收到call出勤

如果話普通題材的電視劇大結局除了有BBQ,咁紀律部隊劇的大結局就大多都以收到Call出動而收尾,包括《烈火雄心》、《法證先鋒》、《學警出更》等劇集都一樣:「最後成班機場人員就係到bbq,bbq途中新聞報道話有一班航班引擎起火,將要急降香港機場第3跑道(賣下香港第3條跑道),然後班人就跳起身 我地又出動啦!起歌出字幕 完~」

將來還有什麼演唱會值得留意?

有不少歌手宣布舉辦演唱會,小編為你整合了2023香港演唱會+搶飛攻略一覽,包含各演唱會優先購票日期、公開售票日期、門票價錢、座位表等,想搶飛粉絲必定要留意!

香港有甚麼週末好去處推介?

週末可以參觀博物館,例如太空館科學館香港藝術館M+香港文化博物館等,更為你整合行山路線野餐地點,絕對是假日消遣的必然之選!

圖片來源:《飛常日誌》劇照、Tvb資訊分享站@Facebook、TVB