黃心穎

黃心穎被咒同馬國明分手 同屆港姐竟馬上讚好!

早前,落選港姐工藤佑采因被指黑面兼hea跳表演而引來負評,就連師姐黃心穎其後亦指她態度差,卻引來不甘示弱的工藤佑采於網上留言開火反擊,故二人掀起罵戰!日前,心穎於個人社交網上載相片,卻被網友咒同馬國明分手,更竟有與心穎同屆的港姐讚好二人分手!

撰文:東方新地|圖片:Instagram、新傳媒

黃心穎被咒同馬國明分手

昨日,黃心穎於個人社交網上載一張黃昏日落相,本身好地地一張落日照純粹只是與一眾粉絲分享的美景,可惜竟有網民留言:「祝福你同馬國明分手,祝福」令事情亦愈演愈烈!

同屆港姐馬上讚好

事關不久後,有網民竟留意到港姐岑杏賢讚好該名網友所留言給黃心穎的分手祝福,故隨即引起大批網民激烈討論!

黃心穎 黃心穎

雖然事後岑杏賢已對該留言的讚好刪走,卻有一位以工藤佑采照片做頭像的用戶截圖,並轉發於其個人社交網,明示有圖有真相!

該名截圖網友更留言:「『祝福你同馬國明分手』留言,岑杏賢Jennifer都按LIKE,好嘢,證明TVB同事都想你地散,你不信可以睇吓,個留言已經有一百多個人讚,你形象插水啦。」

 

黃心穎

岑杏賢回應傳媒

岑杏賢於事後接受傳媒訪問,她表示自已只是錯手撳了一些不知什麼內容的Post,因有網民對她提起事件,故亦即刻打電話給心穎同時表示嫌意,亦指自己事後已Unlike自己錯手讚好的留言。

黃心穎 回應工藤佑采黑面

黃心穎日前出席無綫新劇《牛下女高音》飯局,港姐出身嘅佢被傳媒問到今屆落選佳麗工藤佑采,在無緣入十二強後,多次黑面出場跳舞!心穎直言呢件事上覺得對方表現不恰當,佢話選美過程的確辛苦,想當年心穎選美時每隔兩天都要應付不同項目。

問到覺唔覺得落選後,要佳麗做布景板好慘?心穎話唔覺得,因為當年是最後十強才能在決賽出現,如今20強都可以出場已經很好,何況辛苦多時,當然要在台上展現自己最好的一面,留下美好回憶才對!

心穎又透露《牛下女高音》煞科後,會放假至10月中,她說要多留時間執拾屋企,又說男友馬國明開始放大假,她希望二人多啲時間一起,又表示會一齊去旅行!

工藤佑采寸爆反擊黃心穎

被師姐黃心穎批評後,工藤佑采日前隨即網上反擊,字裏行間充滿火藥味:「你堂堂三甲香港小姐,連閱讀理解都唔識?真係叻豬!黃小姐,你唔使咁護主心切喎!」

最後一句先寸爆「其實你係咪好耐冇見報? 所以要出嚟話一下我?」

心穎BB點回應

工藤佑采寸爆話黃心穎博見報,心穎BB接受傳媒時,表示堅持自己當日所講,要尊重舞台、尊重自己,佢唔信班落選佳麗會係最後一分鐘先知要出嚟跳舞,每個人都應該好好珍惜個舞台,留下一個美好回憶先啱。

心穎BB又補充,佢其實就唔係好知有工藤佑采呢個人,要話係借佢博見報,似乎成件事係調轉咗嚟講!心穎最後都話呢件事唔想再講落去,唔係好想同工藤佑采呢個名扯上關係!

工藤佑采連日辣火頭

其實選完港姐後,工藤佑采呢個名字似乎比三甲佳麗仲多人討論,由佢決賽當晚黑面、以至家庭背景等等。不過最爆都係工藤佑采連日喺社交網站大數TVB不是,呢個敢言舉動令佢獲得唔少支持!

大台唔俾生路佢行?

港姐決賽淘汰佳麗工藤佑采

《2018香港小姐競選決賽》三甲終於出爐,不過,今次就梗係唔係同大家講三甲嘅事啦!皆因落選港姐9號嘅工藤佑采實在太搶鏡,非常之值得一提!昨晚,20位佳麗分兩組進行才藝表演,而喺第二組嘅才藝表演中,工藤佑采嘅小提琴表演認真令各位觀眾非常眼前一亮!

港姐2018

工藤佑采所表演嘅小提琴確係神乎其技,拉到幾乎無一粒音準之餘,仲拉到好似劏雞咁,只係難得佢仲可以咁專注同認真睇譜,十分佩服!

港姐決賽

睇得出佢真係好落力表演小提琴俾大家聽,只可惜水準就令人跌哂眼鏡。
港姐決賽

當佢表演完畢,相信唔少觀眾都鬆一口氣!不過工藤佑采拉小提琴拉到劏雞咁都情有可原嘅,皆因佢自稱細細個學過幾年小提琴,最近先重拾琴弓,為咗顯技,都可算勇氣可加。

表演完劏雞嘅琴技後,工藤佑采都可能自知不妙,眉頭一皺。

落選佳麗要再出場跳舞

其後,港姐12強誕生,大熱幾乎全部晉級,而工藤佑彩就無緣晉身。大會之後安排一眾佳麗以泳裝現身問答環節,而八位落選佳麗則要再出場跳舞,淪為dancers。

不過,唔知係咪同已出局同心情有所影響有關,未能晉身嘅八位佳麗皆表現牽強,跳到甩哂Beat!

工藤佑彩出局後跳舞黑面神上身

相信心情最大影響嘅就係工藤佑彩,未知係咪因才藝表演失準,未能順利晉級而心情勁唔靚,出場跳舞時佢一直黑面兼零笑容,個樣望落嬲爆爆咁。

出局後,工藤真係面對住鏡頭都唔識笑, 全程跳舞個樣都幾乎係嬲嬲豬咁!