903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生

903藍球賽|森美貼舊相打足20年有感觸 外貌零變化越嚟越後生似食咗防腐劑

最新娛聞

廣告

舉辦多年的「903 ALL Star 籃球賽」近日再度舉行,其實這個年度賽事始於80年代尾,多年來有很多藝人都參加過,當中以2002年周杰倫、陳冠希、余文樂一場充滿是是非非嘅比賽最為經典。

903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 分唔分到邊張係20年前?
分唔分到邊張係20年前?(圖片來源:[email protected] sammy903)

903All Star 籃球賽森美打足20年

眾多903DJ中,森美更是參加足20年,今天(13日)森美在IG發布多張照片,極有感觸的寫道:

二十年啦,真心感觸,盡力啦,我呢個甘草會繼續服務樂壇,同每一代偶像歌手打到無力,不過有一個電台前輩比我打得更耐,為音樂打拼更搏,佢就係黃志淙!Respect!!

903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 防守余文樂。
森美防守余文樂。(圖片來源:[email protected] sammy903)
903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 其實最資深的903籃球員是黃志淙,早在85/86年已經參加商台明星籃球賽,當時仍在浸會傳理返學。
其實最資深的903籃球員是黃志淙,早在85/86年已經參加商台明星籃球賽,當時仍在浸會傳理返學。(圖片來源:sammy903)

森美20前後對比零變化仲被網友大讚後生咗

這輯系列的照片中,森美也有將自己20年前的樣貌和現時作對比,絲毫沒有變化,簡直像吃了防腐劑一樣,網友大讚「越嚟越後生」、「凍齡男神」。還有一張便是森美在防守余文樂的照片,網友抵死留言寫道:「之前對手,都去咗NBA 再退役到台灣了」

903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 903 all Eason唱歌好夠中氣,估唔到打波一樣氣力十足,全場飛撲搶波。
森美與Eason鬥波!當時陳奕迅唱歌好夠中氣,估唔到打波一樣氣力十足,全場飛撲搶波。(圖片來源:新傳媒資料室)
903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 森美在《玉女添丁》等電影中仍是肥仔一名,直至與鄭中基合作《我要做Model》就首次為角色瘦身成為爭奪做「Model王」的范特西。
森美在《玉女添丁》等電影中仍是肥仔一名,直至與鄭中基合作《我要做Model》就首次為角色瘦身成為爭奪做「Model王」的范特西。(圖片來源:電影宣傳照)

二十年間男神多變化 陳冠希、周杰倫、余文樂球場領風騷

森美提及20年前的籃球賽,風頭最勁的是過江龍周杰倫﹐在最後一個回合的賽事上﹐個人獨領風騷﹐取得6次入球﹐成為當晚最有價值的球員。其實周杰倫係人所共知籃球痴,自12歲已經開始打籃球﹐但原來在練習的時候﹐阿Jay自覺表現屬一般。

903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 903 all 阿JAY奪得「最有價值球員」!
阿JAY奪得「最有價值球員」!(圖片來源:新傳媒資料室)
903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 周杰倫今年已經 43歲,比森美小5歲。
周杰倫今年已經 43歲,比森美小5歲。(圖片來源:東方新地)

當年在903籃球賽上展英姿的

903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 20年前陳冠希穿著的是 AIR JORDAN 2 RETRO。
20年前陳冠希穿著的是 AIR JORDAN 2 RETRO。(圖片來源:東方新地)
903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 陳冠希今年42歲,最近亦有回港現身畫廊被網民捕獲。
陳冠希今年42歲,最近亦有回港現身畫廊被網民捕獲。(圖片來源:東方新地)
903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 當年與森美爭波的余文樂,被網民揶揄「都去咗NBA 再退役到台灣了」
當年與森美爭波的余文樂,被網民揶揄「都去咗NBA 再退役到台灣了」(圖片來源:東方新地 )

2002陳冠希、余文樂場內不和Edison練習時疑絆倒對方

2002年嘅籃球賽場上﹐當年有報道指陳冠希﹙當年22歲﹚睇死余文樂﹙當年21歲﹚不可以取代謝霆鋒之後﹐二人的關係日趨惡化(編按:《無間道》電影在2002上映)﹐賽前就有好多有關二人不和的報道 —— 先是發布會上二人不肯合照﹐接著又有報道指余文樂拉攏周杰倫在籃球場上杯葛Edison﹐跟著又傳出Edison練習時絆倒阿樂﹐令阿樂受傷,是非程度仲複雜過選美批踭。

903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 當年二人合演《無間道》,不過交流不多,其後更傳出不和。
當年二人合演《無間道》,不過交流不多,其後更傳出不和。(圖片來源:東方新地)

Edison余文樂球場上刻意迴避

當晚比賽場上﹐Edison及阿樂似乎刻意保持距離﹐各站一旁﹐更沒有試過同場﹐被記者問及有關賽前種種是非傳聞﹐Edison先是使出招牌狂笑﹐表示「有啲傳聞都係頭一次聽到」﹐但是他並不理會,又話﹕

「唔傳﹙波﹚就唔傳﹐我又沒有入樽﹐不用傳波給我。其實你們應該問對方。」

903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 903 all 陳冠希係助攻王,全場助攻8次 球齡:超過20年當時報稱由出世已經愛上籃球) ,最愛球星:Michael Jordan
陳冠希係助攻王,全場助攻8次 球齡:超過20年(當時報稱由出世已經愛上籃球) ,最愛球星:Michael Jordan(圖片來源:新傳媒資料室)
903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 903 all Edison賽前十足隊長咁鼢琚A重同隊長商量埋戰術。
Edison賽前十足隊長咁鼢琚A重同隊長商量埋戰術。(圖片來源:新傳媒資料室)
903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 903 all Joey同何韻詩雖然球技麻麻,不過台型十足,出場時重好有默契咁踢腳伸手,當時都係好老友。
Joey同何韻詩雖然球技麻麻,不過台型十足,出場時重好有默契咁踢腳伸手,當時都係好老友。(圖片來源:新傳媒資料室)

余文樂:是我自己不小心

陳冠希又否認刻意跟余文樂保持距離﹐而且出場次序也是由隊長許志安編排的﹐不是他決定的。

另一邊廂的阿樂亦一直笑笑口地指這些報道不屬實﹐尤其是有指Edison絆倒他﹐他說﹕「不關Edison事﹐是我自己不小心﹐真的不關他的事﹐之前患處也有包紮著﹐但是為方便落場﹐所以便拆掉了。」他更不覺得和Edison碰面會尷尬﹐而且他覺得最重要是做好自己本分。

903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 903 all
(圖片來源:新傳媒資料室)
903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 903 all 阿樂一見籃球,成個人精靈晒,jump ball跳到高個人半個身位。
阿樂一見籃球,成個人精靈晒,jump ball跳到高個人半個身位。(圖片來源:新傳媒資料室)
903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 903 all 當年嘅余文樂射球掂,帶波一樣掂,唔怪得之Shine都話阿樂夠班打甲一。
當年嘅余文樂射球掂,帶波一樣掂,唔怪得之Shine都話阿樂夠班打甲一。(圖片來源:新傳媒資料室 )
903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 903 all Edison對住小儀,名副其實大人國對小儀國,冇難度自然笑騎騎好輕鬆啦!
Edison對住小儀,名副其實大人國對小儀國,冇難度自然笑騎騎好輕鬆啦!(圖片來源:新傳媒資料室)
903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 903 all 2006年呢屆安仔身為歌星隊隊長,雖然年紀最大當年39歲),輩分最高,但落到場一樣咁落力。
2002年呢屆安仔身為歌星隊隊長,雖然年紀最大(當年39歲),輩分最高,但落到場一樣咁落力。(圖片來源:新傳媒資料室)

不過就連隊長許志安也笑言﹐他是一個好的領隊﹐當然會了解到球員的心理質素﹐如果他們互不傳球﹐這便不好﹐不過他立即補充兩聲「哈﹗哈﹗」強調是講笑。他解釋沒有刻意安排阿樂和Edison分開﹐只是二人打法很接近﹐所以才不安排在一起。

JUNO有專業粉絲撐 落場5分鐘即被調走

903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 903 all juno雖然有大班「專業fans」撐場,不過落場毫無建樹,搞到打唔夠5分鐘就俾人換出場。
Juno雖然有大班「專業fans」撐場,不過落場毫無建樹,搞到打唔夠5分鐘就俾人換出場。(圖片來源:新傳媒資料室)

2012年「903 ALL STAR 籃球賽」 DJ 隊長細SO十年後避走英國

2012年歌星隊由周柏豪、張繼聰帶領,而DJ 隊有細So、森美坐鎮,實力相當接近,雙方互有攻守,不過DJ 隊隊長細So 喺第2節受傷離場就影響咗DJ 隊實力,好彩各隊員發揮平均出色,雙方最大差距都只係6-7分波,第3節,DJ 隊更一度領先,而周柏豪手風唔順,張繼聰亦被mark 實下,幸好胡鴻鈞原來相當好波,外圍勁準,加上9成嘅罰球命中率,令歌星隊反超前。本來DJ 隊可以喺最後一擊追平,可惜最後一射唔入,雖敗猶榮,但最緊要係場波好睇嘛!

903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 903 all 歌星隊慨MVP 就落入估佢唔到咁好波慨胡鴻鈞手上,全晚不斷爆籃博得罰球兼入咗9 成慨佢,MVP實至名歸。
歌星隊慨MVP 就落入估佢唔到咁好波慨胡鴻鈞手上,全晚不斷爆籃博得罰球兼入咗9 成慨佢,MVP實至名歸。(圖片來源:新傳媒資料室)
903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 903 all 開波由雙方隊長周柏豪左)同細So右)跳波,估唔到柏豪跳得幾高!
開波由雙方隊長周柏豪(左)同細So(右)跳波,估唔到柏豪跳得幾高!(圖片來源:新傳媒資料室)
903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 903 all 張繼總同方力申都係十年前後仍然活躍的歌星隊成員。
張繼總同方力申都係十年前後仍然活躍的歌星隊成員。(圖片來源:新傳媒資料室)
903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 903 all
(圖片來源:新傳媒資料室)
903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 903 all
(圖片來源:新傳媒資料室)
903藍球賽|森美ig貼打足20年 外貌零變化越打越後生 903 all
(圖片來源:新傳媒資料室)

常見問題

世界盃熱播中,電視台劇集方面有咩特別安排?

IFA卡塔爾世界盃足球賽於11月舉行,每天都有隊伍晉級,分組賽中勝出者分別為…即看世界盃2022賽果一覽;想知道每天世界盃賽事賽果及各個小組積分表、出線走勢,按此看世界盃分組賽積分表;如想知道世界盃外圍賽五大洲各出線國家隊伍的戰績及積分榜,按此看世界盃2022外圍賽詳情;各個國家除了競逐冠軍錦標外,每國球員也同時爭取個人榮譽及獎項,按此看世界盃神射手及助攻王排行榜。而電視台劇集方面,TVB台慶檔劇集陣容強勁,包括:晚上8:30黃宗澤蔡思貝主演嘅《法證先鋒V》,按此看劇集&角色介紹;到9:30播放《鐵拳》班底拍攝嘅《超能使者》,按此看劇集&角色介紹;而ViuTV熱播中嘅原創劇《繩角》即將進入結局周⋯⋯按此看大結局劇情劇透

聖誕快將來臨,而2022到2023演唱會更是多鑼鑼,有咩搶飛攻略?

一年一度的聖誕節又到啦!今年聖誕各個商場都有各式各樣的聖誕擺設,小編為你整合多個聖誕好去處2022聖誕餐廳推介,與親朋戚友一同品嘗聖誕大餐。而交換禮物更是每年聖誕必備環節,不同價位的實用聖誕禮物推薦,定有一款啱你心意!而隨著疫情過去,有不少歌手宣布舉辦演唱會,例如:MC張天賦演唱會(12月20日公開發售)Westlife演唱會(12月1日公開發售)、許廷鏗演唱會(12月2日公開發售),更有Twins演唱會鄭秀文演唱會Clockenflap;喜歡K-pop的你亦有福了,因不少韓國天團更宣布有巡迴演唱會香港站,即睇:AOMG香港演唱會,5大人氣歌手大唱Hip Hop騷(12月5日公開發售)、MAMAMOO演唱會!小編為你整合了優先購票日期、公開售票日期、門票價錢、座位表等,想搶飛粉絲必定要留意!

圖片來源:[email protected]

讀者留言