C君

C君出任無綫J2台創意總監 挖《大叔的愛》監製過檔開戲 陸永唔係男一

最新娛聞

廣告

農夫的鄭詩君(C君)與陸永近年在無綫工作不斷,又做主持又拍劇,C君日前更秘密升任為無綫J2台的創意總監(Creative Director (J2) of Production Division),與曾志偉及王祖藍攜手搞製作。C君承認昨日(9月1日)第一日返工,仲話會減少幕前演出,咁農夫以後的發展,係咪C君做高層、陸永繼續做男一?

文:東方新地|圖:東星圖片、C君IG、農夫IG

C君秘密返工掌舵J2台

無綫又出現人事大變動,繼曾志偉、王祖藍回巢任職高層大肆改革後,就連組合農夫的C君都出任J2台的創意總監,9月1日無綫內部通訊公布消息,指37歲鄭詩君(C君)將出任TVB的J2台創意總監(Creative Director (J2) of Production Division),即日生效已返工。

C君唔聲唔聲做咗無綫高層,被曾志偉欽點做J2台創意總監!
C君唔聲唔聲做咗無綫高層,被曾志偉欽點做J2台創意總監!(圖片來源:C君IG)
近年陸永與C君都拍過不少無綫劇,正熱播的《智能愛人》中陸永更是男一,不過C君戲份都唔少。
近年陸永與C君都拍過不少無綫劇,正熱播的《智能愛人》中陸永更是男一,不過C君戲份都唔少。(圖片來源:無綫影片截圖)

最大壓力是填表

C君其後承認已上任做高層,是曾志偉親自找他,他表示20年前都是做創意的工作,現時第一日上新工,返寫字樓,暫時團隊只有他一個,更講笑指最大壓力是要填好多表,好怕填錯。至於上任後的大計,他則說大計未有,諗緊細計,不過之前一直有同曾志偉傾過一些構思,現在會逐步實行。

C君受訪時表示自己一向好鍾意做創作及埋幕後的工作。
C君受訪時表示自己一向好鍾意做創作及幕後的工作。(圖片來源:C君IG)
C君話轉做幕後會減少其他幕前活動,但,不會影響農夫的音樂創作。
C君話轉做幕後會減少其他幕前活動,但不會影響農夫的音樂創作。(圖片來源:C君IG)

C君:唔使特別關照陸永

雖然工作崗位有變,但C君表示仍會有音樂作品推出,不過幕前演出會相應減少,至於陸永,C君指不用特別關照他,因為他在劇集《智能愛人》已是男主角。C君一向與無綫關係良好,曾拍攝多部電視劇及主持多個綜藝節目,包括《Do姐有問題》、《Do姐去Shopping》等,出名轉數快又創意無限,他亦一直有參與拍劇,最近於《智能愛人》演出機械人專家一角。

C君 農夫與Do姐一齊主持節目大受歡迎。
農夫與Do姐一齊主持節目大受歡迎。(圖片來源:農夫IG)
對於C君新官上任,陸永表示早知知情,他笑言最擔心是C君唔可以早起身返工。
對於C君新官上任,陸永表示早知情,他笑言最擔心是C君唔可以早起身返工。(圖片來源:農夫IG)

C君早已撈過界

C君出任無綫J2台創意總監其實一早有跡可尋,早前無綫開拍的新劇《凶宅清潔師》,原來是由香港史上首套BL劇《大叔的愛》監製兼編審盧思麟(Tommy)與C君(鄭詩君)成立的「勞詩動眾」媒體製作公司負責創作出來,更有傳曾志偉是「勞詩動眾」老闆之一。《凶宅清潔師》由洪永城、陸永及傅嘉莉主演,配角方面有李成昌、鄭俊弘及C君,而C君更是編審兼監製。

由洪永城主演的懸疑驚悚劇《凶宅清潔師》屬「勞詩動眾」產物,這套13集外判網劇,是由《大叔的愛》監製兼編審盧思麟Tommy)與C君成立的「勞詩動眾」媒體製作公司一手創造出來。
由洪永城主演的懸疑驚悚劇《凶宅清潔師》屬「勞詩動眾」產物,這套13集外判網劇,是由《大叔的愛》監製兼編審盧思麟(Tommy)與C君成立的「勞詩動眾」媒體製作公司一手創造出來。(圖片來源:洪永城IG)
C君笑說自己只是一名「掛名監製」,主要工作是去現場請大家食吓嘢飲吓嘢,真正監製是Tommy Lo盧思麟)。
C君笑說自己只是一名「掛名監製」,主要工作是去現場請大家食吓嘢飲吓嘢,真正監製是Tommy Lo(盧思麟)。(圖片來源:傅嘉莉IG)
C君 曾志偉入主無綫做副總經理
曾志偉表示會融合年輕新一代的新思維、新創意,從而培育出更多人才,製作更多高質素及多元化節目。
C君 曾志偉與王祖藍全面改革無綫已大半年,至於成效......大家有目共睹。
曾志偉與王祖藍全面改革無綫已大半年,至於成效……大家有目共睹。(圖片來源:新傳媒資料庫)

常見問題

世界盃熱播中,電視台劇集方面有咩特別安排?

TVB台慶檔劇集陣容強勁,包括:晚上8:30黃宗澤蔡思貝主演嘅《法證先鋒V》,按此看劇集&角色介紹;到9:30播放《鐵拳》班底拍攝嘅《超能使者》,按此看劇集&角色介紹;而ViuTV包攬世界盃賽事播放,即睇緊湊嘅賽程表,仲有熱播中嘅原創劇《繩角》即將進入結局周⋯⋯按此看劇集&角色介紹

2022到2023上半年度演唱會多鑼鑼,有咩搶飛攻略?

本地歌手/組合包括:ERROR日前終於宣布12月中開show,門票於11月24日公開發售,按此看購票詳情;許廷鏗成立個人公司後開首個個人音樂會,門票將分為三個階段進行,於11月24日進行優先購票,按此看詳情;仲有闊別三年終於回歸嘅Clockenflap,將於2023年3月於中環海濱舉行,即睇場地及售票詳情;另外,疫情逐漸緩和,不少外國歌手/組合亦陸續宣布來港開Show與一眾粉絲久別重逢,包括:女團MAMAMOO舉行世界巡迴,香港站定於2023年1月7日,即睇票價及搶飛攻略;出道25周年的愛爾蘭男子天團Westlife都來香港開Show,仲要定於情人節2月14日亞博館Arena舉行,將於11月28日優先購票,按此看售票詳情

讀者留言