e684d830-2267-4195-9071-6a57ccbe32b1

DSE放榜|盤點明星公開試成績 首屆DSE考生馮盈盈28分入港大讀營養學 鏡仔呂爵安25分入港大

今日就係2021年DES放榜日,DSE只是人生其中一個check point,有人高分,有人低分,但都唔代表呢個分數影響之後行嘅路!行行出狀元,好多人係公開試失手,但人生都好成功,有啲係大明星、天皇天后、大導演等,所以成績真係唔代表一切!睇吓以下明星公開試成績,就係成績唔代表一切嘅證明啦!

文:東方新地|圖:新傳媒圖庫

首屆DSE考生馮盈盈28分

要睇明星公開試成績,一定要先提首屆DSE考生,2016年香港小姐冠軍馮盈盈啦!第一屆「白老鼠」嘅馮盈盈,DSE成績有三科拎到5*成績,以28分入讀香港大學嘅營養學。馮盈盈分享當年考試成績,並都覺得成績沒想像嘅咁重要,考得好唔好,都唔好放棄自己,人生漫漫長路,仲有好多精彩嘅際遇等緊大家!

DSE放榜
馮盈盈是2016年香港小姐冠軍。(圖片來源:馮盈盈IG)
DSE放榜
首屆DSE考生馮盈盈28分入港大讀營養學。(圖片來源:馮盈盈IG)

盤點明星公開試成績

麥明詩:30分,麥明詩是2009年會考嘅10優狀元,畢業於英國劍橋大學法律系,後來更參加2015年香港小姐,贏得冠軍!

DSE放榜
麥明詩是2009年會考嘅10優狀元。

[email protected]入讀港大工商管理學(資訊系統)學士

ViuTV兩隊人氣男團MIRROR、ERROR風頭一時無兩,呂爵安同盧瀚霆近來憑《大叔的愛》人氣再急升,睇睇佢哋DSE考成點﹗ Edan在可風中學(嗇色園主辦)畢業,之後在DSE考獲最佳五科25分的成績,成功入讀第一志願的工商管理學(資訊系統)學士。不過Edan曾提到自己是揀錯科,畢到業是奇蹟。

MIRROR、ERROR邊個讀書最叻? 16子學歷大公開、姜濤因入行沒有繼續學業
(圖片來源:呂爵安IG)

Anson [email protected]在中文科取得5*

Anson Lo中學畢業於青衣區的保良局羅傑承(一九八三),他在DSE香港中學文憑考試考獲最佳5科成績23分,在中文科取得5*,英文科取得5級,而其餘科目為4級,之後他入讀香港城市大學的工商管理學學士(商業分析)為了追夢,Anson Lo中途放棄大學學業。

MIRROR、ERROR邊個讀書最叻? 16子學歷大公開、姜濤因入行沒有繼續學業
(圖片來源:盧瀚霆IG)

陳卓賢@MIRROR 城大公共政策與政治學士

雖然陳卓賢Ian未有透露過DSE成績,但他成功考入香港城市大學公共政策與政治系學士,據知入學中位數為30分,門檻相當高的學科之一﹗

(圖片來源:陳卓賢IG)
(圖片來源:陳卓賢IG)

肥仔@ERROR畢業於數碼電視及高級動態影像課程

肥仔在會考考獲6分的成績,之後入讀了IVE高級文憑課程,修讀數碼電視及高級動態影像課程,後來成為排舞師,參加《全民造星》,及後組成ERROR,人氣勁﹗

MIRROR、ERROR邊個讀書最叻? 16子學歷大公開、姜濤因入行沒有繼續學業
(圖片來源:肥仔IG)

沈殷怡ViuTV女神法律碩士

講完ViuTV男神,到女神沈殷怡Shirley,她就讀於聖保羅男女中學,DSE考獲4科5**佳績,並考獲獎學金入讀上海復旦大學法律系,其後回港於香港中文大學修讀法律系碩士,為追演藝夢而加入ViuTV﹗

(圖片來源:沈殷怡IG)
(圖片來源:沈殷怡IG)
(圖片來源:沈殷怡IG)
(圖片來源:沈殷怡IG)

孫耀威:28分

董敏莉:28分

莫文蔚:27分

朱凱婷:27分

李嘉欣:26分

森美:25分;森美著名DJ和主持人,原來森美是患有專注力失調及過度活躍症(ADHD),都可以考到咁好嘅成績!

DSE放榜

黃翠如:25分

謝安琪:21分

鄧紫棋:21分;雖然沒有繼續升學,但現在於內地樂壇發展得不錯,更衝出宇宙!

DSE放榜

蔡卓妍:15分

鄭裕玲:13分

張繼聰:13分

黃子華:12分;是香港棟篤笑始祖,以搞笑講說諷刺時幣,場場棟篤笑的門票都會被秒殺。

DSE放榜

陶傑:11分

古巨基:10分

鍾欣桐:10分

容祖兒:9分;香港樂壇天后,唱出多首膾炙人口嘅作品。

DSE放榜
(圖片來源:容祖兒IG)

許志安:6分

汪明荃:6分

黃秋生:5分;黃秋生是香港苑位影帝、視帝、劇帝集於一身的演員。

DSE放榜
(圖片來源:新傳聞圖片)

楊怡:2分

徐天佑:0分

陳小春:0分;擔任惠州市政協委員,2017年更帶囝囝Jasper參加內地綜藝節目《爸爸去哪兒5》,陳小春與Jasper成為內地真人騷及廣告的寵兒!

DSE放榜
(圖片來源:應采兒微博)

讀者留言