陳嘉寶 Anjaylia

IT狗|陳嘉寶演「極品港女」自己都憎 改簽古天樂產後復出有期!

最新娛聞

廣告

上月剛踏入32歲兼三度成為人母的陳嘉寶(Anjaylia),最近在《IT狗》演出飲食網站 CookCookGuide 創辦人Shirley,角色性格堪稱「極品港女」,為了做KOL呃Like眾籌無所不用其極,原來連Anjaylia自己都受不了這個角色,劇集來到大結局,Shirley一角得到報應,復產後的Anjaylia亦復出有期!

陳嘉寶 Anjaylia CookCookGuide 創辦人Shirley被指似足某些嘩眾取寵Youtuber,下場也是一敗塗地。
CookCookGuide 創辦人Shirley被指似足某些嘩眾取寵Youtuber,下場也是一敗塗地。(圖片來源:ViuTV《IT狗》截圖)
陳嘉寶 Anjaylia Shirley善用美麗外表吸納粉絲,將女IT人的SheIT變成自己的眾籌平台。
Shirley善用美麗外表吸納粉絲,將女IT人的SheIT變成自己的眾籌平台。(圖片來源:ViuTV《IT狗》截圖)
陳嘉寶 Anjaylia 為了達成目標,連前度阿信都唔放過。
為了達成目標,連前度阿信都唔放過。(圖片來源:ViuTV《IT狗》截圖)
陳嘉寶 Anjaylia 最後被直播揭開真面目,follwer急降!一鋪清袋!
最後被直播揭開真面目,follwer急降!一鋪清袋!(圖片來源:ViuTV《IT狗》截圖)

陳嘉寶離巢無綫勤生B 簽約古天樂旗下

《IT狗》2021年4月開拍,陳嘉寶在同年7月尾宣布懷有第三胎的日子,計算日子有可能是陀B拍劇,不過向來以保養得宜零孕味出名的Anjaylia,在劇中依然少女味十足,飾演飲食網站CookCookGuide負責人,十足近年某些爭議性十足的網絡Youtuber,幕前呃Like功夫做到足,有網友認為陳嘉寶係「做返自己」,不過Anjay就在IG表示對自己的角色有以下想法:

一世人流流長,總會遇過幾個Shirley(it狗)…
話說細個嗰時遇過唔少,仲要唔識反應…
睇劇本嗰陣不經意諗起都嬲到出煙 🌫
你呢?有無畀人”Shirley” 過?

陳嘉寶 Anjaylia
(圖片來源:ViuTV《IT狗》截圖)
陳嘉寶 Anjaylia
(圖片來源:ViuTV《IT狗》截圖)
陳嘉寶 Anjaylia 2014年TVB拍《M Club》出道,呢數年間,陳嘉寶同賴慰玲率先搶閘成為人妻兼人母。
2014年TVB拍《M Club》出道,呢數年間,陳嘉寶同賴慰玲率先搶閘成為人妻兼人母。(圖片來源:東方新地)
陳嘉寶 Anjaylia 去年7月完成劇集拍攝,陳嘉寶將長髮剪短,原來是為了陀B作準備。
去年7月完成劇集拍攝,陳嘉寶將長髮剪短,原來是為了陀B作準備。(圖片來源:[email protected]
陳嘉寶 Anjaylia 由𡃁模起步到加入電視台拍劇,當年24歲嘅陳嘉寶,於17年與初戀男友黃頌祈結婚,如今已經係兩個女兒嘅媽媽。
由𡃁模起步到加入電視台拍劇,當年24歲嘅陳嘉寶,於17年與初戀男友黃頌祈結婚,如今已經係3個女兒嘅媽媽。 (圖片來源:東方新地)

除了2014年劇集出道作《女人俱樂部》,2016年陳嘉寶在無綫參演殭屍劇集《殭》,當時26歲的Anjaylia擔當陳凱琳好友、一箭搞掂泰拳學會的「何月」陳嘉寶(Anjaylia)都幾搶鏡!

陳嘉寶 Anjaylia Clip_81
Anjay生於1990年1月8日,掹車邊算得上係90後,眼大大鼻高高,輪廓分明,絕對係靚女一名!(圖片來源:[email protected]
陳嘉寶 Anjaylia 查實Anjay 拍劇前年前已入行做模,09年更成為新一代「邦民女」而較為人所熟悉。
查實Anjay 拍劇前年前已入行做模,09年更成為新一代「邦民女」而較為人所熟悉。(圖片來源:東方新地)

Anjay𡃁模出身少賣肉

一直行清純路線的Anjay,唔似Chrissie、DaDa等靠賣肉上位,頂多都係三點式上陣影寫真,性感相唔算多!

陳嘉寶 Anjaylia 3_926A_model_resize
(圖片來源:東方新地)
陳嘉寶 Anjaylia 陳嘉寶
(圖片來源:東方新地)

長腿搶鏡是常識吧!

陳嘉寶 Anjaylia Clip_80
(圖片來源:[email protected]
陳嘉寶 Anjaylia Clip_76
(圖片來源:[email protected]

模界出身 靠拍劇入屋

近年Anjay由模界轉戰電視,2014年拍《M Club》扮少女李若彤開始入屋。事業有突破,感情生活亦相當穩定。Anjay同金融闊少黃頌祈拍拖近兩年已經見晒家長,不時陪男友屋企人食飯。打得火熱,不過身為基督徒的Anjay講明唔會發生婚前性行為,Anjay男友得閒可以約埋鄭嘉穎做運動發洩下喎!

Clip_86

最後送上Anjay素顏照一張,真係素顏都好見得人o架!

陳嘉寶 Anjaylia 201103051736096008696307_resize
模特兒年代的Anjaylia,素顏也十分省鏡!(圖片來源:東方新地)

睇完《全民造星3》決定復出

Anjay透露自己今次決定復出全因睇完《全民造星3》受到啟發,原來她曾經跟過彭秀慧老師學演戲,而彭老師亦好支持她重返幕前,她透露近日已見過多個導演,有機會接拍電影。

陳嘉寶 Anjaylia 陳嘉寶
對於Anjay復出簽約新公司,她的圈中好友包括陳瀅(前中)、何雁詩(後中)等都紛紛向她送上祝福。

自17歲出道的Anjay曾經因做第三代「邦民女」而走紅,她在就讀樹仁大學新傳系時已是個略有名氣的模特兒,之後在無綫劇《女人俱樂部》飾演李若彤的少女版更大獲好評,成功入屋。

陳嘉寶 Anjaylia 陳嘉寶
Anjaylia出道至今堅持齊蔭髮型,死都唔肯露額,成為標記之一。

愛搵老公扮演不同角色

Anjay透露自己曾專程到紐約修讀一個演戲課程,又直言戲癮大,在家會搵老公扮演不同角色,包括扮郵差及鄰居等,她笑指自己老公好Open,即使她要拍情慾戲都無問題。

陳嘉寶 Anjaylia 陳嘉寶
Anjay與有米初戀男友黃頌祈拍拖四年後結婚,由於黃頌祈幾代都居住在長洲,婚後Anjay成為「長洲新抱」,兩人結婚至今已有三年多,一直恩愛。
陳嘉寶 Anjaylia 陳嘉寶
Anjay大女Hosanna現在已有兩歲大,細女Eliana則只有半歲。

Anjay自言一直努力保養自己的樣貌和操Fit自己的身形,而自己比年輕人更有優勢的地方,是她有更成熟的人生經歷,可以由十幾歲演到做媽咪,甚至有信心可以演繹到老人家的角色。

陳嘉寶 Anjaylia 陳嘉寶
雖然已是兩女之母,但Anjay身形仍Keep得勁Fit。
陳嘉寶 Anjaylia 陳嘉寶
Anjay指自己戲路好闊,可以由少女演到老。

常見問題

《IT狗》大結局飾演「萬鈞」的演員是誰?

《IT狗》大結局Final Boss神秘富豪「萬鈞」由朱栢謙飾演,曾奪香港舞台劇獎最佳男主角,本劇主要演員陣容包括凌文龍 、 陳漢娜岑珈其Frankie( 陳瑞輝)Stanley( 邱士縉)Lokman(楊樂文)等,其中飾演Johnny仔的鄧子超早已參演過不同電影作品,詳情請看專訪「鄧子超飾Johnny仔 小鬼跳出井底 尋演戲夢」

《IT狗》陳漢娜Hanna年紀輕輕曾經獲得什麼提名?

答: 陳漢娜Hanna曾經參演首部電影《殺破狠.貪狼》, 飾演古天樂女兒, 憑角色入圍…詳情請看

撰文:東方新地圖片來源:IT狗劇照、[email protected]、東方新地

讀者留言