鄭雪兒

44歲鄭雪兒逆齡回歸公仔箱 大揭凍齡背後3大秘訣!

最近,有位44歲的逆齡美人鄭雪兒再次回歸娛樂圈,並出現在香港的螢光幕上!再次回歸鏡頭「重出江湖」的鄭雪兒樣貌竟與十多年前沒有太大變化,而家就同大家了解一下鄭雪兒凍齡背後的秘訣!

撰文:東方新地|圖片:鄭雪兒instagram

19年後原班陣容拍《尋秦記》電影版

而早於2017年時,古天樂原來已買定版權,準備開拍電影版,而今年正式開拍,仲集齊男女主角,真係好難得!而幾位女主角在台上輪流分享感受,宣萱話知道古仔話拍已經開心咗幾年,依家真係等到開拍呢日好興奮。久未耐面嘅雪兒話好多年沒見過呢班朋友,再見到感覺好Sweet,好開心。

尋秦記
當日飾演項少龍嘅古天樂,家陣做咗電影公司老闆仲開拍《尋秦記》電影版!

而郭羨妮就話《尋秦記》係佢入行首部作品,所以當知道拍電影版覺得好興奮,佢仲不忘多謝古老闆。而滕麗名話畀古老闆嚇一嚇,皆因會打到七彩,所以希望古仔畀多啲錢請替身畀佢。

當年嘅四大女主角有宣萱、雪兒、郭羨妮和滕麗名,依家人齊演出,真係正如古仔所言「難過儲閃卡」。

郭羨妮同是一人分飾兩角,分別是項少龍現代的女友秦青,以及戰國版的女人琴清。
雪兒飾演趙倩,即係趙國公主!
宣萱
宣萱飾演烏廷芳
滕麗名飾演嘅善柔姑娘

古仔、宣萱和林峯一齊接受訪問,古仔披露故事大綱:「故事會發生在19年後(當年劇集是2000年播出,秦王都已經統一六國,之後發生咩事大家都唔知道,所以有好大創作空間。故事有穿越劇情所以有科幻元素。」不過古仔拒絕透露電影總投資多少,話呢啲係秘密。當年飾演嬴政嘅林峯則話:「聽過古仔講要拍這部戲好耐,每次見到佢都話劇本又改緊,總之好精彩。」眾人大賣關子!

古仔話:「當年套劇已經係2000年嘅事,好多人都想我哋拍番電影版,當初冇諗過用原班演員,但後來都覺得用原班演員陣容至好睇。」

網友:冇江華、KC唔算齊人!

不過網友話唔算齊人,事關獨欠飾演連晉、嫪毐嘅江華!劇中嘅江華一開始對主人巨鹿候好忠心,點知被項少龍誤廢右手後被逐出巨鹿候府,唯有投靠他人。途中佢遇到左手劍客嫪毐,經過一輪忍辱負重後終學成左手劍法,仲將真嘅嫪毐殺害,變成心狠心辣之人。

網友都話希望江華有份演,但之前江華就話套劇成為大家心目中嘅經典,已經好勁,所以唔明點解要翻拍,但從商業角度睇,大家都咁鍾意係有追看性嘅。不過佢近年都淡出幕前,睇怕難有機會睇佢嘅演出!

仲爭KC陶總管

其實唔止爭江華一個,仲有KC歐瑞偉當年飾演嘅陶總管,都有唔少網民話佢都係要角之一,唔可以冇佢份!

鄭雪兒回歸公仔箱

現在44歲的鄭雪兒,前年在好友古天樂邀請下接拍電影《殺破狼•貪狼》,令她再次出現在香港的公仔箱。其後,在邵氏電影的邀請下,答應出演《飛虎之潛行激戰》,依家又接拍《尋秦記》。

鄭雪兒保養得宜

在《飛虎》中,雪兒飾演CIA中央情報局的情報組主管,並用回真名鄭雪兒及Michelle飾演劇中角色,成功做回「自己」。但更令人留意的是,即使如今多年後再見雪兒出現於電視螢幕,她的容貌都沒有太大改變,真是保養得宜!

鄭雪兒
近鏡望鄭雪兒,肌膚完全零瑕疵!

鄭雪兒

無論在任何角度下,雪兒都完全睇落唔似43歲,零遐肌的她,猶如逆齡生長!

鄭雪兒

鄭雪兒

鄭雪兒分享最新生活近況

雪兒不定時在個人社交網分享生活近況,相中完全看不出歲月痕跡!

據知,雪兒近年有素食習慣,平時亦注重養生之道,難怪依然美麗如昔!

凍齡秘訣大公開

1. 多做運動

從來做運動是最自然抗老的不二法門,而鄭雪兒鍛鍊身體的方法則選擇了玩 Gyrotonic,這是一種結合瑜伽、太極、舞蹈、體操的運動。她不時在百忙中也會抽空做運動,難怪其身材保養得如此健美!

2.多吃蔬果

鄭雪兒原來是一位素食主義者,平日除了多菜的飲食外,還會多吃水果吸收維他命抗老,維持美貌。

由於蔬菜含有大量的維生素及纖維,可促進人體新陳代謝、清潔皮膚和抗衰老。另外,水果含豐富維他命C,同樣達到抗老、緊致皮膚的作用。因此,蔬果確實是凍齡的重要元素,多食無妨!

3. 護膚、美容

看著鄭雪兒依舊白皙、緊致有光澤的肌膚,便知道她花費在保養的功夫不少了!除了基本的保濕產品之外,鄭雪兒也會選用一些美白的產品,例如蘆薈的保養品。蘆薈中含有機酸類可抑制黑色素形成,具備美白效果。