森美

森美同太太恩愛23年:我老婆比發嫂要次一級!

當森美遇上陳豪,這次不是《誇世代》的古天諾同鄺港生,而是《比得兔》裡的彼得與賓仔。上次合作拍出火花和話題,更差點基情四射惹人遐想,這次見面,兩位又是久別重逢、似是相逢恨晚,一輪嘴說不停。
講到老婆,23年前第一次見面、說過甚麼做過甚麼,森美還記得一清二楚;而陳豪,則是化石級保守,竟然講老婆以外:「男女授受不親」!

撰文:東方新地|圖片:新傳媒圖片庫、森美FB

森美 帶太太扮助手出國

生活被工作和兒女佔去大部分,問到森美同陳豪仲有冇時間同太太拍拖?森美話:「係少咗嘅,不過可以自己爭取。我最近開始帶團去四國玩,人哋畀我帶一個助手,我就當太太係助手,帶埋佢一齊玩囉!不過呢個助手好唔合格,第一個trip唔記得帶passport,第二個trip就狂買嘢,搞到我推住篋仲要手拎七袋手信同零食!」陳豪笑答:「哈哈⋯⋯其實仔女瞓咗之後,我哋都會去吓街、睇吓戲。不過老老實實,自從四年前大仔出世,我哋兩公婆都學識咗片斷睡眠,未試過有一覺係可以瞓耐啲。屋企好熱鬧,由朝早五、六點開始阿女醒,一直嘈到夜晚八點三個瞓晒覺,依家一有時間,我同Aimee都係爭取時間瞓咗先,因為第二朝又打仗。」

森美 陳豪

問佢哋仲記唔記得第一面見太太嘅情景?第一下過電又係點解?森美憶述:「我一入行就識太太,成23年前,不過仲記得好清楚。第一次見面係商台大堂,佢喺度派緊果汁橡皮糖,周圍問人食唔食,嗰次我係冇食到嘅⋯⋯真係有感覺就係幾個月後我哋呢班DJ訓練班準備上台比賽,我係佢前一個出場,臨出去,佢叫我幫佢綁鬆咗嘅蝴蝶結。條裙係條碎花長裙,個蝴蝶喺佢背後,就係嗰一下,綁出事。」

森美
主持完無綫旅遊節目又被旅行社睇中帶團遊四國,森美原來靜靜雞帶埋老婆扮助手出行順便拍拖。

陳豪:欠老婆一世

而陳豪就話:「咁我又冇一個moment,我同Aimee拍劇認識,感情係透過相處同認識慢慢建立,拍拖後我已經feel到呢個會係我太太嚟⋯⋯其實再早啲,未開始拍拖,即係追佢時,我已經好似日劇咁,請佢以結婚為前提同我交往⋯⋯我一直覺得欠咗呢個女人一世,因為喺佢事業最高峰時,將佢喺馬背上掹咗落嚟、同我生咗三個小朋友。我諗好多人唔知,Aimee對演戲好有熱誠,其實佢想攞獎㗎,我亦都相信佢能力,如果做,一定會做到。」

陳豪 森美
可能係全娛樂圈最保守的男藝人,陳豪話做男人要畀老婆一個交代,同其他異性「男女授受不親」。

讚發嫂投資有道

森美笑言:「有啲男人對太太好著迷、時時刻刻都覺得太太好好,但我又唔係喎。我係成個大叔咁款,日日見親佢就吟吟沉沉,吟佢呢樣吟佢嗰樣。但出去開工十幾廿個鐘,又會好掛住佢,不過打去就係粗聲粗氣咁問:『做緊咩吖?』見唔到太太時,我成日都有一個畫面,就係一間花店、佢好仙氣咁坐喺度,幫人包吓花、同客人傾吓偈⋯⋯唔知點解係花店,佢都冇話過想開花店。不過我太太都有個好處,就係知慳識儉,從來要求都唔高、平時又會同我坐廉航出去玩吓。我成日話發嫂嗰啲慳家得嚟又投資有道,我老婆呢啲就淨係知慳識儉守住我啲財,比起發嫂,次咗一級。」

森美
森美老婆陳雅嫻(Veronica)。

陳豪表示:「我屋企都一樣,太太主內,我主外。但係我份人好優柔寡斷, 好多時做決定之前太冇主見,感謝個天畀我遇到呢個女人,我 哋一凹一凸,雖然佢主內,但係凡有大嘅決定,我都會同佢商量、一齊分析,一齊做決定。」

森美 陳豪

唔敢搞搞震:因為淆底

森美同陳豪都出名專一又專情,森美話過,會搞搞震嘅男人係因為開咗channel接收其他女人信號:「應該咁講,個channel我係打開咗,但係冇發出信號。我見到靚女都會望,唔搞搞震,你哋唔好誤會,唔係因為我專一,係我怕煩啫。啲人做錯事,係因為計錯數,一夜風流得不償失,有理智嘅男人都唔會咁做。老實講,呢個年紀啲男人坐埋一堆,個個話唔敢搞搞震,都係因為兩個字:淆底!」

森美 陳豪

陳豪笑爆:「哈哈哈⋯⋯我唔係淆底,我係條channel由頭到尾都冇打開過!男女授受不親,我由細到大係接受呢種教育,我哋做男人,係要對身邊女人有個交代。」

陳豪 森美
一樣係男人四十多年來最fit一次,陳豪為《誇世代》操fit除了因為專業,更為了鍛鍊好體魄擔起頭家。

問到森美做節目經常聽到好多求愛電話,幾光怪陸離都有,其實都係因為愛,問佢覺得係勇敢定無恥?森美答:「我覺得愛係本能,感覺嚟到就冇得阻止。但係關係係理智嘅,唔可以只講感覺。人哋問我有朝一日會唔會愛第二個,我話我唔排除呢個可能性。但係會唔會追佢、包二奶?咁我又唔會喎,人有理智㗎嘛!啲人做錯事係犯蠢,畀獸性蓋過咗理智!」

森美
曾經走在沙灘上是肥厚多肉白皮豬,去年森美為套劇減肥三十磅,至今仍然keep住靚身形。

森美

千祈唔好原地踏步

講到森美同陳豪以前都肥肥白白過,因為一套《誇世代》keepfit,拍完劇都繼續健身,係唔係因為男人四十,至知道認清自己嘅最佳狀態?森美笑言:「我純粹係為咗工作,監製開拍前話希望我咁做,作為一個專業演員,就應該盡力而為,呢啲係基本嘢。其實我都未盡一百分全力。幾年前一場抑鬱症,你問我學到啲咩,其中一個就係凡事唔係push得自己太盡,要識得享受過程,做到八成已經好好。除此之外,真係老生常談,原來健康唔係必然,唔係個個都會長生不老,人會病、會死,仔女都有朝一日會離開,我哋要成日提醒住自己,要珍惜眼前。」

森美
去年全家出動送14歲長子Lancelot 去英國升學,森美感慨表示:「眨吓眼森美小儀都廿周年紀念,見到個仔大,就體會到自己 老咗好多、時間過得好快。」

陳豪就話:「我年紀唔細,喺幕前拍電視都好長一段日子,我好驚自己『滑咗牙』,一個人冇咗戰鬥心,觀眾都感受得到。我係透過健身挑戰自己,亦都帶畀觀眾新鮮感,仲有呢,都係一份責任感,作為一個父親,我需要有更強健體魄同事業去支撐呢個家庭。」

陳豪 森美

最後講到到咗呢個年紀、各自有家庭負擔,又已經喺行業內有今時今日地位,係唔係打安全牌最穩陣?森美表示:「對於呢樣嘢我其實好掙扎,一個人如果喺comfort zone原地踏步,就只會退步。做人唔應該係咁,但係有新嘗試,就少不免要犧牲家庭,所以我相信個天安排,我從來未試過帶團出trip,又可以帶埋老婆喺身邊。幫卡通片配音,又可以帶埋仔女一齊去睇戲喎,我諗我做人,最快樂就係呢一刻。」陳豪就直言:「我唔係嗰啲打安全牌嘅人,做人千祈唔好怕嘗試新嘢,我有一樣嘢好,從來都唔怕輸、唔怕從頭嚟過。呢個都係一種身教,教仔女都係咁話,應該要努力嘗試,失敗唔叫失敗,而係話畀你呢種方法嘅後果未必係最好啫!」

關鍵詞
森美陳豪