中年好聲音2 24強

中年好聲音2 |24強最終名單出爐!35歲陳燕娜甜唱《小玩意》獲讚氣息好

最新娛聞

廣告

TVB熱播歌唱真人騷《中年好聲音 2》,逢周日晚 9 點翡翠台播出,節目由車婉婉擔任主持。昨晚(12 日)晚播出的 一集是第四部曲《廿六強勁歌金曲淘汰賽!》,評審團除了有肥媽、伍仲衡、張 佳添和周國豐外,還有李蕙敏(Amanda)暫替陳慧嫻出任評審。經過一輪激戰, 本回合的 MVP 是顏米羔,李榮耀和陳麗媚則被淘汰,最終 24 強名單(排名不分 先後)是沈宗賢、王學琳、顏米羔、王玥、劉威煌、鄭梓浩、林若盈、譚輝智、 劉可、簡潔明、古淖文、陳俞霏、陳燕娜、黃劍文、曾蜜詩、安雅希、袁思樂、 陳蒨葶、梁浩賢、麥素華、朱博文、周碧嘉、林偉璣和尹新杰。

35歲陳燕娜單邊露膊裝唱《小玩意》張佳添大讚我覺得好 Enjoy

昨晚表現最出色的選手是35歲的陳燕娜,以白色單邊露膊裝上陣的她獻唱天后彭羚的 《小玩意》,她解釋唱這首歌的原因:「過去都係唱慘情歌,成日苦口苦面,今次 想挑戰自己唱得 Sweet 少少同埋開心啲。」燕娜甜美的演出,最終獲得 85 分佳 績,是昨晚獲得最高分的選手,張佳添大讚:「要讚你嘅氣息,呢首歌最大挑戰 係要用好靚嘅氣唱好長嘅句子,第二個挑戰係要有好靚嘅頭聲,只要一唔靚成件 事就會冧檔,我覺得好 Enjoy。」李蕙敏Amanda 則說:「呢啲歌要用陰力,你係用到 嘅,我好開心好欣賞,同埋玩真假音要不斷練習,你都算係高水準!」

中年好聲音2 24強 獻唱《小玩意》嘅陳燕娜拎到 85 分,係尋晚嗰集最高分一位。
獻唱《小玩意》嘅陳燕娜拎到 85 分,係尋晚嗰集最高分一位。(圖片來源:TVB
中年好聲音2 24強 評判一致讚好。
評判一致讚好。(圖片來源:TVB
中年好聲音2 24強
(圖片來源:TVB
中年好聲音2 24強 張佳添大讚佢氣息好靚。
張佳添大讚佢氣息好靚。(圖片來源:TVB

馬來西亞選手陳麗媚表現欠佳 同樣係馬來西亞代表沈宗賢爆喊

有喜亦有悲,來自馬來西亞的陳麗媚獻唱《千個太陽》,可惜表現並未獲評審青 睞,最終只獲得 74 分,令到獲得 75 分、坐足成晚危險區的沈宗賢逃過被淘汰命運,惟同是來自馬來西亞的宗賢卻高興不起來,更忍不住爆喊說:「我真係冇諗 過係佢,因為我哋兩個都係馬來西亞人……我覺得佢唱得好好。」麗媚進入危險 區後,即時與宗賢攬攬並安慰道:「好驚我哋兩個都出局,唔緊要啦,起碼仲有 一個(馬來西亞)代表,係咪先?」

中年好聲音2 24強 陳麗媚獻唱《千個太陽》只獲 74 分。
陳麗媚獻唱《千個太陽》只獲 74 分。(圖片來源:TVB)
中年好聲音2 24強 陳麗媚獲女兒到場支持。
陳麗媚獲女兒到場支持。(圖片來源:TVB)
中年好聲音2 24強 身為馬來西亞同鄉嘅沈宗賢喊到收唔到聲。
身為馬來西亞同鄉嘅沈宗賢喊到收唔到聲。(圖片來源:TVB)
中年好聲音2 24強 身為馬來西亞同鄉嘅沈宗賢喊到收唔到聲。
身為馬來西亞同鄉嘅沈宗賢喊到收唔到聲。(圖片來源:TVB)

26 名選手演出完畢後,最終獲得 73 分的李榮耀和獲得 74 分的陳麗媚被淘汰,身為懲教主任的榮耀除了感謝家人的支持,還非常感謝一班同事的幫助和鼓勵,獲女兒到場支持的陳麗媚則說:「我個女難得嚟到,但媽媽就攞唔到好成績,不過我真係盡咗力,同埋好開心識到你哋(指一班參賽者)。」本回合的 MVP 獎由 Amanda 頒發,她說:「今晚有幾位特別突出,最後決定有 2 位,第一位係唱《小玩意》嘅陳燕娜,另一位係唱《誰可相依》嘅顏米羔。」最終 Amanda 將 MVP 獎頒予顏米羔。

中年好聲音2 24強 左起:李榮耀,陳麗媚被淘汰。
左起:李榮耀,陳麗媚被淘汰。(圖片來源:TVB)
中年好聲音2 24強 顏米羔獲得本回合 MVP。
顏米羔獲得本回合 MVP。(圖片來源:TVB)
中年好聲音2 24強 24強名單出爐。
24強名單出爐。(圖片來源:TVB)

將來還有什麼演唱會值得留意?

有不少歌手宣布舉辦演唱會,小編為你整合了2023香港演唱會+搶飛攻略一覽,包含各演唱會優先購票日期、公開售票日期、門票價錢、座位表等,想搶飛粉絲必定要留意!

香港有甚麼週末好去處推介?

週末可以參觀博物館,例如太空館科學館香港藝術館M+香港文化博物館等,更為你整合行山路線野餐地點,絕對是假日消遣的必然之選!

圖片來源:TVB