薛影儀

亞視一姐薛影儀助陣亞洲小姐營火會 炎夏圍爐獻唱古巨基《必殺技》魔改歌詞 網民稱被洗腦

最新娛聞

廣告

「亞視一姐」薛影儀昨晚(8月5日)作為神秘嘉賓,助陣今屆亞洲小姐直播的營火晚會大展歌喉,更即場領唱古巨基的名曲《必殺技》,不過可能因為口音問題,《必殺技》中的大部分歌詞都被「魔改」,有網友更為阿儀唱歌的影片配上「魔改」後的字幕版,令不少網友都笑指被阿儀唱到「洗晒腦」,忘記了原本的歌詞係點唱!

文:東方新地|圖:ATV影片載圖、姚琰欣IG及網民留言截圖

薛影儀 獻唱《必殺技》 網民稱被洗腦

「亞視一姐」薛影儀昨晚聯同18位候選亞姐一齊舉行音樂直播營火會,先後獻唱她的首本名曲《兩種人》、任賢齊的《對面的女孩看過來》、周杰倫《青花瓷》和《開不了口》,以及壓軸獻唱的古巨基《必殺技》,其中《必殺技》的歌詞更被「魔改」,如「求你別要 如從前 純熟地碰我」變成了「求你別要 如從前 純熟地噴我」,令網友都紛紛搞笑留言問「做咩要噴佢」、「搵咩噴佢」等等。

薛影儀 主持人在平板電腦上揀歌和睇歌詞,疑似撳咗去一個內地網頁,意外發現原來阿儀唔識睇簡體字。
主持人在平板電腦上揀歌和睇歌詞,疑似撳咗去一個內地網頁,意外發現原來阿儀唔識睇簡體字。(圖片來源:ATV影片載圖)
薛影儀 雖然揀咗三首都係國語歌,但阿儀普通話似乎麻麻,《青花瓷》幾乎完全唱唔到。
雖然揀咗三首都係國語歌,但阿儀嘅普通話似乎唔及佢嘅廣東話好,《青花瓷》幾乎完全唱唔到。(圖片來源:ATV影片載圖)
薛影儀
(圖片來源:網民留言截圖)
薛影儀
(圖片來源:網民留言截圖)
薛影儀
(圖片來源:網民留言截圖)
薛影儀
(圖片來源:網民留言截圖)

網民望推阿儀攞「叱咤女歌手」

有網友更為阿儀唱歌的影片配上「魔改」後的字幕版,指出阿儀其他「魔改」了的歌詞,包括「為何還 能夠碰傷我」亦被阿儀唱成了「任輪人 能夠挫傷我」,之後的「不要讓我 一敗塗地 輸得更多」則變成了「拮要讓我 一敗塗地 輸拮更多」。雖然歌詞被「魔改」,令網友笑到「噴飯」,更稱已被阿儀的歌詞洗腦,但網民都非常支持阿儀,仲話要推到阿儀上「叱咤女歌手」、衝出亞洲創造奇蹟等,更希望阿儀可以同到古巨基合唱《必殺技》!

薛影儀 古巨基嘅《必殺技》,係阿儀自選要唱嘅歌曲。
古巨基嘅《必殺技》,係阿儀自選要唱嘅歌曲。(圖片來源:ATV影片載圖)
薛影儀 阿儀好淡定又好自信咁唱完成首歌,網民都好欣賞!
阿儀好淡定又好自信咁唱完成首歌,網民都好欣賞!(圖片來源:ATV影片載圖)
薛影儀
(圖片來源:網民留言截圖)
薛影儀
(圖片來源:網民留言截圖)
薛影儀 網民仲留意到側邊彈結他的哥哥,話佢忍笑忍得好辛苦!
網民仲留意到側邊彈結他的哥哥,話佢忍笑忍得好辛苦!(圖片來源:ATV影片載圖)
薛影儀
(圖片來源:網民留言截圖)
薛影儀
(圖片來源:網民留言截圖)

姚琰欣勁識做 爭做阿儀妹仔

由於在炎炎夏日要圍住個營火唱歌,阿儀唱了兩首歌後已熱到汗流浹背,休息期間她坐在7號佳麗姚琰欣(Bonnie)身邊,姚琰欣即時變身妹仔送上自己的迷你電風扇給阿儀享用,更即時在直播下留言代阿儀向「影子們」(阿儀粉絲匿稱)報平安,叫大家唔使擔心!

薛影儀 成晚對住個營火,阿儀熱到溶!
成晚對住個營火,阿儀熱到溶!(圖片來源:ATV影片載圖)
薛影儀 好彩姚琰欣左)畀咗把風扇佢。
好彩姚琰欣(左)畀咗把風扇佢。(圖片來源:ATV影片載圖)
薛影儀 之後姚琰欣又幫阿儀在網上留言同粉絲互動。
之後姚琰欣又幫阿儀在網上留言同粉絲互動。(圖片來源:ATV影片載圖)
薛影儀 直播期間姚琰欣變咗阿儀嘅代言人。
直播期間姚琰欣變咗阿儀嘅代言人。(圖片來源:網民留言截圖)
薛影儀 連阿儀去洗手間都要向粉絲報告!
連阿儀去洗手間都要向粉絲報告!(圖片來源:網民留言截圖)
薛影儀
(圖片來源:網民留言截圖)
薛影儀
(圖片來源:網民留言截圖)
薛影儀
(圖片來源:網民留言截圖)
薛影儀
(圖片來源:網民留言截圖)

姚琰欣除了在直播時成為了阿儀的代言人外,更在自己社交網的動態中狂晒同阿儀在活動上的合照,仲炫耀自己攞到阿儀的親筆簽名!

薛影儀 姚琰欣同阿儀一齊用濾鏡合照,仲一齊做埋一個疑似「比心」的手勢,不過阿儀全程保持住零表情,勁cool。
姚琰欣同阿儀一齊用濾鏡合照,仲一齊做埋一個疑似「比心」的手勢,不過阿儀全程保持住零表情,勁cool。(圖片來源:姚琰欣IG)
薛影儀 又一 齊舉起V字手勢合照。
又一 齊舉起V字手勢合照。(圖片來源:姚琰欣IG)
薛影儀 姚琰欣又晒出阿儀的親筆簽名,下面寫住「最愛的波波姚琰欣花名)」。
姚琰欣又晒出阿儀的親筆簽名,下面寫住「最愛的波波(姚琰欣花名)」。(圖片來源:姚琰欣IG)

不過唔係個個候選亞姐佳麗都好似姚琰欣咁識做,在阿儀唱歌時,有唔少佳麗係冇專心聽甚至擰歪面,有佳麗甚至被網民發現全程黑晒面㖭!

薛影儀 12號佳麗黃詩雅中)被指聽阿儀唱歌時全程黑面。
12號佳麗黃詩雅(中)被指聽阿儀唱歌時全程黑面。(圖片來源:ATV影片截圖)
薛影儀 其他佳麗都被指未有專心聽阿儀唱歌。
其他佳麗都被指未有專心聽阿儀唱歌。(圖片來源:ATV影片截圖)
薛影儀 但其實黃詩雅私底下都有同阿儀合照!
但其實黃詩雅私底下都有同阿儀合照!(圖片來源:黃詩雅IG)

讀者留言