夏文汐

夏文汐拍《逆緣》最緊張嘅係⋯⋯

最新娛聞

廣告

觀眾追《逆緣》除咗因為劇情夠離奇,大部分原因都係演員夠新鮮感,話晒陳家樂相隔十年先再拍劇,基本上大家只記得佢拍住惠英紅喺大銀幕出現,都唔記得佢原來拍過劇。另外就係52歲嘅夏文汐,八十年代首席女神級女星,四十年後第一次現身電視城,唔係唔支持呀!

撰文:東方新地|圖片:新傳媒圖片庫、夏文汐微博

夏文汐 要求全方位打燈

夏文汐拍外景,對自己嘅外表要求好高,呢日就見淨係為咗令佢上鏡靚啲又膚色白滑啲,出動兩個工作人員左右夾擊拎反光板,另一個喺高位打強燈,睇得出佢好著緊出來效果。

密密補妝

拍攝期間夏文汐仲不時視察工作人員嗰兩塊大反光板係咪對準佢個樣,每拍完一個鏡頭立即要求化妝師為佢補妝,又緊張走去望吓個cam,確保自己以最佳狀態上鏡。

呢啲咪係老一輩藝人嘅完美準則囉,唔係求快,係要最好!

夏文汐被鬧係「老女人」 隨即留言反擊⋯

無綫劇《逆緣》邀得昔日女星52歲夏文汐加盟,飾演息影女星「翁芷蕎」呢個角色,與林夏薇演母女,劇中更和黎諾懿發生的一段忘年戀。

但有大陸網友似乎不能接受52歲的夏文汐,和劇中37歲黎諾懿談姊弟戀,不停在她的微博臭罵她,不僅批評夏文汐的演技差、表情僵硬不自然、講對白不連貫,同時更大罵她保養得很爛、是個「老女人」!夏文汐截圖並公開⋯⋯

夏文汐:長得太美是我的錯

夏文汐又留言說:「罵我成這樣!」隨即又上傳一張寫著「長得太美是我的錯」的劇照,為自己平反也反擊亂罵的網友。

有網友叫她不用理會那些惡意評擊,又讚她是永遠的女神,52歲仍保養得宜。

常見問題

將來還有什麼演唱會值得留意?

有不少歌手宣布舉辦演唱會,例如:黃妍五月天BLACKPINK澳門站林敏驄周杰倫COLLARTwins鄭秀文鄭欣宜許冠傑(2月14日公開發售);喜歡K-pop的你亦有福了,ITZYNCT DREAM亦在香港開演唱會!小編為你整合了2023香港演唱會+搶飛攻略一覽,包含各演唱會優先購票日期、公開售票日期、門票價錢、座位表等,想搶飛粉絲必定要留意!

情人節有什麼好去處推介?

情人節想攪攪新意思?多個商場都換上浪漫裝飾,讓情侶們甜蜜打卡,更有商場設置「戶外星空影院」,讓情侶們在漫天星宿下一邊欣賞電影,享受溫馨時光!即看:情人節好去處2023;除此之外,相信各位都很苦惱要揀甚麼餐廳,編輯為大家精選15間情人節餐廳,包括fine dining、自助餐、扒房及米芝蓮餐廳,價錢有平有貴,快啲bookmark定同男女朋友過一個浪漫情人節!

讀者留言