天龍八部 羅嘉良

天龍八部|羅嘉良林盛斌「神秘客串」勁驚喜 本尊親自28字回應!

最新娛聞

廣告

TVB外購劇《天龍八部》熱播中,最近TVB官網為咗加大力度宣傳,仲玩自抽大爆有阿Bob林盛斌同視帝羅嘉良神秘客串喎!

羅嘉良林盛斌「神秘客串」勁驚喜

TVB 官方Facebook晒出一段影片,表示:「網民眼光係雪亮,早前投票結果出爐,《 天龍八部 》新登場嘅吐蕃國師鳩摩智( 朱曉漁 )似唔似羅嘉良?結果係佔大多數話「的確好似,家人一樣」,當中有冇你一票?連羅嘉良自己都係咁話⋯⋯」影片中,用了深夜重播劇《富貴門》的橋段,視帝羅嘉良拿住自己張相同鳩摩智( 朱曉漁 )做對比,係咁話愈睇愈似!非常搞笑!

另外,TVB 官方Facebook早前亦晒出一段影片,當中《天龍八部》入面,董可飛飾演南海鱷神岳老三被指同阿Bob林盛斌撞樣。將兩人擺埋一齊做對比,唔少網友都話佢哋相似度達100%!估唔到,《 天龍八部 》劇中有兩位演員意外地同林盛斌、羅嘉良撞咗樣!

天龍八部 羅嘉良 早前投票結果出爐,《 天龍八部 》新登場嘅吐蕃國師鳩摩智 朱曉漁 )似唔似羅嘉良?結果係佔大多數話「的確好似,家人一樣」
早前投票結果出爐,《 天龍八部 》新登場嘅吐蕃國師鳩摩智( 朱曉漁 )似唔似羅嘉良?結果係佔大多數話「的確好似,家人一樣」(圖片來源:TVB)
天龍八部 羅嘉良 董可飛飾演南海鱷神岳老三被指同阿Bob林盛斌撞樣
董可飛飾演南海鱷神岳老三被指同阿Bob林盛斌撞樣(圖片來源:TVB)
天龍八部 羅嘉良 網民笑指董可飛飾演南海鱷神岳老三被指同阿Bob撞樣!
網民笑指董可飛飾演南海鱷神岳老三被指同阿Bob撞樣!(圖片來源:TVB)

林盛斌親自搞笑回應

對於撞樣一事,本尊林盛斌留意到呢件事,亦有親自回應:「唔好再問我有冇拍天龍八部啦, 雖然我都好想拍………. 不過真係有啲似嘅。」事後,不少網民紛紛讚好,連江嘉敏都表示:「一定開著個電視支持你」、陳煒亦留言:「根本就係你,唔好扮嘢」。

天龍八部 羅嘉良 對於撞樣一事,本尊林盛斌留意到呢件事
對於撞樣一事,本尊林盛斌留意到呢件事(圖片來源:IG@bob_lamshingbun)
天龍八部 羅嘉良 林盛斌 劉佩玥 《美麗戰場》一班女主角。
(圖片來源:IG@ bob_lamshingbun)
天龍八部 羅嘉良 本尊林盛斌留意到呢件事,亦有親自回應:「唔好再問我有冇拍天龍八部啦, 雖然我都好想拍………. 不過真係有啲似嘅。」
本尊林盛斌留意到呢件事,亦有親自回應:「唔好再問我有冇拍天龍八部啦, 雖然我都好想拍………. 不過真係有啲似嘅。」(圖片來源:IG@bob_lamshingbun)

2021年版《天龍八部》是史上最差

近年TVB自家制的古裝作品少之有少,尤其是武俠、戰爭題材等大型製作,更加被技術和資源更高的內地佔了主導權。然而,資源充足的內地製作在今次《天龍八部》的表現卻令人大失所望!《天龍八部》在近40多年共6次被改編成為電視劇,在內地影視平台「豆瓣」中,以 TVB 1997年由黃日華飾演喬峰的版本評分最高,有9.1分;其次是胡軍飾喬峰的2003年內地版本。至於2021年的楊佑寧版本卻只得3.4分!連內地人都唔Buy,分數低得可憐!

天龍八部 羅嘉良 天龍八部 最新版本僅得3.4分。
最新版本僅得3.4分。(圖片來源:豆瓣截圖)
天龍八部 羅嘉良 天龍八部 26年前的TVB出品有9.1分,成為最高分的同名作品。
26年前的TVB出品有9.1分,成為最高分的同名作品。(圖片來源:豆瓣截圖)
天龍八部 羅嘉良 天龍八部 網民狠批劇情。
網民狠批劇情。(圖片來源:豆瓣截圖)

《天龍八部》選角出晒事

劇中有不少港人較熟悉的面孔,除了有電影《梅豔芳》打入香港市場的台灣型男楊祐寧飾演喬峰之外,Janice Man文詠珊亦飾演「神仙姐姐」王語嫣;另一方面還會有1997 版中飾演阿紫的劉玉翠,相隔廿多年後 「升呢」飾演阿紫親母阮星竹,呂良偉則飾演汪劍通。

雖然部分演員成功令觀眾引起共鳴,但觀眾卻認為選角出晒事!例如由Janice Man飾演王語嫣,在不少宣傳報道中標榜「自帶仙氣」,但另一方面有大量網民狠批她是「最沒仙氣王語嫣」,當年在內地播放時更一度因此而遭公開討論至登上微博熱搜。又例如英雄豪邁的喬峰找來文青形象深入民心的楊祐寧飾演;被評最醜刀百鳳的徐冬冬;年青偶像白澍飾演的段譽因為造型太過女性化而被批「段娘」,選角問題稱得上是千瘡百孔!

而劇情方面亦都出晒事,有網民更直接質疑編劇到底有好有尊重過原著金庸,將三位主角喬峰、段譽以及虛竹的相遇與結拜寫得毫不壯烈!再加上TVB還將原本50集的作品硬剪成33集,內地網民對今次TVB的重播更加不抱希望,還有網民揶揄:「不如播返1997年版本冇咁嬲」。

天龍八部 羅嘉良 天龍八部 網民劣評如潮。
網民劣評如潮。(圖片來源:豆瓣截圖)

點擊睇2021年版《天龍八部》選角:

《中年好聲音》唱主題曲

不過,TVB仍然非常重視今次《天龍八部》在黃金時段播放,還邀來《中年好聲音》兩 對最佳拍檔龍婷+丁文俊及李佳+羅啟豪,分別重新演繹經典主題曲《萬水千山縱橫》及片尾曲《倆忘煙水裡》。

天龍八部 羅嘉良 天龍八部 今次搵埋《中年好聲音》幫手唱主題曲。
今次搵埋《中年好聲音》幫手唱主題曲。(圖片來源:TVB提供)
天龍八部 羅嘉良 天龍八部 今次搵埋《中年好聲音》幫手唱主題曲。
今次搵埋《中年好聲音》幫手唱主題曲。(圖片來源:TVB提供)

有網民推測,今次TVB夾硬播「史上最差」的《天龍八部》實際是為《中年好聲音2》鋪路,恰巧撞正第2季海選,似乎唔係咁啱得咁橋!

將來還有什麼演唱會值得留意?

有不少歌手宣布舉辦演唱會,小編為你整合了2023香港演唱會+搶飛攻略一覽,包含各演唱會優先購票日期、公開售票日期、門票價錢、座位表等,想搶飛粉絲必定要留意!

香港有甚麼週末好去處推介?

週末可以參觀博物館,例如太空館科學館香港藝術館M+香港文化博物館等,更為你整合行山路線野餐地點,絕對是假日消遣的必然之選!

撰文:東方新地圖片來源:IG@bob_lamshingbun、TVB

讀者留言