好睡好起 周嘉洛

好睡好起|周嘉洛曾自爆拍戲講對白瞓著覺:全部望住我定咗喺度唔知做咩

最新娛聞

廣告

由無綫新聞及資訊部製作、黃淑明監製、方東昇、黃曉瑩及李曉欣主持的節目《好睡好起》,逢周四及周五晚十點半翡翠台播映。《好睡好起》本周四(15 日)播出的第七集主題是「『睡』星」,並邀得藝人周嘉洛、伍詠薇、立法會前議員黃定光及政界名人「公職王」霍啟剛在鏡頭前公開「睡眠世界」。

分享獨門「快速叉電」大法

憑《痞子殿下》「紀威」成為歷屆最年輕「最受歡迎電視男角色」的周嘉洛,由於劇接劇休息時間甚少;為深入了解周嘉洛如何在極緊密的行程下保持驚人電力,三位主持方東昇、黃曉瑩及李曉欣貼身直擊周嘉洛其中一日的工作,周嘉洛還大方分享獨門「快速叉電」大法。經過 14 小時工作,周嘉洛收工時仍能維持高電量狀態,更為同樣通宵工作的方東昇團隊打氣。

好睡好起 周嘉洛雖然成日密集式開工,但佢全程都 keep 到高能量,真係好叻。呢個係開工樣。
周嘉洛雖然成日密集式開工,但佢全程都 keep 到高能量,真係好叻。呢個係開工樣。(圖片來源:TVB

電視城「頂級電兔」

談到被譽為電視城「頂級電兔」,周嘉洛笑言也有輸給周公的時候:

「都會強制性熄機,試過喺拍緊我、我畀緊對白嘅時候瞓著咗。嗰時嘅情景就係我一擘大眼,見到啲 crew 全部望住我定咗喺度唔知做咩,因為我唔知我自己瞓著咗,我以為我眨咗眼架啫。」

好睡好起 周嘉洛 周嘉洛:因為我唔知我自己瞓著咗
周嘉洛:因為我唔知我自己瞓著咗(圖片來源:TVB
好睡好起 周嘉洛 周嘉洛:我以為我眨咗眼架啫
周嘉洛:我以為我眨咗眼架啫(圖片來源:TVB

周嘉洛教飲咖啡攻略

周嘉洛更笑言在他的世界裏,「瞓覺」等同「興趣」,佢仲親自教大家飲咖啡攻略:

「返工打頭陣就係要飲咖啡,要飲幾多杯咖啡就要按通告情況去飲。例如知道三日冇時間瞓,通常第一日就要硬撐唔可以飲住,咖啡飲多咗到後期係冇提神作用。通宵工作到第二日早上係最難捱嘅!」

好睡好起 周嘉洛 周嘉洛話飲咖啡提醒都要掌握好最佳時機。
周嘉洛話飲咖啡提醒都要掌握好最佳時機。(圖片來源:TVB
好睡好起 周嘉洛 周嘉洛指咖啡飲多咗到後期係冇提神作用
周嘉洛指咖啡飲多咗到後期係冇提神作用(圖片來源:TVB)
好睡好起 周嘉洛 周嘉洛受訪當日嘅收工時間係凌晨三點幾。
周嘉洛受訪當日嘅收工時間係凌晨三點幾。(圖片來源:TVB)
好睡好起 周嘉洛 但佢依然能量滿滿,繼續搞到笑之餘,仲好自勉 mode。
但佢依然能量滿滿,繼續搞到笑之餘,仲好自勉 mode。(圖片來源:TVB)
好睡好起 周嘉洛 周嘉洛大方分享獨門「快速叉電」大法。
周嘉洛大方分享獨門「快速叉電」大法。(圖片來源:TVB)
好睡好起 周嘉洛受訪期間正忙於拍攝劇集《痞子無間道》。
周嘉洛受訪期間正忙於拍攝劇集《痞子無間道》。(圖片來源:TVB)
好睡好起 周嘉洛 到底方東昇團隊要求周嘉洛讀咩感言搞到佢扁晒嘴?
到底方東昇團隊要求周嘉洛讀咩感言搞到佢扁晒嘴?(圖片來源:TVB)
好睡好起 周嘉洛大方公開「小休」片段,亮點係佢瞓醒個樣好呆萌。
周嘉洛大方分享獨門「快速叉電」大法。(圖片來源:TVB)

伍詠薇花逾十年時間搶救睡眠質素

同樣因為拍劇積下大量睡眠債的伍詠薇(伍姑娘),揚言搏殺後花了十多年搶救「睡眠質素」,席間她大方分享各樣睡眠問題及搶救大法,更首度走進睡眠實驗室接受測試,了解自身睡眠質素,伍姑娘貫徹敢言本色謂:「人生咩都要試吓嘅我覺得。」同樣勇闖睡眠實驗室的還有「公職王」霍啟剛,他雖然公務繁忙,行程一個接一個,但仍盡量日睡七小時,他又有哪些睡眠煩惱呢?明晚(15 日)播出的《好睡好起》,全程將緊貼伍姑娘及霍啟剛的睡眠測試過程,萬勿錯過。

好睡好起 周嘉洛 到底伍姑娘嘅測試結果係點架呢?
到底伍姑娘嘅測試結果係點架呢?(圖片來源:TVB)
好睡好起 周嘉洛 好睡好起 伍姑娘大方地在鏡頭面前展示睡姿。
伍姑娘大方地在鏡頭面前展示睡姿。(圖片來源:TVB)
好睡好起 周嘉洛 好睡好起 公務繁忙嘅霍啟剛,大方讓攝製團跟拍一日行程之餘,分享生活及作息點 滴外,亦會勇闖睡眠實驗室。
公務繁忙嘅霍啟剛,大方讓攝製團跟拍一日行程之餘,分享生活及作息點 滴外,亦會勇闖睡眠實驗室。(圖片來源:TVB)
好睡好起 周嘉洛 立法會前議員黃定光回應昔日多番被拍得在立法會中打瞌睡事宜。
立法會前議員黃定光回應昔日多番被拍得在立法會中打瞌睡事宜。(圖片來源:TVB)

將來還有什麼演唱會值得留意?

有不少歌手宣布舉辦演唱會,小編為你整合了2023香港演唱會+搶飛攻略一覽,包含各演唱會優先購票日期、公開售票日期、門票價錢、座位表等,想搶飛粉絲必定要留意!

香港有甚麼週末好去處推介?

週末可以參觀博物館,例如太空館科學館香港藝術館M+香港文化博物館等,更為你整合行山路線野餐地點,絕對是假日消遣的必然之選!

撰文:東方新地圖片來源:TVB