好聲好戲

好聲好戲|阿姐汪明荃連珠爆發狠評 陸浩明中得最應:你都係做番主持好啲

最新娛聞

廣告

無綫聲演真人騷《好聲好戲》第三輪出賽藝人有李佳芯(Ali)、袁文傑、陸浩明(6號)及黃俊豪,爭奪晉身決賽的最後一張入場券。但今輪撞正出名嚴厲嘅評判阿姐汪明荃,6號慘被揶揄「你都係做番主持好啲!」

好聲好戲 唔通真係正如佢咁講「我留喺度都冇意思」!?
唔通真係正如佢咁講「我留喺度都冇意思」!?(圖片來源:TVB提供)

6號被阿姐狠批:你都係做番主持好啲!

今次6號挑戰聲演《溏心風暴》阮兆祥被逐出家門的場口,做開司儀工作的6號咬字發音方面保持水準,惟配音時「戲味」欠奉,遭阿姐狠評:「係進步咗好多,但做戲就唔同囉,尤其用把聲嚟做戲,你兩樣都未到,你都係做番主持好啲!」6號事後受訪時坦言心都裂埋:「鏡頭後阿姐都有教我如果要學配音或者演戲,真係要搵個人或者實物練會好啲囉,其實阿姐好窩心嘅。」

好聲好戲 阿姐果然係阿姐,明明畀綠燈都可以寸到6號應一應!
阿姐果然係阿姐,明明畀綠燈都可以寸到6號應一應!(圖片來源:TVB提供)
好聲好戲 6號話喺個台上面個心裂開咗。
6號話喺個台上面個心裂開咗。(圖片來源:TVB提供)

視后李佳芯Ali表現最亮麗

表現出色的Ali於首回合比賽保持亮眼演出,Ali選擇聲演《執到寶》黃韻詩被兩隻鬼上身的場口,今次同樣一人分飾兩角的Ali挑戰高難度大玩「雌雄同體」,分別要聲演「唱大戲男鬼」及「重口音女鬼」,貴為視后的Ali輕鬆駕馭兩鬼,配起女聲時更分外嬌俏,最終獲得11盞綠燈滿分佳績,龍天生大讚:「你第一粒音已經似黃韻詩,有嗰種味道。」連出名要求高的黃鳳英都大表認同,凌晞則說:「好鍾意你扮個老婆,個口音好正,同埋嗰啲『嗯(嬌嗲聲)』,好正!」

好聲好戲 Ali選擇聲演《執到寶》黃韻詩被兩隻鬼上身的場,一人分飾兩角的Ali挑戰高難度大玩「雌雄同體」。
Ali選擇聲演《執到寶》黃韻詩被兩隻鬼上身的場,一人分飾兩角的Ali挑戰高難度大玩「雌雄同體」。(圖片來源:TVB提供)

TVB 綜藝
TVB 綜藝

好聲好戲 熱身階段表現麻麻的黃俊豪於今回合再度失準,一眾評判睇到「鞋鞋聲」,阿姐狠批「有懶音又甩嘴」,大受打擊的黃俊豪一度哽咽直指「壓力大」。
熱身階段表現麻麻的黃俊豪於今回合再度失準,一眾評判睇到「鞋鞋聲」,阿姐狠批「有懶音又甩嘴」,大受打擊的黃俊豪一度哽咽直指「壓力大」。(圖片來源:TVB提供)
好聲好戲 第三輪的選手仲有袁文傑。
第三輪的選手仲有袁文傑。(圖片來源:TVB提供)

常見問題

將來還有什麼演唱會值得留意?

有不少歌手宣布舉辦演唱會,例如:五月天BLACKPINK澳門站(2月4日預購)、林敏驄周興哲(1月28日公開發售)、周杰倫COLLARTwins鄭秀文鄭欣宜許冠傑(2月14日公開發售);喜歡K-pop的你亦有福了,ITZY(2月1日優先購票)和NCT DREAM亦在香港開演唱會!Sundaykiss為你整合了2023香港演唱會+搶飛攻略一覽,包含各演唱會優先購票日期、公開售票日期、門票價錢、座位表等,想搶飛粉絲必定要留意!

如何得知不同生肖在2023兔年感情、財運、事業、健康方面運程?有什麼生肖犯太歲及如何化解?

想知道12生肖於兔年運程如何?希望兔年在感情、財運、健康及事業方面更得心應手?Sundaykiss已為你準備好12生肖兔年運程,讓大家在兔年行個好運!犯太歲的朋友亦不用太擔心,有5大犯太歲生肖要留意小心多變化、多小人及易受傷,特別有2個月份要留意,Sundaykiss 為大家整合兔年5大犯太歲生肖化解方法

圖片來源:TVB提供資料或影片來源:TVB 綜藝、TVBUSA

讀者留言