小薯茄 公關災難

小薯茄︳新片撐小店疑變誤撐黑店 網民力數3宗罪

最新娛聞

廣告

人氣YouTube Channel「小薯茄」經常拍攝歡樂影片娛樂觀眾,而他們其中一個系列「你撐我撐小店」會找一些堅持自己理想的小店合作拍片,非常有意思。近日他們找了「聲匠製作」的配音公司,竟被網民力數這間公司3宗罪,亦有部份網民指今次「小薯茄」遇到公關災難…

小薯茄 公關災難 小薯茄 「小薯茄」其中一個系列「你撐我撐小店」會搵一啲堅持自己理想的小店合作拍片,非常有意思
「小薯茄」其中一個系列「你撐我撐小店」會搵一啲堅持自己理想的小店合作拍片,非常有意思(圖片來源:youtube@Pomato 小薯茄)

小薯茄︳爆公關災難?撐小店點知變誤撐「黑店」?

YouTube頻道小薯茄其中「你撐我撐小店」系列中,找來一間名叫「聲匠製作」的配音公司,大講粵語配文化,整段影片非常有意思。但留言有網民爆出原來呢間小店係「黑店」?仲力數3宗罪!「哇呢間………撐佢我真係黑人問號。做人有啲嘢我覺得要過到自己良知。」

小薯茄 公關災難 小薯茄
(圖片來源:youtube@Pomato 小薯茄)

網民力數3宗罪︳1. 前老闆走配音員數 現任老闆有份助攻?

自稱前苦主千字文強調要爆真相!先指出唔明「小薯茄」點解會搵呢間公司,大爆原來呢間公司的前老細差配音員錢,無錢出糧,其後想走佬,最後前老細將間嘢低價賣俾依家公司個老闆,跟住依家老闆仲明知前老闆想走佬的情況吓都同舊老闆收購咗,兼唔通知受影響的員工。而且依家公司的老闆為免揹條數上身,通過賣晒啲器材然後再開新公司的方法同舊老闆劃清界線。網民指出原本係有解決方法令配音員唔需要受到損失,即係會夾錢頂咗呢間舊公司,用盈利填返欠薪,或者一齊搵拖欠薪金的配音員開工補數。網民感慨依家個老闆法律上佢係無錯,只係道義上的問題,而家好多配音員都唔願意幫呢間Studio做嘢,之後亦向Viu出過聯署,叫眾網民自行判斷到底呢位老闆到底有無問題。後來引嚟勁多同行爆料,仲話原來損失成七十幾萬!

小薯茄 公關災難 小薯茄 新老闆話想傳承落去!
新老闆話想傳承落去!(圖片來源:youtube@Pomato 小薯茄)

網民力數3宗罪︳2.老闆古惑又最愛賣慘

其次仲有多名自稱前苦主爆該小店老闆古惑又最愛賣慘,仲話如果入咗呢間公司之後,唔會有第間公司搵你開工!「識得佢耐嘅就知佢份人不嬲都好古惑,最鍾意就係賣慘,奉勸想學配音想入行嘅唔好搵呢間公司,因為出到嚟基本上唔會有第二啲公司同領班搵你開工」、「有太多人畀呢個老細表面嗰層呃左」、「教人配音,傳承呢個行業? 記得教埋啲學生要有良知,要有道德,唔好好似佢咁為咗得到某啲嘢而犧牲其他人,仲要講到自己都係受害者,自己都好慘呀」。

小薯茄 公關災難 小薯茄 片中老闆講到行內好多人好有心做配音員,然後非常感動講到眼濕濕
片中老闆講到行內好多人好有心做配音員,然後非常感動講到眼濕濕(圖片來源:youtube@Pomato 小薯茄)

網民力數3宗罪︳3. 上堂乜都學唔到 連興趣班都不如!

跟住仲有自稱報讀過呢間公司的前學員都爆料,爆小店導師教學根本教唔到人,上堂課程只係俾學員試吓配唔同類型影片,配完基本一個學期的課堂就結束,導師唔會關心你最後有無得著學唔學到嘢,上完堂無功課,仲要勁「大細超」,雖然最後會有畢業功課,但係就連導師上堂都自己講呢個課堂只係俾學員玩吓!結束後無人反映問題,無人會幫手處理。

其次又話導師唔識教人,形容個課堂「連興趣班都談不上」,因為興趣班都至少有體驗、試下啲器材,但呢個配音班只係拎啲片出嚟俾學員配吓,唔教人點讀正字、發音、表達情緒、語氣,就連改懶音都無教。狠指要介紹點都唔會介紹呢間嘢,直言係「倒錢落海的course」。

小薯茄 公關災難 小薯茄
(圖片來源:youtube@Pomato 小薯茄)

睇片先:

小薯茄未有回應 網民力撐:佢哋係無辜架!

其後就今次「撐小店」公關災難事件,記者向小薯茄經理人查詢將會如何交代,對方已讀不回,暫未有回應。

亦有唔少網民認為呢單嘢好似只有行內人會知,小薯茄只係唔知情的情況下剛好訪問中呢間公司,其實佢哋都好無辜,希望小薯茄下次可以做多啲功課先。「其實稍為對香港粵語配音有認識…都知呢間studio有幾黑…訪問一間行業之恥 當然我相信小薯茄唔知」、「老實講唔係行內人唔知呢間公司咩料真係唔出奇」、「老老竇竇 呢啲唔係行內人真係好難知」、「如果得咁少人知而又冇乜公開發表過問題,小薯茄都幾無辜」、「真 ,Google搵過吓都唔覺有咩新聞/討論」、「小薯茄可能要做多啲功課,帶眼識人」、「本身都睇開小薯茄,但係估唔到竟然會介紹呢間嘢,真係好失望,希望只係未了解清楚而介紹錯啦」。

將來還有什麼演唱會值得留意?

有不少歌手宣布舉辦演唱會,小編為你整合了2023香港演唱會+搶飛攻略一覽,包含各演唱會優先購票日期、公開售票日期、門票價錢、座位表等,想搶飛粉絲必定要留意!

香港有甚麼週末好去處推介?

週末可以參觀博物館,例如太空館科學館香港藝術館M+香港文化博物館等,更為你整合行山路線野餐地點,絕對是假日消遣的必然之選!

撰文:東方新地(部份內容轉載自New Monday)圖片來源:youtube@Pomato 小薯茄