張文采, 前新聞主播,

張文采前新聞主播玩你問我答 毫不留戀拒再做幕前

最新娛聞

廣告

有「新聞之花」之稱的前無綫新聞主播張文采(Wendy)自2019年離巢無綫,之後甚少現身幕前,生活低調,外界對她離巢無綫後的生活都感到十分好奇,日前張文采在社交網大玩你問我答,就回答了網友有關各方面的不少問題。

文:東方新地|圖:[email protected]_cheung_man_tsoi

前新聞主播張文采:而家連新聞都好少睇

前新聞主播、現年36歲的張文采2015年狠撇拍拖4年的偷食男友羅鈞滿,2018年嫁給比她細兩年、任職消防員的盧樂輝(Benedict),婚後的張文采於2019年離開了任職10年的無綫新聞部。張文采在社交網邀網民大玩「你問我答」,被網民問到︰「懷念以前主播生涯嗎?(尤其合作過的同事)」她就回答︰「以前返工係幾開心嘅,但而家都冇乜懷緬,而家連新聞都好少睇!」

前新聞主播 張文采 你問我答
前新聞主播張文采畢業自珠海學院新聞及傳播系,先後做過亞視和無綫的新聞主播。(圖片來源:[email protected]_cheung_man_tsoi)
前新聞主播 張文采 你問我答
08至09年在亞視做主播時的張文采。(圖片來源:[email protected]_cheung_man_tsoi)
張文采同消防員老公盧樂輝在2018年10月結婚,至今已有3年幾。
前新聞主播張文采同消防員老公盧樂輝在2018年10月結婚,至今已有3年幾。(圖片來源:[email protected]
前新聞主播 張文采 你問我答
一班昔日的無綫新聞主播好似馬秀荃(左一)、李朗怡(左二)、盤翠瑩(右二)及姚雋彥(右一)擔任姊妹團陪嫁。(圖片來源:微博@姚雋彥Everest)
前新聞主播 張文采 你問我答
張文采對昔日的主播生涯毫不留戀,亦不懷緬。(圖片來源:[email protected]_cheung_man_tsoi)
前新聞主播 張文采 你問我答
順應網民要求送上戴住口罩嘅靚相一張。(圖片來源:[email protected]_cheung_man_tsoi)

回憶做主播蝦碌事 肚餓打鼓聲入咪

而被問到以前報新聞時的「蝦碌」事,張文采亦有問必答︰「好好好多㗎喎!倒瀉水、忍笑、忍肚痛、餓到肚咕咕聲入埋咪、一路on cast一路食麵、太眼瞓去片期間瞓著咗、壞字幕機、壞電腦、壞燈、壞camera…蝦碌不能盡錄!」

前新聞主播 張文采 你問我答
一講到以前報新聞時的「蝦碌」事,張文采即刻講到一大堆出嚟,睇嚟非常難忘。(圖片來源:[email protected]_cheung_man_tsoi)
前新聞主播 張文采 你問我答
又教大家可以點樣入行做主播。(圖片來源:[email protected]_cheung_man_tsoi)
前新聞主播 張文采 你問我答
張文采又講到做傳媒人最首要的原則係要有Critical Thinking(批判性思維)。(圖片來源:[email protected]_cheung_man_tsoi)

幸福人妻唔使做

離巢無綫後,張文采曾做過主持、配音、司儀和主播口才技巧訓練導師等多種工作,不過被問到新年願望時,張文采就大晒幸福話︰「我已經達成咗我嘅願望㗎喇!就係唔使做!」更話平時自己日日都瞓到自然醒,最大的興趣就係煲劇!

前新聞主播 張文采 你問我答
張文采依家成為咗幸福人妻,可以日日瞓到自然醒!(圖片來源:[email protected]_cheung_man_tsoi)
前新聞主播 張文采 你問我答
令人羨慕。(圖片來源:[email protected]_cheung_man_tsoi)
前新聞主播 張文采 你問我答
平時最鍾意煲劇。(圖片來源:[email protected]_cheung_man_tsoi)

張文采拒拋頭露面拍Viu節目

此外張文采曾多次在社交網自認「鏡粉」(MIRROR粉絲)和「生粉」(Anson Kong粉絲),近排仲變埋女團COLLAR的粉絲,但當有網友問她有無機會去ViuTV拍節目時,她卻拒絕說:「我唔會拋頭露面太多㗎喇!」而講到有關未來的計劃,張文采就話自己有諗過移民,但無打算生小朋友。

前新聞主播 張文采 你問我答
張文采曾自認係「生粉」。(圖片來源:[email protected]_cheung_man_tsoi)
前新聞主播 張文采 你問我答
之前去咗AK賣內褲廣告的店外打卡。(圖片來源:[email protected]_cheung_man_tsoi)
前新聞主播 張文采 你問我答
近排變埋女團COLLAR的粉絲。(圖片來源:[email protected]_cheung_man_tsoi)
前新聞主播 張文采 你問我答
張文采話唔會太拋頭露面,所以無計劃去ViuTV主持節目。(圖片來源:[email protected]_cheung_man_tsoi)
前新聞主播 張文采 你問我答
2020年張文采曾上過ViuTV節目《點相III先機算》做嘉賓。(圖片來源:[email protected]_cheung_man_tsoi)
前新聞主播 張文采 你問我答
張文采話有諗過移民。(圖片來源:[email protected]_cheung_man_tsoi)
前新聞主播 張文采 你問我答
但冇打算生小朋友。(圖片來源:[email protected]_cheung_man_tsoi)

無綫新聞部主播張文采(Wendy),2015年前狠撇偷食男友羅鈞滿,當時她宣告「分」訊還留言︰「𠵱家我重生喇!」文采仲自嘲蠢兼浪費4年青春。不過,佢最後找到Mr. Right了!老公Benedict任職消防員,二人2018年10月擺酒結婚,當時張文采就搵咗間婚紗公司影婚照,文采喺香港影咗一輯,之後再飛去日本影咗一輯,照片相當靚,不少網友也送上祝賀畀一對準新人!

張文采
(圖片來源:picasso.wedding)
張文采
(圖片來源:[email protected]張文采 Wendy Cheung)

常見問題

問: 張文采於那年離任無綫新聞主播?

答: 前無綫新聞主播張文采於2019年離巢,而且她曾經…詳情請看

問: 張文采於社交媒體上透露些什麼?

答: 張文采近日於社交媒體上玩你問我答, 有網民問她懷念以前…詳情請看

圖片來源:[email protected]_cheung_man_tsoi

讀者留言