張繼聰

張繼聰拍片認遭封殺:感激TVB對我嘅栽培

最新娛聞

廣告

張繼聰近年參演無綫劇集一部接一部,形象亦相當入屋,深得觀眾喜愛,不過近日無綫因同蕭定一嘅公司因錢銀問題鬧官司,結果旗下藝人張繼聰被無綫封殺。起初蕭定一及張繼聰都否認傳聞,但紙包唔住火,張繼聰在周三晚拍短片親自交代被封殺一事,佢直認道:「將來有一段日子唔可以再喺嗰度出現喇,過去嘅日子好感激TVB對我嘅栽培,多謝珍姐(高層曾勵珍)。」並表示將來會繼續努力。

張繼聰被無綫封殺

2014年無綫作為佘詩曼的經理人,與蕭定一公司簽約,安排佘詩曼拍電影《十月初五的月光》。但有傳當時張智霖唔滿意劇本要改,搞到電影要逾期完成。無綫向蕭定一公司追回補水薪金,指佘詩曼應收過百萬的額外薪酬,但對方只付一半,所以無綫用法律解決而且下令封殺蕭定一旗下藝人,包括張繼聰,所以日前《萬千星輝賀台慶》未見張繼聰的參與!張繼聰最初回應傳媒,指自己對封殺傳聞未有所聞,更表示會繼續參加《誇世代》的宣傳活動,又話:「我都好享受拍TVB劇!」暫時明年主力投放在電影上。

張繼聰 張繼聰因經理人公司同TVB有官司,而被封殺,不少人替他可惜及不值!
張繼聰因經理人公司同TVB有官司,而被封殺,不少人替他可惜及不值!(圖片來源:東方新地)
張繼聰
(圖片來源:東方新地)

張繼聰:好多謝TVB嘅栽培

但及至晚上張繼聰在Facebook上載53秒短片,親自交代被封殺一事:「大家好!今日出咗單新聞之後,好多謝大家嘅支持,咁可能嚟緊有一段時間唔可以再喺將軍澳出現…有啲說話都想喺度交代。首先喺過去嘅日子好多謝TVB嘅栽培,畀咗好多機會我,好多謝珍姐(曾勵珍)。入面好多台前幕後嘅兄弟姊妹,好多謝你哋,俾咗好多美好回憶我。」雖然冇得出席無綫劇集《誇世代》嘅宣傳活動,不過佢都依然叫一班觀眾繼續支持:「至於現在呢……希望大家可以繼續支持《誇世代》啦,我都好enjoy睇每一集嘅。喺生活裏面,我覺得最緊要係隨遇而安,我會繼續努力㗎!Thank You。」

張繼聰 雖然暫時唔可以同一班電視觀眾見面,不過阿聰仍然稱讚及多謝無綫給予好多出鏡機會:「首先喺過去嘅日子好多謝TVB嘅栽培,畀咗好多機會我,好多謝珍姐。」除咗多謝無綫之外,阿聰亦話好多謝一班台前幕後嘅工作人員,畀咗佢好多美麗嘅回憶畀佢。
雖然暫時唔可以同一班電視觀眾見面,不過阿聰仍然稱讚及多謝無綫給予好多出鏡機會:「首先喺過去嘅日子好多謝TVB嘅栽培,畀咗好多機會我,好多謝珍姐。」除咗多謝無綫之外,阿聰亦話好多謝一班台前幕後嘅工作人員,畀咗佢好多美麗嘅回憶畀佢。(圖片來源:張繼聰 FB)
張繼聰 對於遭封殺,網民幾乎一面倒支持張繼聰,仲大鬧無綫小氣,張繼聰反叫大家唔好衝動,又不忘呼籲觀眾支持《誇世代》。
對於遭封殺,網民幾乎一面倒支持張繼聰,仲大鬧無綫小氣,張繼聰反叫大家唔好衝動,又不忘呼籲觀眾支持《誇世代》。(圖片來源:張繼聰FB)

陳豪幫口:阿聰真是一個好藝人

張繼聰近年獲無綫力捧,台慶劇《誇世代》也是男主角之一,但日前歐陽震華、陳豪、李佳芯、吳業坤、麥明詩等演員出席電視劇《誇世代》的校園宣傳活動,張繼聰因遭無綫封殺被禁出席活動,一眾演員都替阿聰感到可惜,陳豪明言:「因為阿聰真是一個好藝人,希望這一場公司之間的誤會可以盡快解決。」歐陽震華直指阿聰很陰功及無辜,對佢未能再參與宣傳感到很可惜。

張繼聰 張繼聰之前都有出席宣傳活動,但近日TVB因官司原因暫停蕭定一旗下藝人的宣傳,張繼聰也無法參加活動。
張繼聰之前都有出席宣傳活動,但近日TVB因官司原因暫停蕭定一旗下藝人的宣傳,張繼聰也無法參加活動。(圖片來源:東方新地)
張繼聰 台慶劇《誇世代》的三位主角。
台慶劇《誇世代》的三位主角。(圖片來源:東方新地)
張繼聰
(圖片來源:東方新地)

孖梁朝偉、郭富城拍《風再起時》

張繼聰
(圖片來源:張繼聰FB )

其實張繼聰近年的發展好多元化,形象又入屋,唔止廣告多,仲密密拍電影,而近日佢更返內地拍新片《風再起時》,片中更與兩位影帝梁朝偉、郭富城合作,呢啲機會好難得!

常見問題

世界盃熱播中,電視台劇集方面有咩特別安排?

TVB台慶檔劇集陣容強勁,包括:晚上8:30黃宗澤蔡思貝主演嘅《法證先鋒V》,按此看劇集&角色介紹;到9:30播放《鐵拳》班底拍攝嘅《超能使者》,按此看劇集&角色介紹;而ViuTV包攬世界盃賽事播放,即睇緊湊嘅賽程表,仲有熱播中嘅原創劇《繩角》即將進入結局周⋯⋯按此看劇集&角色介紹

2022到2023上半年度演唱會多鑼鑼,有咩搶飛攻略?

本地歌手/組合包括:ERROR日前終於宣布12月中開show,門票於11月24日公開發售,按此看購票詳情;許廷鏗成立個人公司後開首個個人音樂會,門票將分為三個階段進行,於11月24日進行優先購票,按此看詳情;仲有闊別三年終於回歸嘅Clockenflap,將於2023年3月於中環海濱舉行,即睇場地及售票詳情;另外,疫情逐漸緩和,不少外國歌手/組合亦陸續宣布來港開Show與一眾粉絲久別重逢,包括:女團MAMAMOO舉行世界巡迴,香港站定於2023年1月7日,即睇票價及搶飛攻略;出道25周年的愛爾蘭男子天團Westlife都來香港開Show,仲要定於情人節2月14日亞博館Arena舉行,將於11月28日優先購票,按此看售票詳情

圖片來源:張繼聰Facebook ,新傳媒圖片庫

讀者留言