未命名-1

江美儀自爆當年首演女一 被重量級拍檔瘋狂問候 姨媽姑姐出晒來

最新娛聞

今時今日的江美儀,在無綫已經是阿姐級,牙尖嘴利又有霸氣,估唔到當年第一次拍劇做女主角,遇上一位重量級男主角,結果因為唔識企位而被對方用粗口瘋狂問候,江美儀被鬧到無地自容,不過佢就冇嬲呢位前輩,仲當佢恩師。

撰文:東方新地 圖片:[email protected][email protected]、東方新地圖片庫

江美儀曾是四大廣告女王

50歲江美儀現在是金牌司儀兼實力派演員,但原來她在90年代與歐陽妙芝、周汶錡、楊琤被封「四大廣告女主角」,日前她在電台節目《一起走過》中想當年,她曾與發哥拍了一個經典的洗頭水廣告,成為炙手可熱廣告商寵兒,後來她曾移民加拿大,點知亞視向她招手,從此踏上演員之路。

江美儀在90年代以模特兒身份入行。(圖片來源:IG@elenakongmayyee)
江美儀在90年代以模特兒身份入行。(圖片來源:[email protected]
江美儀話當年拍廣告真係搵到錢,佢同發哥拍完個洗頭水廣告就入咗亞視,原來發哥曾叫佢搵杜琪峰,最後冇下文咁啱亞視搵佢,咁就入咗亞視。(圖片來源:IG@elenakongmayyee)
江美儀話當年拍廣告真係搵到錢,佢同發哥拍完個洗頭水廣告就入咗亞視,原來發哥曾叫佢搵杜琪峰,最後冇下文咁啱亞視搵佢,咁就入咗亞視。(圖片來源:[email protected]

由天堂跌落地獄

江美儀憶述當年入亞視拍第一套劇《肥貓正傳》就做女主角,不過她的經歷就如由天堂跌落地獄,因為拍攝期間被男主角Kent哥(鄭則仕)狂用粗口問候,江美儀說:「我同張文慈黃嘉明三個女仔當時都係新人,結果畀Kent哥鬧到趴咗喺度,不過今日我真係當佢恩師。有場戲佢係辛苦啲,講佢跌低再起身,你知佢身位,真係會好攰,我因為唔識就住拍外景嘅燈光,成日遮到佢臉光,嗰次佢真係鬧得好甘,我好想喊,但鬧我都冇用,我真係唔識嘛!跟住自己心諗『唔會畀佢再鬧我多一次』。」

日前江美儀與好友寶珮如一齊主持港台節目《一起走過》。(圖片來源:IG@babybohkartist)
日前江美儀與好友寶珮如一齊主持港台節目《一起走過》。(圖片來源:[email protected]
江美儀入亞視第一套拍的劇集《肥貓正傳》已經做女一。(圖片來源:IG@elenakongmayyee)
江美儀入亞視第一套拍的劇集《肥貓正傳》已經做女一。(圖片來源:東方新地圖片庫)

第一個先問候娘親

江美儀知道自己冇經驗,從此虛心學習,做個謙卑新人,每次見到鄭則仕都彬彬有禮,她表示:「之後我見到Kent哥人未到聲先到,一嗌我就話『到』,咁就搞掂咗佢,冇再鬧得咁緊要喇!我係想話畀Kent哥聽我真係想學,真係有聽佢講,但我未做到唔好鬧得咁甘。」鄭則仕鬧得有幾狠?江美儀說:「鬧到想匿埋喺車喊,娘親係第一個,鬧到性器官出晒嚟,姨媽姑姐都攞埋出嚟。」

江美儀難忘被鄭則仕瘋狂問候的日子。(圖片來源:IG@elenakongmayyee)
江美儀難忘被鄭則仕瘋狂問候的日子。(圖片來源:東方新地圖片庫)
江美儀當鄭則仕是恩師,不時與當年戰友聚舊想當年。(圖片來源:IG@elenakongmayyee)
江美儀當鄭則仕是恩師,不時與當年戰友聚舊想當年。(圖片來源:[email protected]
當年入行拍劇被鬧,江美儀直認好hurt,因為拍廣告時人人當佢係公主,skincare連打燈都唔使自己埋位,點知拍電視就自己顧自己,要自己mark衫,又要就燈又要就人,所以初初好唔慣。(圖片來源:IG@elenakongmayyee)
當年入行拍劇被鬧,江美儀直認好hurt,因為拍廣告時人人當佢係公主,skincare連打燈都唔使自己埋位,點知拍電視就自己顧自己,要自己mark衫,又要就燈又要就人,所以初初好唔慣。(圖片來源:[email protected]

讀者留言