TVB台慶2023

TVB台慶2023|吳業坤憶述9年前台慶扮棋 曾志偉台下感動到喊

最新娛聞

廣告

TVB台慶2023|每年《萬千星輝賀台慶》都一定有催淚環節,今年就有一班藝人上台訴說自己入行以來的辛酸史。譚俊彥、吳業坤、蘇恩磁、鄧智堅等藝人在環節「給十年後的我」上分享他們的心路歷程,其中坤哥的故事,更令台下的曾志偉聽到喊……

TVB台慶 萬千星輝賀台慶 吳業坤
吳業坤在「給十年後的我」中分享入行心酸史。(圖片來源:TVB

TVB台慶2023|憶述9年前台慶扮棋

吳業坤從2014年在台慶上扮演棋子開始講述他的故事:「記得2014年嘅時候,台慶監製同我講,佢話會做一件好靚、好隆重嘅棋子衫畀我著,依家睇番都唔錯呀,當年就係行咗呢幾步,好多人開始關心我。佢哋問我,做乜要接呢單嘢?有乜理由要做棋呀?當時我冇乜難受感覺,仲覺得好好玩,出鏡次數可能仲多過獎門人(曾志偉)。我喺呢行一直玩玩吓,事業上無行前過半步,但喺2015年,我擲骰仔擲到個6。當年,我點擲都係6,我行得好快,喺好多頒獎典禮攞咗好多獎,喺紅館開自己嘅演唱會。當年我打錯字,眼鏡起霧,大家都會討論好多日,但係行得幾快都好,都會跌落一個陷阱,跌番落嚟。當時有把聲音同我講『吳業坤你有乜嘢理由可以上到呢個位呀?』。13年過去,人夫都做埋,我終於明白要認真對待你嘅事業,觀眾先至會認真對待你。玩玩吓嗰個坤哥已經唔喺度,剩低嘅係腳踏實地嘅吳業坤!」

TVB台慶 萬千星輝賀台慶 吳業坤
2014年的吳業坤,仍然在台慶中扮演棋子!(圖片來源:TVB
TVB台慶 當年與坤哥一同扮棋的還有何遠東。
當年與坤哥一同扮棋的還有何遠東。(圖片來源:微博@吳業坤)
TVB台慶 萬千星輝賀台慶 吳業坤
2015年突然爆紅,在樂壇闖出一片天。(圖片來源:TVB
TVB台慶 2015年,他更首奪叱咤我最喜愛男歌手,擊敗周國賢、陳柏宇、陳奕迅和張敬軒,翌年他亦再度蟬聯該獎項。
2015年,他更首奪叱咤我最喜愛男歌手,擊敗周國賢、陳柏宇、陳奕迅和張敬軒,翌年他亦再度蟬聯該獎項。(圖片來源:資料圖片)
TVB台慶 攀上事業高峰。
攀上事業高峰。(圖片來源:IG@kwangorrrrrr)
TVB台慶 萬千星輝賀台慶 吳業坤 當年殺入5強一刻,網民的評價兩極,有人留言「吳業坤羅力威入五強,但麥浚龍、陳柏宇、林奕匡反而冇份?咩事呀, 對叱吒完全失望, 變TBB勁歌啦」亦有人讚佢「識聽一定聽坤哥!坦白講,雖然佢嘅形象太宅男,唔係人人都鍾意⋯⋯ 但佢把聲真係好聽!佢個首《陽光點的歌》,唔講真係唔知係佢唱嘅!」
當年殺入5強一刻,網民的評價兩極,有人留言「吳業坤羅力威入五強,
但麥浚龍、陳柏宇、林奕匡反而冇份?咩事呀, 對叱吒完全失望, 變TBB勁歌啦」亦有人讚佢「識聽一定聽坤哥!坦白講,雖然佢嘅形象太宅男,唔係人人都鍾意⋯⋯ 但佢把聲真係好聽!佢個首《陽光點的歌》,唔講真係唔知係佢唱嘅!」(圖片來源:商業電台)

TVB台慶2023|曾志偉眼濕濕

講到這裏,台下的曾志偉感動到眼濕濕,吳業坤對曾志偉講:「獎門人呀,當年係你幫我擲骰,你可唔可以幫我再擲多一次?」最後坤哥更請曾志偉為自己「擲骰」決定前途,結果曾志偉望住鏡頭留下當年《無間道》名對白:「人生條路要點樣行,係你自己揀嘅,你自己擲啦!」吳業坤繼續說:「如果你問我,9年前會唔會再著呢件衫,我會,因為冇當年嘅呢一隻棋同當年嘅小角色,唔會成就到今日嘅我。」

TVB台慶 萬千星輝賀台慶 吳業坤 李佳芯 周吉佩 萬千星輝賀台慶 坤哥感性訴說入行以來辛酸,曾志偉眼濕濕為其留下男兒淚。
坤哥感性訴說入行以來辛酸,曾志偉眼濕濕為其留下男兒淚。(圖片來源:TVB截圖)
TVB台慶 萬千星輝賀台慶 吳業坤 李佳芯 周吉佩 萬千星輝賀台慶 曾志偉同吳業坤講嘅就係《無間道》經典對白!
曾志偉同吳業坤講嘅就係《無間道》經典對白!(圖片來源:《無間道》截圖)

TVB台慶2023|吳業坤:有乜好怕姐

坤哥事後在IG上載與當日的棋子服裝合照,並發文寫道:「當你可以從容去講番過去嘅事,就證明你已經長大了,其實有乜好怕姐!」

TVB台慶 萬千星輝賀台慶 吳業坤
(圖片來源:IG@kwangorrrrrr)
TVB台慶 萬千星輝賀台慶 吳業坤
(圖片來源:IG@kwangorrrrrr)
TVB台慶 萬千星輝賀台慶 吳業坤 吳業坤一直甚得樂小姐愛錫,33歲轉簽邵氏兄弟得到拍網劇機會,又做埋TVB Music一哥。
吳業坤一直甚得樂小姐愛錫,33歲轉簽邵氏兄弟得到拍網劇機會,又做埋TVB Music一哥。(圖片來源:吳業坤)

吳業坤去年娶老婆 收心養性專心事業

去年吳業坤成家立室,買樓娶了日本太太做「人夫」,對於太太懷孕生龍B的傳聞,坤哥解釋原來係一場誤會,更爆太太的月事剛來,坤哥說︰

「可能她穿鬆身衫,加上燈光問題才引起誤會。多謝大家關心,我們這兩天收到很多祝福。」

TVB台慶 萬千星輝賀台慶 吳業坤 吳業坤 坤哥火速造人成功?
坤哥火速造人成功?(圖片來源:IG@aikoooh__)

孝順阿媽、吳業坤開心回應生B大計

提到生B大計,今年33歲的坤哥表示他希望兩年後才當爸︰

「我想生屬蛇的BB﹗我生肖屬馬,跟屬蛇的人比較合拍。」

另外,日前他就在社交網出po,貼出同坤媽的合照,以及坤媽分別拿著生日蛋糕和壽包的照片。吳業坤在帖文中表示:

「雖然人不在港,但努力搵錢養家,生日快上,福如東海,壽比南山,過幾年先抱孫!」

似乎係用「搵錢養家」做理由,要坤媽等多幾年!

TVB台慶 萬千星輝賀台慶 吳業坤 吳業坤 吳業坤大個仔娶埋老婆,坤媽下一個目標就係催抱孫。
吳業坤大個仔娶埋老婆,坤媽下一個目標就係催抱孫。(圖片來源:IG@kwangorrrrrr)

TVB台慶2023|3年前曬金牌

吳業坤加入無綫十年獲頒發十年金牌,出席《無綫長期服務暨傑出員工頒獎禮》還包括有獲頒廿年金牌的阿叻陳百祥,由行政總裁李寶安親自頒授金牌,各高層都有出席,場面看來相當盛大。

TVB台慶 萬千星輝賀台慶 吳業坤 吳業坤入行十年,日前獲頒無綫的十年服務金牌,興奮得在社交網晒金牌,卻遭網民幾乎一面倒奚落。
吳業坤入行十年,日前獲頒無綫的十年服務金牌,興奮得在社交網晒金牌,卻遭網民幾乎一面倒奚落。

TVB台慶2023|吳業坤被勸參加《造星》

吳業坤獲得十年金牌,即在社交平台騷畀大家睇,並留「考大家知唔知塊金牌有乜意義?」獲過千多個留言,不過九成九都唔係戥坤哥高興,而是嘲笑他把十年青春就此浪費,紛紛叫坤哥離巢外闖,更提議他過檔近來成為無綫勁敵的ViuTV,又叫他下次參加《全民造星4》。

TVB台慶 萬千星輝賀台慶 吳業坤 吳業坤被網民指做了十年廉價勞工,根本不值得慶祝和高興,如一盤冷水照頭淋。
吳業坤被網民指做了十年廉價勞工,根本不值得慶祝和高興,如一盤冷水照頭淋。
TVB台慶 萬千星輝賀台慶 吳業坤 溫和派網民都勸坤哥快啲離巢,出外面闖一闖,無謂再浪費青春。
溫和派網民都勸坤哥快啲離巢,出外面闖一闖,無謂再浪費青春。

TVB台慶2023|坤哥被重提台慶扮棋之辱

網民重提吳業坤在2014年台慶扮棋一事,指他在大台冇甚發展,只會繼續被忽視,更有網民恥笑他「有冇諗過發展棋藝,下次做中國象棋定圍棋?」。同時亦有網民指無綫十年金牌連狗牌都不如,網民即留言「狗牌都有名,佢(坤哥)個塊冇㗎」吳業坤晒十年金牌呃like不成,反被網民派嬲同瘋狂恥笑,被圍笑圍插的坤哥,未有回覆,繼續沉默。

TVB台慶 萬千星輝賀台慶 吳業坤 六年前在台慶扮棋再被翻炒,唔知坤哥點睇?
六年前在台慶扮棋再被翻炒,唔知坤哥點睇?
TVB台慶 萬千星輝賀台慶 吳業坤 網民指坤哥塊金牌連狗牌也不如﹗
網民指坤哥塊金牌連狗牌也不如﹗

TVB台慶2023|吳業坤為追歌手夢入行卻拍劇多過唱歌

回看一心想當歌手的吳業坤,10年參加《超級巨聲2》獲得第五名而入行。16年頭的頒獎禮是其豐收年,在《勁歌》奪得「最受歡迎新人金獎」,並憑〈原來她不夠愛我〉得勁歌金曲獎,上台演出時泣不成聲,成為經典之一。同年在商台《叱咤》頒獎禮一口氣摘下三個大獎,包括生力軍金獎、我最喜愛的男歌手和憑〈原來她不夠愛我〉奪得我最喜愛的歌曲大獎,成為頒獎禮大贏家,上台不但喊到扯蝦,身穿直條西褲的坤哥,下體現激凸,被指興奮過度,一度成為佳話及其代表作。
16年以最出道年資最短僅十六個月在紅館開個唱的坤哥,開完個唱後似乎無以為繼,在無綫拍劇多過唱歌。過去一年都是以拍劇為主,月前拍畢的新劇《異搜記》、間中上《流行經典50年》翻唱老歌,而非宣傳新歌,難怪被網民指浪費十年青春。

TVB台慶 萬千星輝賀台慶 吳業坤 有網民更笑指金牌其實是朱古力金牌。
有網民更笑指金牌其實是朱古力金牌。

將來還有什麼演唱會值得留意?

有不少歌手宣布舉辦演唱會,小編為你整合了2023香港演唱會+搶飛攻略一覽,包含各演唱會優先購票日期、公開售票日期、門票價錢、座位表等,想搶飛粉絲必定要留意!

香港有甚麼週末好去處推介?

週末可以參觀博物館,例如太空館科學館香港藝術館M+香港文化博物館等,更為你整合行山路線野餐地點,絕對是假日消遣的必然之選!

圖片來源:TVB