青春不要臉

青春不要臉|余德丞為減磅將蟲硬塞入大腸 8點半播放被瘋狂投訴極不安

最新娛聞

廣告

由余德丞、丁子朗、游嘉欣以及劉穎鏇等主演的《青春不要臉》於今晚(17/1)啟播。新劇最大賣點就係由一班TVB嘅年青演員去重演80年代新嘅「藝員訓練班」嘅娛樂圈情況,但第一集劇情嘅瘋狂程度,實令人嘆為觀止!

文:東方新地 |圖:TVB《青春不要臉》劇照、《青春不要臉》截圖、連登討論區截圖

青春不要臉|無綫搵新生代演員擔大旗洗甩「老人台」形象 8位主角平均年齡不足26歲
柳德榮(余德丞飾)和齊輕舟(丁子朗飾)分別影射了劉德華和周星馳。(圖片來源:TVB《青春不要臉》劇照)
青春不要臉 老實講,TVB肯揼本去做動畫,算係幾有心思。
老實講,TVB肯揼本去做動畫,算係幾有心思。(圖片來源:TVB《青春不要臉》截圖)
青春不要臉 其實都唔似睇緊TVB。
其實都唔似睇緊TVB。(圖片來源:TVB《青春不要臉》截圖)
青春不要臉 唔搭景,咪畫公仔囉!
唔搭景,咪畫公仔囉!(圖片來源:TVB《青春不要臉》截圖)

第一集劇情玩蟲被網民投訴:

柳德榮(余德丞飾)和齊輕舟(丁子朗飾)自細喺木屋村長大,大家都好鍾意睇電視,由於一次「破壞天線」嘅意外,導致兩個人被木屋村嘅人笑肥同笑矮,繼而令到舟立心增高,可惜榮就肥到大個。直至二人一齊上到公屋,舟仔繼續發奮,反而阿榮保持頹廢,為咗減肥更加無所不用其極,竟然將「寄生蟲」強行塞進屁股…..畫面真係異常嘔心!加上《青春不要臉》的播放時間為晚上8點半至9點半,正值不少觀眾食飯時間,又難怪網民會瘋狂鬧爆!

青春不要臉 阿榮喺個馬桶度夾返條蟲出嚟。
阿榮喺個馬桶度夾返條蟲出嚟。(圖片來源:圖片來源:TVB《青春不要臉》截圖)
青春不要臉 TVB真係挑戰觀眾底線。
TVB真係挑戰觀眾底線。(圖片來源:TVB《青春不要臉》截圖)
青春不要臉 網民瘋狂留言鬧。
網民瘋狂留言鬧。(圖片來源:連登討論區截圖)
青春不要臉 網民瘋狂留言鬧。
網民瘋狂留言鬧。(圖片來源:連登討論區截圖)
青春不要臉 網民瘋狂留言鬧。
網民瘋狂留言鬧。(圖片來源:連登討論區截圖)

余德丞似《瘦身男女》肥版劉德華

自從《青春不要臉》公布人物角色之後,雖然不少觀眾都認為影射劉德華的余德丞並不是太似樣,仲封他為「黑眼圈劉德華」,但第一集那個肥版柳德榮,又確實與電影《瘦身男女》的中的肥版劉德華有七、八分相似。加上又係減肥、又係玩蟲,或者又係向劉德華作品致敬!

青春不要臉 《瘦身男女》嘅劉德華。
《瘦身男女》嘅劉德華。(圖片來源:《瘦身男女》截圖)
青春不要臉 最似係個髮型。
最似係個髮型。(圖片來源:TVB《青春不要臉》截圖)
青春不要臉 條眉都似吖。
條眉都似吖。(圖片來源:TVB《青春不要臉》截圖)
青春不要臉 肥咗嘅時候,連黑眼圈都淡咗!
肥咗嘅時候,連黑眼圈都淡咗!(圖片來源:TVB《青春不要臉》截圖)

有關第一集在劇集用到的「舊片段」:

相關文章:青春不要臉|無綫搵年輕演員擔正洗「老人台」形象 8位主角平均不足26歲

常見問題

將來還有什麼演唱會值得留意?

有不少歌手宣布舉辦演唱會,例如:黃妍五月天BLACKPINK澳門站林敏驄周杰倫COLLARTwins鄭秀文鄭欣宜許冠傑(2月14日公開發售);喜歡K-pop的你亦有福了,ITZYNCT DREAM亦在香港開演唱會!小編為你整合了2023香港演唱會+搶飛攻略一覽,包含各演唱會優先購票日期、公開售票日期、門票價錢、座位表等,想搶飛粉絲必定要留意!

情人節有什麼好去處推介?

情人節想攪攪新意思?多個商場都換上浪漫裝飾,讓情侶們甜蜜打卡,更有商場設置「戶外星空影院」,讓情侶們在漫天星宿下一邊欣賞電影,享受溫馨時光!即看:情人節好去處2023;除此之外,相信各位都很苦惱要揀甚麼餐廳,編輯為大家精選15間情人節餐廳,包括fine dining、自助餐、扒房及米芝蓮餐廳,價錢有平有貴,快啲bookmark定同男女朋友過一個浪漫情人節!

讀者留言