香港小姐

許子萱奪香港小姐2022亞軍歪晒面、學霸因泳衣環節擦錯鞋惹禍失冠軍

最新娛聞

廣告

《2022香港小姐競選》昨晚圓滿結束,最後由星二代林鈺洧奪冠、學霸許子萱「屈居」亞軍、「翻版孫藝珍」奪得季軍。表面上賽果都叫做合理,但當司儀宣布由許子萱奪得亞軍時,呢位出爐亞軍似乎要做好少少表情管理,鏡頭影到佢歪晒面!

香港小姐 其實全晚表現嚟講,佢都真係試係最亮麗
其實全晚表現嚟講,佢都真係試係最亮麗(圖片來源:《2022香港小姐競選》截圖)

宣布許子萱奪亞軍一刻歪晒面

昨晚能夠晉身五強的佳麗包括:1號徐麟、4號許子萱、8號林鈺洧、9號陳銘鳳、14號梁超怡,在宣布賽果時,五名佳麗一齊企正紅館台中,等侍司儀嘅指令。如此,第一個「出列」的梁超怡,人人高興,到台上淨返四個人,將分奪冠、亞寶座。當晚爆炸頭徐麟表演麻麻,講廣東話唔正似乎好忟水;陳銘鳳表現平平似陪跑;星二代林鈺洧被指後台勁,奪冠或遭話柄;淨得噚晚表現最最亮眼的竹牛津、劍橋爭住要的許子萱,以為坐定笠六。

《2022香港小姐競選》亞軍得主係…
許子萱!

表情管理頓時化整為零,歪晒面!

香港小姐 目無表情。
目無表情。(圖片來源:《2022香港小姐競選》截圖)
香港小姐 第一時間過去攬一攬爆炸頭徐麟,而唔係當晚嘅冠軍林鈺洧。
第一時間過去攬一攬爆炸頭徐麟,而唔係當晚嘅冠軍林鈺洧。(圖片來源:其實全晚表現嚟講,佢都真係試係最亮麗(圖片來源:《2022香港小姐競選》截圖))
香港小姐 笑容有啲強顏歡笑嘅感覺。
笑容有啲強顏歡笑嘅感覺。(圖片來源:《2022香港小姐競選》截圖)
香港小姐 似乎唔係咁高興。
似乎唔係咁高興。(圖片來源:《2022香港小姐競選》截圖)

許子萱泳衣環節勁擦鞋中伏

其實噚晚許子萱的表現直都很亮麗,無論身形、樣子和口才都可以稱得上是全晚最搶眼,但到最後為何不敵星二代林鈺洧而「屈居」第二?網民就突破盲點,直指可能是泳衣環節太擦鞋惹的禍。當時許子萱抽到1979年鍾楚紅的問題,被問及:「如果困升降機,得一個人會好悶,如果有得選擇,你會揀邊三個人同你一齊困呢?」此時此許子萱似是將畢生的擦鞋功力全部使出,目光對住台下的評判團(留意返,大會評判團係有5位,咁無被提到嘅嗰兩位…):

我想揀評判席嘅三位同評判,首先我會揀李太(李林麗嬋),因為我知道李太跳舞好犀利,所以我會喺部升降機入面,同佢約舞一曲切磋一下;跟住我會揀梁太(梁高美懿女士),因為我知道梁太喺學術界同銀行界都好有見樹,所以我都想聽吓佢對金融嘅一啲分析,而且(探討)點樣令香港女性文化走向國際;第三位我會揀郭先生(郭少明先),因為我知郭先生係一位商業奇才,所以我想聽吓,佢一啲好奇特嘅商業思維,點樣打造一個而家咁滿分嘅零售業帝國。

香港小姐 講嘅時候非常之有自信!
講嘅時候非常之有自信!(圖片來源:《2022香港小姐競選》截圖)

聽完之後,連曾志偉都忍唔住回應佢一句:「揀個擦鞋仔得啦!使乜揀咁多嘢啫!」

香港小姐 當眾寸佢擦鞋!
當眾寸佢擦鞋!(圖片來源:《2022香港小姐競選》截圖)
香港小姐 佢都知衰喇!
佢都知衰喇!(圖片來源:《2022香港小姐競選》截圖)

許子萱部分大約於8分20秒開始:

許子萱在決賽前夕曾經與醫生港姐張光怡當眾吵大鑊

被封為「麥明詩2.0」的15號張光怡(Chloe)與有「金融之花」稱號的4號許子萱(Cecca)同屬紅組,經常要一齊練歌排舞,有傳媒報道指家底豐厚的Chloe經常活在自己的世界中,被指有「公主病」,而Cecca則被指說話太過直腸直肚,欠缺耐性,因此兩人在眾佳麗中同樣人緣麻麻,擅長跳舞的Cecca對於經常甩拍子、連轉雨傘亦有困難的Chloe,更大感不耐煩。有指Chloe和Cecca在終極反面後,曾互相unfollow了對方的IG,不過在事件被報道後,兩人都已重新follow了對方。

香港小姐2022 25歲Chole張光怡左)原來是實習醫生,被指氣質似麥明詩。
25歲Chole張光怡(左)和4號許子萱(右),被指在排舞時吵大鑊!(圖片來源:TVB娛樂新聞台截圖)

許子萱獲牛津和劍橋爭住收

現年25歲的香港小姐亞軍4號許子萱身形出眾,翻查她的IG亦是「有料」之人,不時大方晒福利照。原來也是為學霸一名,她上周與一眾候選佳麗會見傳媒時,自爆畢業於美國密歇根大學(University of Michigan)安娜堡商學院,主修金融和戰略管理。畢業後,於紐約美國銀行擔任投行分析師,修讀工商管理的她更透露獲牛津及劍橋大學同時取錄MBA課程。她表示如果參選有好成績,會考慮延遲修讀MBA課程,但仍未決定讀哪一間大學。

香港小姐 25歲的許子萱,修讀工商管理碩士並獲牛津及劍橋大學同時取錄。
25歲的許子萱,修讀工商管理碩士並獲牛津及劍橋大學同時取錄。 (圖片來源:[email protected]
香港小姐 許子萱身材惹火,曾於紐約美國銀行擔任投行分析師。
許子萱身材惹火,曾於紐約美國銀行擔任投行分析師。(圖片來源:[email protected]

許子萱22歲出第1本自傳

許子萱12歲已經移民美國,性格自然玩得又大方,古銅色肌膚感覺非常陽光帶點混血的感覺,所以事前已成為焦點。她20歲時曾參與內地的相睇節目《非誠勿擾》,未入行已在網上掀起話題。在港姐官網顯示,她的嗜好勁多,包括莎莎舞、探戈、專業調酒、中英文朗誦、演講和學習法語,愛逛博物館和美術展。原來她更是才女一名,在大學畢業後,22歲便於內地推出第一本自傳《一個華爾街女孩的面考實錄》。

香港小姐 許子萱22歲便於內地推出第一本自傳《一個華爾街女孩的面考實錄》。
許子萱22歲便於內地推出第一本自傳《一個華爾街女孩的面考實錄》。(圖片來源:[email protected]

許子萱出第2本自傳講選港姐

許子萱在IG寫道:「現在籌劃出英文譯版了。12歲赴美後的十年拼搏,從最年輕的新東方SAT老師,到錄製《非誠勿擾》,再到華爾街的投資銀行分析師,一路走來跌宕起伏,坎坷艱辛,種種砥礪。出版這本書的初衷之一,就是希望我的經歷能讓後輩們少走些彎路,希望我的故事能給予當下正經歷人生低谷,或職場迷茫的朋友一點啟發。」她表示正籌備寫第二本書,分享選港姐的經歷。網民對許子萱參選意見多多,有網民睇好她:「真係無得輸喎」、「高薪厚職嚟選港姐?」、「幾靚女有身材有學歷」,亦有網民幽默留言:「落左妝先再講!」

香港小姐 許子萱 許子宣2019年美國密歇根大學安娜堡商學院,主修金融和戰略管理。
許子宣2019年美國密歇根大學安娜堡商學院,主修金融和戰略管理。(圖片來源:[email protected]
香港小姐 許子萱影畢業相不忘露少少!
許子萱影畢業相不忘露少少!(圖片來源:[email protected]

網民:AK(Anson Kong)扮女人?

許子萱相片曝光後,不少網民大呼她貌似Mirorr成員Anson Kong,不知道大家有無相同感覺?

香港小姐 許子萱 網民留言表達意見
網民留言表達意見(圖片來源:網絡截圖)
香港小姐 許子萱 網民表示許子萱個樣好似AK
網民表示許子萱個樣好似AK(圖片來源:網絡截圖)
香港小姐 許子萱 兩人外貌比較圖
兩人外貌比較圖(圖片來源:[email protected]_kisang_、[email protected]

欣賞更多許子萱的靚相:

常見問題

世界盃熱播中,電視台劇集方面有咩特別安排?

IFA卡塔爾世界盃足球賽於11月舉行,每天都有隊伍晉級,分組賽中勝出者分別為…即看世界盃2022賽果一覽;想知道每天世界盃賽事賽果及各個小組積分表、出線走勢,按此看世界盃分組賽積分表;如想知道世界盃外圍賽五大洲各出線國家隊伍的戰績及積分榜,按此看世界盃2022外圍賽詳情;各個國家除了競逐冠軍錦標外,每國球員也同時爭取個人榮譽及獎項,按此看世界盃神射手及助攻王排行榜。而電視台劇集方面,TVB台慶檔劇集陣容強勁,包括:晚上8:30黃宗澤蔡思貝主演嘅《法證先鋒V》,按此看劇集&角色介紹;到9:30播放《鐵拳》班底拍攝嘅《超能使者》,按此看劇集&角色介紹;而ViuTV熱播中嘅原創劇《繩角》即將進入結局周⋯⋯按此看大結局劇情劇透

聖誕快將來臨,而2022到2023演唱會更是多鑼鑼,有咩搶飛攻略?

一年一度的聖誕節又到啦!今年聖誕各個商場都有各式各樣的聖誕擺設,小編為你整合多個聖誕好去處2022聖誕餐廳推介,與親朋戚友一同品嘗聖誕大餐。而交換禮物更是每年聖誕必備環節,不同價位的實用聖誕禮物推薦,定有一款啱你心意!而隨著疫情過去,有不少歌手宣布舉辦演唱會,例如:MC張天賦演唱會(12月20日公開發售)Westlife演唱會(12月1日公開發售)、許廷鏗演唱會(12月2日公開發售),更有Twins演唱會鄭秀文演唱會Clockenflap;喜歡K-pop的你亦有福了,因不少韓國天團更宣布有巡迴演唱會香港站,即睇:AOMG香港演唱會,5大人氣歌手大唱Hip Hop騷(12月5日公開發售)、MAMAMOO演唱會!小編為你整合了優先購票日期、公開售票日期、門票價錢、座位表等,想搶飛粉絲必定要留意!

撰文:東方新地圖片來源:《2022香港小姐競選》截圖、TVB娛樂新聞台截圖、[email protected]資料或影片來源:TVBUSA

讀者留言