IT狗

IT狗|Loutivation影射車志健 Brian Cha現身激動回應:Challenge Accepted

最新娛聞

在ViuTV劇集《IT狗》第十集入面,最尾驚現一段網民熟口熟面嘅畫面,由周祉君飾演的角Lou出現在電腦屏幕,講出一段激勵人心嘅說話,網民口徑一致,稱此段正正影射了YouTube界廣告名人Brian Cha!但勢估唔到,Brian Cha真係有睇《IT狗》,仲拍咗段片大讚添!

文:東方新地|圖:《IT狗》截圖、Brian Cha Motivation截圖

IT狗 周祉君角色阿Lou創立的「Loutivation」真熟口熟面。
周祉君角色阿Lou創立的「Loutivation」真熟口熟面。(圖片來源:《IT狗》截圖)
IT狗 呢個Loutivation,同BrainCha個頻道名「Brian Cha Motivation」,仲話唔似?
呢個Loutivation,同BrainCha個頻道名「Brian Cha Motivation」,仲話唔似?(圖片來源:《IT狗》截圖)

「一年內,我可以令你嘅收入去到七位數」

Lou(周祉君飾)在劇中是主角葉念信(凌文龍 飾)的好友,阿信之所以會創業,亦是受到阿Lou的啟發。在第十集的最後一小段,阿信再次因為Leader Ship嘅事而見到Lou所拍攝嘅影片,影片中Lou言之鑿鑿:

「一年內,我可以令你嘅收入去到七位數,我可以你到嘅營業額去到八位數。Lou,Motivation,Loutivation。就好似我而家Loutivate緊你一樣,你要信我,你要信你自嘅嘅Vision(願景),我係阿Lou。」

但原來,第11集播出後,所謂Loutivation係欺騙主角阿信初創意念的大騙局,阿Lou當相識多年的好友係「契弟」,今周劇情請看:

《IT狗》11-15集劇情劇透:Loutivation爆笑影射車志健 慘遭兄弟出賣轉戰「電子帛金」!

IT狗 同Brian Cha嘅口吻的確好相似。
同Brian Cha嘅口吻的確好相似。(圖片來源:Brian Cha Motivation截圖)

Brian Cha讚《IT狗》乘機教道理

在Brian Cha最新的影片中表示,最近收到有很多朋友叫他去欣賞《IT狗》,終於他亦決定花時間追看了幾集,更笑言他公司的所有員工都在追看此劇。而對於《IT狗》,他表示非常之欣賞。他表示很喜歡阿信的角色,因為他即使面對困難重重仍然堅持下去,從他身上獲得很多共鳴:「你見唔見到,成功嘅人同失敗嘅人嘅分別喺邊一度?就係成功嘅人,係唔會咁易放棄!阿信佢未成功,但佢唔放棄,呢個就係所有成功嘅人嘅特質。」

IT狗
(圖片來源:《IT狗》劇照)

回應「踩單車發電」

雖然Brian Cha冇 提到「Loutivation」,或者佢未睇到啦!但Brian Cha就話最令佢感動嘅就係阿Lou,原因係阿Lou之前踩單車發電嘅一幕,其實就係Brian Cha曾經做過類似嘅事!Brian Cha話:「佢呢個故事對我嚟講呢,係非常之好有共鳴嘅!我好記得佢入面一句對白就係,人哋話Mission impossible,但對佢嚟講呢就係Challenge Accepted!幾有型係咪?」

IT狗 真係有呢幕㗎!
真係有呢幕㗎!(圖片來源:[email protected]
IT狗 講講吓Brian都騷證書!佢有三個「紀錄」,分別就係車志健曾於2013-2015年間創下12個小時內打最多高爾夫球到500碼外9959個)、連續12小時最多上籃入球73900次)、連續24小時以腳踏車產最多電力31,399.31瓦時)。
講講吓Brian都騷證書!佢有三個「紀錄」,分別就係車志健曾於2013-2015年間創下12個小時內打最多高爾夫球到500碼外(9959個)、連續12小時最多上籃入球(73900次)、連續24小時以腳踏車產最多電力(31,399.31瓦時)。(圖片來源:Brian Cha Motivation截圖)

又借Johnny仔講故

而第三個令Brian有共鳴嘅角色就係Johnny仔,佢話Johnny仔睇落矮矮細細,但喺佢身上係學習到,做人是不用理會別人如何去看自己。雖然Brian讚《IT狗》讚到天上有地下無,但佢最後都話有一點佢唔係好認同,就係話:「劇入面有一句機會,係留畀有機會嘅人,但對於我Brian Cha嚟講,機會係由自己雙手創做出嚟嘅!」冇錯,佢就係Brian 車志健

連Brian都有睇《IT狗》。
連Brian都有睇《IT狗》。(圖片來源:Brian Cha Motivation截圖)

讀者留言