蘇小小

IG女神蘇小小動漫節Cosplay登場 無懼「不露」規矩

正妹

廣告

香港出生,本名蘇麗華的 Zoe 蘇小小,今年25 歲,早前佢踏足動漫節,又傳來粉絲一波的歡呼,今年香港動漫電玩節有別於早幾年,大會特別宣佈了「特別」指引、建議到場人士或者Cosplayer衣着切勿太性感,稱會影響家長及小朋友。網紅蘇小小(Zoe)接受訪問時指,大會發出的「禁止太性感」指引對她們影響不大。蘇小小更表示自己每年都係show少少,多一點都冇,今年較往年「騷」多咗,但她並不會主動cosplay。

蘇小小 動漫節
今年大熱作品SPY x Family(圖片來源:[email protected]
蘇小小 蘇小小玩cosplay
蘇小小玩cosplay(圖片來源:動漫節大會提供)

《ERROR自肥企画》一捲成名

蘇小小上年在ViuTV《ERROR自肥企画》登場後人氣急升,更參加《海陸勁技場》節目玩水騷身材,網民對其五官及身材熱烈討論,蘇小小不但拍片澄清自己真材實料,日前更不堪網民攻擊,發千字放負文稱「對不起﹗我需要消失一下」。《海陸勁技場》第一集34E蘇小小震撼式先聲奪人,成為熱搜:

動畫!蘇小小澎湃嬉水
動畫!蘇小小澎湃嬉水(圖片來源:ViuTV)
蘇小小 浮床跳繩!
浮床跳繩!(圖片來源:ViuTV)
蘇小小
(圖片來源:ViuTV)
蘇小小 推人落水!
推人落水!(圖片來源:ViuTV)
蘇小小憑身材出眾,一出場成為熱搜,不過亦有網民指佢個樣似去年離世的李偲嫣⋯⋯
蘇小小憑身材出眾,一出場成為熱搜,不過亦有網民指佢個樣似去年離世的李偲嫣⋯⋯(圖片來源:ViuTV)
蘇小小 「激情組」仲有其他成員。
「激情組」仲有其他成員。(圖片來源:ViuTV)

蘇小小不滿被嘲賣弄身材

原來月前蘇小小在《自肥企劃》飾演搜查官爆紅後,蘇小小曾經在IG發千字文揚言要「消失」,留言表示:

「對唔住…我覺得我需要短暫時間潛水🙏🏼俾自己嘅個心沉澱一下,最近真係發生咗好多唔開心嘅事。」

她指節目被導演要求穿性感小背心,但最後卻遭導演背後恥笑她「賣弄身材」,接受傳媒訪問,事前答應會提她的網上花店及紋身店,但最後又是被要求著性感小背心,並用嘩眾取寵的標題,內容只專注她的外表丶身材丶八掛丶私隱。

蘇小小
(圖片來源:蘇小小IG)
蘇小小 蘇小小預告消失﹗
蘇小小預告消失﹗(圖片來源:蘇小小IG)
蘇小小身材真係好勁﹗
蘇小小身材真係好勁﹗(圖片來源:蘇小小IG)

蘇小小控訴被人身攻擊

蘇小小指外界對自己外表的質疑,她也拍片分享,但仍然「被批評、質疑、人身攻擊無停過…最恐怖嘅留言係有啲人開始妄想症作嘢」,其後蘇小小又指自己唔介意走小性感路線,「因為自己都好嚮往台灣部份網紅嘅形象,覺得佢哋好性感丶好甜美好靚,自己都好欣賞丶直情覺得佢哋係偶像,所以好想模仿﹗」但卻被haters鬧﹗

蘇小小 晒纖腰﹗
晒纖腰﹗(圖片來源:蘇小小IG)

蘇小小話其實想著番自己喜歡類型的衫,post自己喜歡的美照,純分享,不是在賺大錢,「我嘅正職喺經營網絡花店,也是主要的收入來源,任何幕前工作都只係短暫,只係一個副業。」蘇小小又指知自己好多缺點,唔需要網民「大大聲話我知我有幾差﹗」她表示心很攰、無奈及好重無力感,故需要暫時消失﹗

蘇小小 玩黑絲﹗
玩黑絲﹗(圖片來源:蘇小小IG)

蘇小小舉中指回歸

蘇小小的千字放負文兩日後,便蒲頭並貼出中指相表示回歸社交網,蘇小小再發長文,她指中指是送給haters,她解釋潛水兩日便上水,原因是發現潛水反而被攻擊得更勁,覺得逃避冇乜用,因為網民根本不講道理,只扭曲她的原意,她表示「95%嘅人身攻擊+無營養評論都係來自連登,負能量主要都係來自連登,最好笑係佢哋鬧完我,仲會話我係借連登博上位?其實我嘅心態係你哋最好咪X討論我,我根本就唔想比你哋睇提起,討厭我咪唔好睇我囉﹗虐待Haters的最佳方法是『你偷看我,但我過得非常好!』!」

蘇小小
(圖片來源:蘇小小IG)
蘇小小
(圖片來源:蘇小小IG)

蘇小小客串《ERROR自肥企画》激凸登場

Zoe So蘇小小早前客串《ERROR自肥企画》,她穿上緊身黑色衫,其中一個鏡頭更露出其事業線。她提到錄影時,193還未爆出來,所以節目出街後,討論度十分高,她也感到十分意外中。

蘇小小 Zoe So蘇小小早前客串《ERROR自肥企画》震撼登場﹗
Zoe So蘇小小早前客串《ERROR自肥企画》震撼登場﹗(圖片來源:蘇小小IG)
蘇小小 Zoe So曾客串《ERROR自肥企画》 被指整容、出片反擊連登仔 :自己個樣自己交待
(圖片來源:《ERROR自肥企画》截圖)
蘇小小 Zoe So曾客串《ERROR自肥企画》 被指整容、出片反擊連登仔 :自己個樣自己交待
(圖片來源:《ERROR自肥企画》截圖)

Zoe So蘇小小:自己個樣自己交待

一直以來,Zoe So蘇小小也被網友懷疑「外貌大進化」,她提到:「自己個樣自己交待。」Zoe So指自己的雙眼皮是內雙,以前貼過雙眼皮膠紙。

蘇小小 Zoe So:自己個樣自己交待﹗
Zoe So:自己個樣自己交待﹗(圖片來源:蘇小小YouTube影片截圖)
蘇小小 Zoe So曾客串《ERROR自肥企画》 被指整容、出片反擊連登仔 :自己個樣自己交待
(圖片來源:蘇小小IG)

蘇小小不惜在鏡頭前扭打自己的鼻

而很多人覺得蘇小小的鼻很直很挺,一定有做過手術。她為表清白,不惜在鏡頭前扭打自己的鼻,以證明鼻是真貨。此外,蘇小小講到自己是用鼻夾幫助提高鼻樑,所以得以改善鼻形。

蘇小小 很多人覺得Zoe So的鼻很直很挺,一定有做過手術
很多人覺得Zoe So蘇小小的鼻很直很挺,一定有做過手術。(圖片來源:蘇小小YouTube影片截圖)
蘇小小 Zoe So蘇小小講到自己是用鼻夾幫助提高鼻樑。
Zoe So蘇小小講到自己是用鼻夾幫助提高鼻樑。(圖片來源:蘇小小YouTube影片截圖)

蘇小小常被指哨牙

另外,Zoe So蘇小小也提到自己常被指哨牙,最後她去了看醫生,醫生就說她是假哨牙,蘇小小最後在下巴位置打透明質酸得以改善面形。蘇小小講到當時用了2千元,打完後她覺得十分開心,因為的確明顯改善了面部輪廓。

蘇小小 Zoe So蘇小小也提到自己常被指哨牙,最後她去了看醫生,醫生就說她是假哨牙。
Zoe So蘇小小也提到自己常被指哨牙,最後她去了看醫生,醫生就說她是假哨牙。(圖片來源:蘇小小IG)

網友網友留言兩極

短片出街後,網友留言兩極。有人提到:「有啲鍾意咗佢。」、「靚靚 ,最鐘意敢言女性,一般都黃。」、「又幾正喎。」但也有人留言表示Dislike :「整10樣嘢,認一樣就想洗白?」、「咪玩啦,當人弱智咩?」、「吓,已經整咗㗎喇?化埋厚妝都咁樣衰,算把啦。」、「冇題材拍片想引連登仔X多次佢引起討論啫。」

蘇小小 Zoe So曾客串《ERROR自肥企画》 被指整容、出片反擊連登仔 :自己個樣自己交待
短片出街後,網友留言兩極。
蘇小小 Zoe So曾客串《ERROR自肥企画》 被指整容、出片反擊連登仔 :自己個樣自己交待
也有人留言表示Dislike

Zoe So蘇小小自白全片:

https://www.youtube.com/watch?v=hR1G1hcwO-I

撰文:東方新地圖片來源:[email protected]、動漫節大會、Viu TV

讀者留言