《深宮計》收買人命 監製錫晒周秀娜劉心悠

無綫50周年重頭劇《宮心計2 深宮計 》,除了胡定欣、馬國明及馬浚偉做鐵膽,久違的羅霖、張慧儀及張文慈亦有份拍,更有重金禮聘周秀娜與劉心悠兩大外援。不過有傳為了遷就娜姐同心悠檔期,無綫親生仔女就要經常捱通宵拍攝!繼早前馬明自爆曾經連踩27.5小時後,羅霖亦哭訴拍通頂捱到殘,冇得見仔!

合拍劇 製作嚴謹

《深宮計》係和內地騰訊的企鵝影業合作,投入的資金多了,所以拍攝非常嚴謹,在服飾造型上亦更有要求,花在試造型與換妝的時間亦比較長。而為了畫面更加精美,又採用單機拍攝,演員每說兩句對白就要換機位,本來全劇拍攝周期預計長達半年,但以現時進度,到八月都未必能煞科。

馬明地獄式連踩27·5小時

早前馬國明就自爆曾連踩27·5小時,由中午12點直踩到翌日的下午3點半,破晒TVB最長工時紀錄!平時慣晒通頂開工的馬明都大叫頂唔順。難怪心穎BB早前接受訪問都大呻同馬明見面時間少啦!