金牌經理人陳自強:只跌過一次眼鏡

有「金牌經理人」之稱的經理人陳自強 (Willie),昨晚在睡夢中離世,享年76歲。Willie一生與娛樂圈結下不解之緣,在8、90年代擔任多位巨星的經理人,一手捧紅多位天王天后,包括成龍、鄭裕玲、張學友、張曼玉、鍾楚紅、王祖賢及關之琳等。Willie早年曾接受本刊專訪,大談眾巨星背後不為人知的故事,以及唯一一次跌眼鏡睇漏眼的經歷,現在讓我們一起回顧Willie不平凡的一生。

陳自強 —金牌經理人

陳自強 (Willie) 最初係做成龍的經理人,但點解後來會簽咗咁多藝人?Willie表示:「85年張曼玉啱啱約滿TVB,出嚟拍戲,拍成龍嘅《警察故事》,佢同我講:『我都想喺呢行發展,你可唔可以take care埋我?』嗰時(張)學友又係搵緊經理人,我又簽埋,之後其他藝人好似雪球咁滾嚟。」

陳自強爆女星們爭寵

八十年代,Willie旗下藝人鄭裕玲曾創下一日內同時趕九組戲紀錄,而被稱為「鄭九組」。Willie稱:「嗰時電影好蓬勃,嗰時我五個女(鄭裕玲、張曼玉、關之琳、王祖賢、鍾楚紅)、學友同(梁)家輝,冇一個一年內會接少過十部戲。當然有咁多個女喺手上,有好多會呷醋,真係有人問:『點解老竇你咁偏心?點解得獎、賣座嗰啲好戲,你梗係搵佢唔搵我?我有邊度唔好?我又勤力過佢,又靚過佢。』我同佢講我今日推薦咗你拍三部戲,三部人哋都話我諗諗先覆,做呢行係咁,一定要有耐性,你冇耐性就想登天?」