SHINE FI

成軍15年 三月紅館開騷 Shine:我哋唔係失蹤人口

組合Shine徐天佑與黃又南,繼2012年的《Shine Passion Live》跨年騷後,敵逢今年係佢哋出道15年,兩人覺得ready可以再喺紅館開個唱,於是入紙申請6次,終成功取得紅館檔期,Shine將於3月2及3日再踏紅館舉行第二次《Shine Moments Live 2018》紅館演唱會,佢哋話依家正不斷造新歌,以及為演唱會操肌,雖然停咗五年冇一齊開騷,但Shine兩人都話自己一路有拍戲,稍後仲會合拍一套港產片,絕對唔算係失蹤人口!

撰文:東方新地

圖片:新傳媒圖片庫

Shine 三月合體開騷

問到Shine演唱會準備成點?又南話:「今次時間充足,上次演唱會得兩個月時間綵排,今次我哋主動同公司講攞五至六個月準備,因為想向我哋嘅弱項挑戰,表演畀大家睇。」天佑就話:「上次演唱會我哋係突然間攞到個期,因為上次Sammi(鄭秀文)放咗期出嚟,今次係我哋自己入紙申請,前後申請咗六次先批。我哋本來想上年搞,因為上年先係我哋十五周年!」

Shine
Shine話演唱會門票已賣得七七八八,黃又南說:「好多朋友打電話問有冇飛,我哋都留咗啲嘅,不過都頭痕唔知夠唔夠。」

Shine

為除衫晒肌 特別加操

Shine已有五年時間單飛,更有數年沒出新歌,天佑指:「所以依家要不斷造新歌,先至行到落去,冇理由淨唱舊歌!」又南笑言:「有啲歌唱得太多,終於感受到Eason(陳奕迅)講嘅『由好鍾意隻歌,變到好憎隻歌。』」而問到演唱會會否除衫騷肌?Shine就賣關子暗示說:「先嗰兩次都有除,今次我哋要練得再犀利啲!」