沈卓盈

沈卓盈 譚凱琪 等嫁富二代

電視圈近年女團當道,早年有佘詩曼為首的「七魔女」,後有胡杏兒領軍的「胡說八道會」,不過最炙手可熱的可算是「少婦聯盟」。無綫上周剛播完的劇集《平安谷之詭谷傳說》,外界一致話好睇過台慶劇,除了劇情緊湊,劇中女主角陳凱琳、龔嘉欣、譚凱琪、沈卓盈更被讚演技大爆發。踏入狗年,「少婦聯盟」著到紅彤彤向本刊讀者拜年,分享甜到漏的愛情故事,搶住做狗年新娘。四個不同年齡、背景與性格的索女走埋一堆,竟然冇是非只有笑聲,仲當場互爆馭仔術。

撰文:東方新地

圖片:新傳媒圖片庫

沈卓盈 閨蜜互爆私事

《平安谷之詭谷傳說》一眾女角被男人們欺壓和勞役,由認命到結成復仇聯盟,聯手奮起反抗,充滿捍衞女權主義味道,陳凱琳(Grace)、龔嘉欣(Katy)、譚凱琪(Zoie)、沈卓盈(Jessie)戲裡戲外更成為好友,friend到成立閨蜜團「少婦聯盟」,正所謂「三個女人一個墟」,四個圍埋嘈就一定啦,不過她們之間卻多了一份愛。

「少婦聯盟」這次破天荒為本刊拍攝賀年封面,過程中冇搶衫、冇批踭,出奇地只有笑聲笑聲滿載溫馨。四人中只有龔嘉欣單身多年,其餘三位姊妹都為她著急,一坐低訪問就話要力sell龔嘉欣的優點,陳凱琳先講:「嘉欣最大嘅優點就係謙虛,佢好獨立,可以保護身邊嘅男仔。」譚凱琪補充:「因為佢好保護身邊朋友,有唔公平唔make sense嘅事佢會力爭到底,唔會畀人蝦我哋。我哋相信佢會搵到適合又愛錫佢嘅人,只係緣份未到,可能 緣份一到佢快過晒我哋結婚呢!」龔嘉欣雖然愛為好友抱不平出頭,但她坦言始終想找個人保護自己,女人太強未必是好事。