TVB

TVB女藝人學歷大檢閱 48個你知幾多個?

陳法拉2014年到紐約著名學府茱莉亞學院修讀戲劇碩士課程(Master of Fine Arts),至2018年畢業成為該校的學科的首位華人畢業生,近日法拉進軍美劇界,同金像影后妮歌潔曼(Nicole Kidman)和英國男星曉格蘭特(Hugh Grant)合作,為HBO演出新劇《The Undoing》,好叻女!

而之前喺一個討論區上有網民突然瘋狂討論一眾TVB女藝人的學歷,將佢哋就讀的大學和學科都列晒出嚟,仲分好晒文科、理科、商科及藝術科,一目了然!究竟邊一科最多人讀、又邊一間院校出產最多TVB藝人呢?

撰文:東方新地 圖片:Instagram 、微博、新傳媒圖片 、陳法拉IG、藝人IMDb截圖

陳法拉碩士畢業 進軍荷里活

現年37歲的陳法拉2013年離開TVB,之後甚少在港露面,早前佢在美國紐約的茱莉亞學院畢業,而且最威水係法拉是該學院首個華人表演系碩士之餘,更是首個華人以全A的成績畢業,真的是超抵讚!

陳法拉進軍荷里活

陳法拉進軍荷里活

陳法拉五年前選擇告別大台,當時正是大台當紅花旦的法拉事業可以說是如日中天,佢當時毅然選擇離開無綫到美國讀書,如今以全A的成績碩士畢業,讓大家都看到其努力和付出,果然係高學歷女神!

陳法拉