江若琳

江若琳 蕭潤邦:我們在最好的時間遇上

江若琳與蕭潤邦由十年朋友變戀人,並將於年尾結婚,兩人在訪問中甜爆剖白相戀經過,以及婚後生B的時間表。

撰文:東方新地|圖片:新傳媒圖片庫、江若琳IG

江若琳 蕭潤邦 上海定情

問蕭潤邦同江若琳拍拖時間唔算長,點解咁快認定對方?蕭潤邦答:「因為我哋識咗好耐,大家亦都唔係第一次拍拖,我覺得最緊要大家生活節奏、方向一樣。 哋係同年出道藝人,有個群組,上年我去上海交流飲食,佢喺上海拍緊戲,就約食飯,嗰次首次單對單傾偈深入好多,嗰餐飯我已經覺得我要照顧呢個女仔。我哋都有傾係咪遲咗發現對方,但我覺得每個階段都會累積一啲道理或者經驗,促使更加成長、更加珍惜。我同佢都覺得呢個時間係最好,到再返嚟香港,食多幾次飯,大家都確定真係好適合。」

江若琳
年初江若琳和相識十年「好兄弟」、拍拖不足一年的「生煎包王」蕭潤邦公布結婚喜訊。

問佢哋鍾意大家啲咩?蕭潤邦笑言:「我入行第一次識佢,已經覺得呢個女仔好靚、好可愛,但世界上有好多女仔好靚、好可愛,唔係一見到就行動㗎嘛,開始留意吓佢唱歌,好快我冇得撈離開咗,去咗做飲食業,有次同佢喺上海食飯,傾咗好深入嘅偈,就覺得我一 定要保護呢個女仔,因為佢好純、對人好好,佢會諗咗人 哋嘅感受先,再去諗自己,我覺得好特別,食飯、去街,佢都係問你想點,到依家都係,我最愛就係佢好孝順、好乖同好識尊重人。」