黃子華

黃子華腦力爆煲 完騷避世 快斬1億收咪

57歲的黃子華宣布七月舉行棟篤笑收咪作《金盆𠺘口》,全城掀起搶飛熱,加場開到26場依然一票難求,由於今次棟篤笑由子華公司做搞手包辦製作,保守估計每場收入就高達6百萬,子華神唔使一個月就快斬1億。

雖然賺到盤滿缽滿,但原來笑匠背後有苦自己知,今次閉關度橋更大壓力到吃不消,其實早於03年他接受訪問時已經透露:「成日覺得自己只剩3、4年命。」思想極度悲觀,全因每次為棟篤笑度橋都幾乎榨乾腦力、壓力爆煲,今次才忍痛下決定收咪。

幸好悲觀論反令子華更注重健康,即使已全面閉關度橋,仍爭取時間出外透氣,日前就見他一個人在大潭拖狗跑山,努力增磅上台應付長達接近一個月的演出,當日所見子華的確漸見成績, 相信體力上要撐足26場,都毫無難度。

撰文:東方新地|圖片:新傳媒圖片庫、黃子華FB

黃子華收咪騷 史上最難撲飛

黃子華宣布做完七月棟篤笑《金盆𠺘口》,便正式收咪唔做,消息傳出震驚娛樂圈,令今次告別作成史上最難撲飛一次,尾場門票更被炒高至萬五元一張,身為主角的子華亦表示冇飛喺手,嬲爆呼籲大家唔好買黃牛飛。據知情人士透露:「因為係最後一次,子華想畀真正支持佢嘅人買到飛入場睇,但好多朋友同佢講買唔到飛,搞到佢好忟憎,最後決定加開9場,同將大部分飛都推晒出去賣,但係都被黃牛搶購,令子華好激心,未開騷已經勞心勞力。」