陳展鵬

亞視鬥到無綫!積怨16年 陳展鵬拍《天命》藐爆袁文傑

無綫新劇《天命》聽日(6月25日)就開播啦!在劇中擔演中國史上最著名貪官「和珅」嘅陳展鵬(煎Pang),首次同前亞視同事袁文傑合作拍無綫劇,但兩位型佬不但私下冇交情,據知在亞視期間更因視對方為勁敵而有心病,有傳二人拍《天命》期間話不投機半句多,煎Pang更在背後藐爆袁文傑 !

撰文:東方新地|圖片:新傳媒圖片庫、陳展鵬IG

陳展鵬 袁文傑 互當透明

袁文傑加盟無綫,由《不懂撒嬌的女人》至今,已經拍咗九部劇集,包括與現已貴為視帝的前同事煎Pang合作的《天命》。大家都係亞視幫,應該好friend至係,但原來兩人不但私下冇交情,更早在亞視年代已經有心病!據知當年袁文傑係當紅小生,不過就同煎Pang唔多夾,拍劇時喺言語上試過有衝撞,之後一路冇偈傾!如今兩人在無綫再碰頭,有指兩人拍《天命》外景時互當對方透明,煎Pang更在背後藐爆袁文傑!

陳展鵬

陳展鵬

當年袁文傑與陳展鵬同是亞視人,論當時知名度,袁文傑比陳展鵬高,睇番啲舊相,二人當年仍然好青澀,鬥型仔絕對不相伯仲。