胡定欣

唔著緊爭視后 胡定欣:我都攞過啦!

胡定欣入行17年,2015年及16年憑《鬼同你OT》及《城寨英雄》連奪兩屆視后,奠定無綫當家花旦之位,今次接受本刊訪問,她就大談兩奪視后後的目標與未來發展的方向。

撰文:東方新地|圖片:新傳媒圖片庫、胡定欣IG

胡定欣 得到比想像多

首先提到同馬浚偉演出的舞台劇《偶然·徐志摩》,胡定欣感歎:「真係一個好大嘅經歷,第一次做舞台劇,感受同拍劇好唔同,拍劇已經拍咗十幾年,拍劇方面,唔會有嘢令到我精神壓力咁大,今次舞台劇演出精神壓力真係好大,發夢會夢到自己唸台詞、做戲,就算做完舞台劇後幾個星期,我耳邊仲聽到對手講對白,瞓覺都仍然喺個夢度做緊戲。」有好多演員指舞台劇係演技終極,幾乎行步路都要識做戲,係咪真係好大挑戰?「我覺得唔同係個演繹手法同個空間,電影、電視劇同舞台劇,係三個唔同空間嘅演出,可能我將電視劇學習到嘅嘢,我帶去嘗試電影、舞台劇,將我根基知道嘅嘢,喺唔同空間再去改變、磨合。」