馮盈盈

學電影對白氹男友 馮盈盈:我唔拍劇點養你?

有「貼地港姐」之稱的16年度港姐冠軍馮盈盈,在今次與本刊訪問中,大談與十優醫生男友Martin的相處之道,以及未來的計劃等,仲自爆曾經對男友講過:「我唔拍劇點養你!」

撰文:東方新地|圖片:新傳媒圖片、Instagram

馮盈盈:試過家用都畀唔到

問馮盈盈入行以來,收入都OK?無試過食少一、兩餐?佢直言:「點會無,人點會有一帆風順?人哋睇我係港姐冠軍、人生贏家,其實都唔係,好似選港姐嗰三個月係無業狀態、無收入,只可以摵大學期間嘅積蓄,更多嘅係要靠屋企幫手,例如買衫買裙買鞋。選完都好大開支,都繼續買衫買裙買鞋,同時間學唱歌跳舞做戲,都需要啲資本,即使有工作support,但家用都畀唔到,依家都夠使嘅,同埋都交到家用,我已經覺得好開心、好感恩嘞!當然唔希望停落嚟,希望努力工作,賺多啲錢,畀屋企更好嘅生活。」

馮盈盈

拍劇方面,由《果欄中的江湖大嫂》、《白色強人》到《解決師》,係咪預期中咁順利?馮盈盈話:「全部都係surprise同bonus。我本身預期唔好鬧得咁甘,唔係差到『你以後唔好再出現!』我就心滿意足嘞!」