黃德斌

黃德斌:近年都係接出面工作 離無綫唔憂做!

今次邀請了黃德斌,大談在演藝圈無工開的日子如何逆流而上,及表白離巢娘家無綫的原因,而近日新婚的他,更罕有談及對感情及生B的看法!

撰文:東方新地|圖片:東方新地、黃德斌微博

黃德斌低潮期曾嘗試轉行

黃德斌做Model入行,初初兼職做,開始轉全職,因做咗一年開始覺得好似唔係好穩陣,從而轉行報讀藝訓班。訪問中,他表示:「無話要發明星夢,嗰時講生存咋嘛,邊好似依家咁講夢想、理想。嗰時個年代係,父母教落你唔讀書唔緊要,你有一技之長,喺社會搵到食就得㗎嘞!」

黃德斌
平日的黃德斌話不多,訪問當日發現他原來甚有幽默感,譬如說到:「咁梗係想多啲(錢)㗎,其實我入行目的都係想多啲,點知⋯⋯哈哈哈,原來唔係咁簡單就可以搵到多啲!」

黃德斌

德斌就話當年由Model 轉做藝員的過程好簡單,即:「去電視台攞張form填,去考,跟住收你,咁㗎咋!而訓練班嘅老師淨係教你點演戲、演員道德係點」三言兩語透露當年轉行經過。

關鍵詞
黃德斌