林夏薇

林夏薇分享與老公甜蜜相處之法 迫對方睇啲咩戲?

林夏薇之前因拍攝無綫劇集《逆緣》而獲觀眾們歡迎,不過人氣急升後就決定畀番多啲時間家人,而減少拍劇。今次同大家搵嚟林夏薇大談在國內所受演藝訓練、如何隻身來港由零開始,並細說欣賞丈夫的種種原因,及夫妻間甜蜜相處!

撰文:東方新地|圖片:東方新地、林夏薇微博

林夏薇係章子怡師妹

林夏薇於中央戲劇學院出身,同學院有章子怡、秦海璐、袁泉 ⋯⋯她指:「最近我返去見老師,都見到章子怡。」對於在香港發展,她認為是一個緣份:「因為我拎香港身份證,老師就覺得我其實可以試吓喺香港發展,加上香港演藝學院有嚟學校同我哋交流,嗰時香港話劇團有部戲招緊女主角,問我有無興趣,所以我就返咗嚟。」

林夏薇 林夏薇

雖然林夏薇家庭背景好好,但原來她指:「由細到大屋企教育我哋都係靠自己,大學嘅時候我都會拍吓廣告、雜誌,家用方面賺得多咪畀多啲,賺得少就畀少啲,可能嗰時我一個月只係畀五百蚊 ,但都係我對屋企嘅心意同責任感。」