麥明詩

麥明詩:「佢哋平時放咗工做呢啲㗎!」 大爆律師最不為人知一面!

麥明詩,十優港姐加上劍橋大學法律系畢業的身份,曾令她受盡葡萄,最近她大談由被批離地,到現時獲封「貼地港姐」,如何笑看網民評論!另外,她亦會大爆做律師背後最不為人知的一面!

撰文:東方新地|圖片:東方新地、麥明詩Facebook、新傳媒圖片庫

麥明詩於新劇《 殺手》演咩角色?

麥明詩最近忙於拍新劇《 殺手》,提起她於新劇的角色會是忠是奸,她笑言:「我呢啲畀人殺嘅啫,最開心就係有機會同祥哥(黎耀祥)合作做父女,佢就係殺手,我係盲嘅,我盲嘅原因係因為佢導致到有啲仇家嚟,傷害到我,所以呢段關係好複雜,但又好有味道。」。

首次扮演盲女,她指今次角色非常之具挑戰性,怕因好多自然的反應都不可以做,坦言:「對眼又變到好無神,哈哈! 同埋我呢個角色仲要彈琴,我本身都識識地嘅,但好多年無彈,突然間要練番,都要下一啲苦功,同埋要喺唔睇住鍵盤嘅時候都彈到琴,其實都係幾難嘅。」,有挑戰才會有進步。