黃智雯

袁偉豪、黃智雯齊封星馬雙料視帝、視后

一年一度的無綫《萬千星輝賀台慶》在昨晚11月19日舉行,除了有大家期待已久的節目表演外,還會即場頒發原本分別在新加坡和馬來西亞頒發的《星和無綫電視大獎》和《TVB馬來西亞星光薈萃頒獎典禮》,結果「馬來西亞最喜愛男、女主角」及「新加坡最喜愛男、女主角」,分別由袁偉豪、黃智雯獲得,二人成為雙料視帝視后,恭喜晒!

撰文:東方新地 圖片:新傳媒圖片、電視截圖


袁偉豪 膺星馬視帝

袁偉豪憑《棟仁的時光》先後贏得「馬來西亞最喜愛男主角」及「新加坡最喜愛男主角」,成為雙料視帝,成功揮低對手陳展鵬王浩信馬國明!入行20年的他表示會繼續努力,做演員至生命耗盡一刻。

袁偉豪在李佳芯手上接過獎項,李佳芯今晚一如以往穿得得體又仙氣,未有刻意賣弄性感!

2007年參加無綫「香港先生」贏得冠軍入行的袁偉豪,於無綫拍劇機會不斷,經過11年的努力,憑《棟》中的打工仔角色成功入屋!


宣布得獎後,其女友張寶兒感動落淚!及後張寶兒被主持人林盛斌訪問時,甜笑向袁偉豪說:「你好叻吖」。

張寶兒一知道男友得獎,開心到爆喊!


相關文章:釣中億萬千金 袁偉豪為張寶兒禁慾

張寶兒實行奶奶政策 自爆生日陪袁母去旅行

袁偉豪隨即向女友飛吻!

黃智雯 入行11年首封后

至於黃智雯憑《三個女人一個「因」》,先後奪得「馬來西亞最喜愛女主角」及「新加坡最喜愛女主角」,同樣憑一劇成為雙料視后,撼贏好姊妹胡定欣及大熱人馬李佳芯!


臨上台前,黃智雯逐一接受藝員同事的祝賀!

黃智雯獲《TVB馬來西亞星光薈萃頒獎典禮》視后時,在台上首先多謝嘅人係汪明荃:「第一套拍劇就是同Lisa姐合作的《東山飄雨西關晴》,知道自己當初演技唔好,阿姐都話:『咁做戲嘅?』,之後獲阿姐肯定及支持好開心,好開心由佢手上領獎。」又多謝「胡說八道會」的好姊妹、《三個女人》的台前幕後工作人員及監製潘嘉德的提携。


之後,黃智雯再下一城奪《星和無綫電視大獎》, 她表示:「好幸福,一晚可以感受兩次喜悅。」她感慨道:「努力未必一定有回報,但只要肯努力一定有人睇到。」


相關文章:台慶變視后前哨戰 胡定欣推黃智雯上馬

現年35歲的黃智雯於2004年於香港演藝學院畢業,主修舞蹈及戲劇。其後,Mandy於2007年參加香港小姐,且入圍最後五強,2008年修讀第22期無綫藝員訓練班,2012年演《缺宅男女》受注目,同年獲《萬千星輝賀台慶》飛踴進步女藝人。今年她憑《三》中的「三重人格障礙症」的大律師角色贏盡口碑,尤如一人分飾三角,演技大爆發。


相關文章:【萬千星輝】今年「最佳劇集」花落誰家? TVB高層原來一早有暗示…

黃智雯
黃智雯獲獎後心情相當激動!

黃智雯
而在《降魔的》同黃智雯合作過的胡鴻鈞,立即上前祝賀她封后!

黃智雯《三個女人一個因》1人分飾3角獲激讚

Mandy在《三個女人一個因》劇中演技十分出色,1個人要分別演出3個分裂的人格,最重要的是觀眾都可以分辨到3個不同人格,這才叫成功。Mandy這次飾演的3個角色分別是專業而強勢的大律師,狂野豪邁的playgirl,膽小卻善良的宅女。

黃智雯
《三個女人一個「因」》

黃智雯
《三個女人一個「因」》

有觀眾猜測TVB是想測試一下黃智雯擔正後的成績,為了試水溫所以只在星期日播放兩套Mandy做女主角的劇集,包括《雜警奇兵》和《三個女人一個因》,觀眾就替Mandy抱打不平,指她平時即使做女配角表現都讓人留下深刻印象,也有網民希望《三》可以變回一至五播放,相信成績會更好。

《三個女人一個「因」》

《三個女人一個「因」》

另外兩位男主角也被網民讚演技大有進步,特別是袁偉豪,演繹一個市井律師,網民指他做暖男做得非常貼地,夠放之餘又自然!不過,袁偉豪今晚是憑住《棟仁的時光》成星馬雙料視帝!

《三個女人一個「因」》

《三個女人一個「因」》

袁偉豪《棟仁的時光》演出打工仔辛酸

其實《棟仁的時光》播出不久,觀眾就覺得劇情非常有共鳴,特別是打工仔一族,主角袁偉豪打工仔角色貼地又寫實,將香港打工仔的辛酸血淚完美呈現在電視上,袁偉豪的「鹹魚理論」更是打工仔的心聲!

男主角袁偉豪飾演一位普通的打工仔曾棟仁,每日從屯門一早逼巴士仆到中環返工,相信住新界的朋友非常有共鳴,每日都要和時間競賽,別人還在睡夢中的時間,新界人已經要趕巴士,然後就開始一天忙碌的打工仔生活,收工累到成隻狗,然後又開始新的一天打工生活,不斷死循環。

棟仁的時光
《棟仁的時光》電視劇照

棟仁的時光
《棟仁的時光》電視劇照

最慘的是每日有返工無放工,工作永遠做不完,而且勤力工作都得不到老闆賞識,還要被公司壓榨,棟仁的同事Emma卻只靠一把口冧老闆同冧客就可以上到位,簡直就是血淋淋的打工仔血淚史,劇中棟仁提出的鹹魚理論簡直是一針見血,棟仁咁話:「你出咗嚟做嘢咁多年仲唔明嘅?當你愈有heart,愈有抱負嘅時候,老闆就會愈唔上心,視為理所當然。你同佢講理想,佢就會話畀你聽,理想可以當飯食,可以抗通脹,仲會乘機壓你價!老細永遠是對的,無論啲客畀咩屎橋佢都話係絕世好橋。咁你仲點帶個靈魂返工?點頂得住呀?做鹹魚總好過有一日做到死咗,變咗條死魚。」真實得很卻讓人欲哭無淚!


棟仁的時光
《棟仁的時光》電視劇照

女藝員行紅地氈 鬥性感搶鏡

而喺昨晚的台慶上,全台男女藝員都著到靚一靚行紅地氈!講到全場最性感就一定非馮盈盈莫屬,件衫側邊睇落完全真空,性感冠絕眾女藝人,真係乜鏡都畀佢搶晒!馮盈盈仲透露為咗美感同線條連條底褲都除咗,堅係全真空!






朱晨麗以一字膊閃片長裙登場,高貴大方!

陳煒以一身蕾絲超DEEP V紅色晚裝上陣,由頭透視到腳示人,夠哂搶鏡兼性感!


人妻王君馨同樣以Deep V上陣,晒弗到漏身材!

唐詩詠以寶藍色低胸晚裝微露事業線出席台慶,激罕谷胸上陣!


黃心穎唔行性感勁保守又封胸,不過勝在由頭銀到落腳,閃爆全場!

高海寧都一樣非常密實!


姚子羚大騷白滑玉背,好正呀!

胡定欣以透視仙氣造型配400萬首飾出場,相當搶鏡!


黃翠如以一字膊上陣,望落非常醒神!

黃智雯身穿白色Deep V露背晚裝出場,都好養眼!


今晚司儀之一嘅麥明詩就中門大開,都好吸睛!

蔡思貝

靚湯則又靚又性感,谷胸勁搶鏡!

湯洛雯

龔嘉欣

傅嘉莉以紅色超Deep V出場,同樣好「胸」狠!

人妻孫慧雪同樣以紅色晚裝現身,晒出巨胸,夠哂賞心悅目!


邵珮詩大晒八字波,雖然加咗層薄紗,但依然勁性感!

邵珮詩


伍樂怡條事業線谷到上心口!

伍樂怡

余思霆

劉穎鏇著上性感透視晚裝現身,風騷大晒玉背!

劉穎鏇

劉佩玥都唔輸蝕,同樣騷出玉背,相當養眼!

劉佩玥

陳貝兒

譚凱琪

鄺潔楹


張秀文


江嘉敏

莊思明

陳庭欣



「得罪造型師」系列

陳瀅著上低胸紫裙出擊,可惜望落毫無美感,身形因條裙個cutting問題而盡失!


雖然吳沚默騷腳都幾好睇,但可惜成條裙個感覺好似馬戲團表演者多啲!


至於蝦頭造型就更嚇人,成個look望落勁錯配,猶如大媽上身!

男士鬥密實鬥有型