蓋世豪俠

深宵睇《蓋世豪俠》笑住瞓!嚴選最想大台重播的8套經典神劇

深夜才是煲劇的最好時段!近日大台喺深夜神劇時段重播1989年的經典喜劇《 蓋世豪俠》,該劇由周星馳、吳孟逹、吳鎮宇主演,星爺成功開創無厘頭先河,劇中仲爆出唔少經典金句,套劇都算係集體回憶。其實近年TVB深夜重播的電視劇都是80,90年代的神劇,就算未睇過嘅人都會覺得好看,比起現在嘅TVB膠劇質素高好多,就算是看到爛的《皆大歡喜》都覺得很好看。以下呢8套係公認嘅高質神劇,相信就算在深夜時段重播都會坐定定追看吧!

 

撰文:東方新地 │ 圖片:劇集截圖、TVB劇照

深宵睇《蓋世豪俠》笑住瞓!

《蓋世豪俠》由周星馳、羅慧娟、吳孟達、藍潔瑛、吳鎮宇、梅小惠、許紹雄、劉江等主演,當年周星馳只得27歲,在劇中演段飛穹蒼派掌門段海(劉江飾)的兒子段飛,可是他無心習武為人貪玩懶散,但最後因家逢巨變,在陰差陽錯下逐步成武林高手。

蓋世豪俠
劇中周星馳飾演的段飛,把穹蒼派改名為「段古母辛府」(即「斷估冇辛苦」諧音),成當時香港潮語。

而《蓋世豪俠》也是吳鎮宇電視反派代表作,劇中為當武林盟主不擇手段修煉邪功,最終搞到不男不女,同演佢冇血緣弟弟周星馳展開正邪生死對決。

吳鎮宇