洪永城

洪永城:「唔係永遠有呢個機會忙!」 訴說人生從有到無時刻

「 馬炭 」洪永城從不知愁滋味的玩樂少年,到父母經歷低潮無力供款從新西蘭急召回港自力更生,一一訴說人生從有到無時刻,並同時透露為何留不住上任女友及自己愛情觀,亦分享於前輩張衞健身上學到什麼!

撰文:東方新地|圖片:東方新地、洪永城微博

洪永城訴說人生從有到無時刻

人人都說在電視台裡浸過捱過,就能練就百般武藝。聽就聽得多,真正體會過,才知道箇中滋味。「最辛苦係18年 尾 , 要拍《黃金有罪》, 晚晚踩完廠再踩外景 , 拍完又要出去做《 大帥哥》宣傳。嗰種忙,係去到一個地步變得麻木,返屋企見到衫就著,見到嘢食就塞入口,扒兩啖 ……唔得喇,點都要瞓一個鐘,瞓醒又再出門口去開工。」

「攰起上嚟有時總會呻,但係心嗰句都係話畀自己知,係一種鍛錬,有得忙就應該欣然擁抱佢,做呢行真係唔係永遠有機會畀你忙。我最記得啱啱開始拍劇做男二,輸經驗,已經唔知四定五日冇瞓過覺,劇本就算睇完去到現場都真係唔記得幾多句、唔知拍到去邊,落到場畀導演喪鬧。」,回憶當年,現在已經可能已習慣一切。

關鍵詞
洪永城