拜太歲

【拜太歲】2019豬年攝太歲攻略+豬年開工吉日

踏入豬年,生肖屬蛇、豬、猴的朋友來年都會因為犯太歲而影響運程,在健康、行事上都需要特別留意。如果自己或家人、仔女今年犯太歲,可以選擇在特定的日子去廟宇攝太歲,令2019年過得順利點。而返工嘅爸爸媽媽們亦可以留意2019豬年嘅開工吉日。以下提供一些今年嘅開工吉日同埋拜太歲的重要資訊給大家,包括日子、地點以及攝太歲的方法,讓大家在新年一本萬利!

原文:Homan、[email protected]新Monday|編輯:東方新地|資料提供:潘栢炫師父|圖片來源:東華三院香港旅遊發展局、Instagram、電影截圖

2019豬年開工吉日

今年嘅開工吉日有三日,想知邊日開工比較適合就mark返底相關嘅日子同時間,係新一年就開個好年!吉日分別係:

1. 二月六日,初二。上午九至十一時

肖龍、牛勿用。

2. 二月八日,初四。上午九至十一時

肖馬、羊勿用。

3. 二月十三日,初八。上午十一時至下午一時

肖龍、狗勿用。

2019拜太歲攻略

豬年犯太歲生肖整體運程

1.肖蛇(沖太歲)

沖太歲代表改變,即蛇年朋友新一年生活、工作上會有一些變動,心理和思想上要多做準備。要留意的是,明年蛇仔蛇女們會有「歲破」、「大耗」兩大凶星,有機會破財,同時也要小心會受傷。