新城

新城獎項變垃圾棄橋底 5個得獎者邊個最大嫌疑?

一到新年大家就會想到送舊迎新大掃除、再加上最近流行「斷捨離」,不少人都會將自己手上無用之物全數拋棄。不過,近日商台的DJ Colin就在其社交網絡上載一張相片,佢發現一個新城勁爆頒獎禮嘅奬項居然被棄於橋底,不少網民看過相片都化身鍵盤神探,希望搵出物主,而當日嘅五個得獎者都紛紛力證自己清白,咦,咁到底邊個係最大嫌?一齊睇睇!

撰文:Mike (原文刊於:新Monday)| 編輯:東方新地|圖片來源:King Jer娛樂台,Colin Mak |資料來源:Colin Mak

2013年新城勁爆獎棄橋底

在該照片中可以看到可以看到該獎項屬於2013年新城勁爆頌獎禮,但上面卻沒有刻上得獎者的躍進新人獎,而獎項附近則有一堆被遺棄的女裝鞋。而照片被廣傳後,就有網民列出當年躍進新手獎的五個得獎者,分別是羅力威、連詩雅、龍小菌、蔚雨芯及吳彤五人,佢哋都係最大嫌疑⋯⋯

新城
個獎咁就被人當垃圾,到底物主又係邊個?
影片截圖

龍小菌 最快出相表清白

龍小菌首先在其Facebook上放相,寫道:「2013年勁爆躍進歌手獎,多謝新城,多謝銳哥當年頒呢個獎畀我,攞一次獎有兩個機會講多謝,我仲有唱歌寫歌㗎,謎底好快解開。」相中的她捧著當年獎項,並表示「多謝新城、多謝銳哥」,以證明清白。