鄭伊健

隱形億萬古惑佬 鄭伊健買地掃樓冧妻

經常被指係大細路的鄭伊健,先後同邵美琪、梁詠琪不敵七年之癢分手,情路兜轉廿一年先認定最愛是志趣相投的蒙嘉慧,13年更安排神秘婚禮步入婚姻殿堂甘 願被箍,簽紙畀拍拖七年的YoYo(蒙嘉慧)一個名分。 轉眼結婚六年,伊健對麵嫂寵愛有增無減,除咗兩 人喜好、睇法百分百match,賢慧YoYo對伊健父母照顧 周到更令她加晒分,令向來孝順的伊健安心讓她持 家,近日再開放財政,早前就買地掃樓冧妻,除買元朗 地皮給岳父養老,近日再以千萬買入白石角單位作投 資,已手持過億磚頭是隱形富豪的 他,事無大小都以太太意見行先,已經 生活無憂可安心做伊健背後女人享福的蒙嘉慧,點睇都係贏家!

 

撰文:東方新地 圖片:新傳媒圖片

鄭伊健買地掃樓冧妻

13年在日本古堡酒店完婚,鄭伊健蒙嘉慧結婚轉眼六年,向來 性格低調的伊健,更完全被老婆融化,愈愛愈高調,早前舉行六場 演唱會,就激罕在台上多次公開多謝老婆:「佢從來唔打擾我,佢有 第二啲嘢做,要安排好父母嘅座位,又煮飯畀我食,咁我喺台上多 謝咁多人,而冇多謝我太太,就太唔公平!」愛的表現唔係得把 口,愛妻號伊健早前就買地掃樓冧老婆。17年前,伊健以太太蒙 嘉慧名義, 以千萬買下元朗地皮,計劃在地皮上起村屋給岳父安 享晚年。據知情者透露:「自從10年YoYo媽咪過身之後,YoYo 一直都好緊張照顧爸爸,伊健看在眼裡一樣好緊張,為咗想老 婆安心,佢專登買地起屋畀岳父養老,兩公婆一早做晒 search,嗰度亦有朋友買咗會喺度住,可以互相照應,伊健覺 得嗰度環境好清幽,好啱老人家養老,對岳父真係好有心!」