陳展鵬

陪產見證十級痛 陳展鵬擱置追仔大計

半年內經歷結婚生女的陳展鵬,日前宣布寶貝女小豬比 (Quinta)面世,一家三口上載溫馨合照上社交網,接受大家的祝 福。做了人夫人父,陳展鵬凡事以妻女行先,這次陪住單文柔懷胎十月入產房生女,看到老婆所受的十級痛苦,肉赤之餘,更萌 生「不如唔好生」的念頭,打算擱置追仔大計,等Quinta大少少才 作決定。
顧大又顧細的陳展鵬,為獎勵單文柔,除計劃在囡囡百日宴 後一家外遊外,更承諾會買樓 老婆揸手,有老公鍚到燶又有獎 金獎品,相信單文柔亦唔介意繼續為陳家開枝散葉。


撰文:東方新地 圖片:新傳媒圖片、instagram

陳展鵬 單文柔 產後半個月才報喜

去年10月新婚一個月即 報喜,陳展鵬半年內雙喜臨 門,娶到賢妻單文柔,陳展鵬 甘願把財政大權及家中決策權 奉上,近月請工人、買過千萬 教育基金與保險都交由單文柔 去處理,而陳展鵬就搏命拍新劇《唐人街》,努力搵錢養家。

早前陳展鵬百忙中請假為單文柔慶祝29歲生日,在社交網上載了兩 張恩愛切蛋糕的照片,單文柔被發現孕肚突然變平坦,疑似已卸貨。周 日(21日),陳展鵬終公開宣布女兒小豬比已出世,母女平安,而囡囡的 英文名是Quinta。因為新劇正在趕拍,所以陳展鵬不能請假太多,日前 他在將軍澳電視城拍劇時分享初為人父的感受,表示女兒已出世約二十 日,他已過了最緊張的時期,現在是開心及興奮,並解釋不即時公布女 兒已出世是因為日日都忙開工,單文柔產後身體及情緒亦需要一段時間 去適應,家中上下亦忙著照顧初生女兒。


二十日大Quinta

陳展鵬周日(21日)在 社交網宣布單文柔已誕下 B女:「Welcometoour home!小豬比來了」,並貼 出一家三口照,相中見單文 柔抱著小豬比(Quinta), 二人幸福滿瀉。


笑囡囡出世似蟹

原來陳展鵬好傳統,中國人習俗不能讚初生BB,所以他接受訪問時 話小豬比好曳:「BB係唔讚得嘅,所以佢係非常之曳,不過我哋依家已經 上咗手,小豬比一生出嚟好似Phoebe(單文柔),但十幾日後又有啲似我喎!最好笑係生出嚟時我話點解個BB好似嘔白泡嘅?好似隻蟹咁,原來係啲羊水,要 抽走。」 講到入產房陪產的經過,陳展鵬感受非常深刻,他說:「今次我哋去呢間醫院係可 以畀我陪住太太打麻醉針,因為佢係開刀,所有過程一目了然,剪臍帶係一定要做 嘅,當生完小朋友出來,塊布遮住,唔知姑娘定醫生單手捉住個小朋友,我真係覺得好 哺乳類動物,活生生一個冇著衫,有啲血黐住又灰灰哋,但個心情就真係好開 心。嘩!我終於有個小朋友咯!不過見到太太打針話痛都心痛。當時有一刻諗過,捱 得咁辛苦不如唔好生,見佢咁痛又要捱一刀,感覺好難受好心痛,好彩母女平安。」雖然陳展鵬事前已經上過堂學湊B,但單文柔產後陪月姐姐因為外遊返港要進行麻疹測 試,故頭幾日未返到工,陳氏夫婦要親自上場餵奶換片,搞到踢晒腳,最後更要上網 學用包被,包好囡囡令她安心睡覺,幾日後終於上晒手。


因為囡囡出世後頭幾日陪月姐姐未返 工,陳展鵬要落手落腳幫手湊女,兩公 婆更上網搵片學用包被,用包被緊緊包 實囡囡,使她以為自己仍在媽咪肚內更 有安全感唔會扭計。

上網學湊女


 

廿四孝奶爸

陳展鵬接受訪問時透露, B 女已出世大 半個月,雖然一早已上過堂學湊 B ,但 實戰時難免會雞手鴨腳,不過現在這個 奶爸已經上晒手。

食全餐雙倍痛

陳展鵬本來諗住多啲嚟密啲手,等單文柔生完個女身體回復,就會開工再追仔,不 過今次陪產見證老婆十級痛,他即打消念頭。知情者透露,「煎Pang除咗孝順仲係一個 好老公,雖然佢好想阿媽抱齊男女孫,但見到Phoebe生仔痛成咁佢亦好唔忍心。本來 Phoebe諗住試順產,點知作動後痛咗好耐都未生到,最後要緊急麻醉同開刀,食全餐真 係痛上加痛,其實Phoebe咁後生好快會復原,但煎Pang就好肉痛,佢安慰Phoebe話生 一個都已經好ok,唔一定要追仔。」陳展鵬現在有女萬事足,雖然日日拍劇打到癲周身 傷,但返到屋企見到個前世情人即時冇晒事,既然上晒手咁識湊B,生多幾個都唔拘 啦!


產後慶生

日前,陳展鵬為老婆慶祝 29 歲生日時,有眼利的網民留意 到單文柔孕肚已「消失」,似乎「紙包唔住火」。


承諾送驚喜

在單文柔坐月期間,陳展鵬訂定靚靚蛋糕為老婆慶生,更留言 sweet爆表示會在復活節為她再 送上驚喜。


產前急掃底

上月腹大便便的單文柔,與化妝師好友 閒逛九龍塘又一城商場,入到名牌內衣 店,單文柔即雙眼發光,見她對手感柔 軟的絲質性感內衣褲最感興趣,不時摸 上手,最後當然不會空手而去。

單文柔大肚期間所穿的內衣及內褲都因谷奶升cup 及下圍膨脹而變加大碼,她趕住要在卸貨前買定靚 靚內衣,坐好月調理好身體,再穿上性感戰衣出擊

陳展鵬
42歲的陳展鵬,去年10月迎娶細他13歲的落選港姐單文柔,兩人新婚一個月宣 布「造人」成功,第一胎是囡囡,二人一樣開心,仲開P喜迎小豬比。

張寶兒透露早前也有探望BB,惟新手媽媽 單文柔情況反覆,她說:「見佢未穩定就冇 再去探,依家好啲,遲啲就可以去探番。我 都想做契媽,不過應該好多人爭住做,所以 都係等爸爸、媽媽決定,或者等小朋友大個 咗,睇佢想認邊個啦!」

好姊妹搶先探

身為Phoebe同屆港姐兼好友的劉穎鏇與魏韵芝,早前已率先探過單文柔,更與她一 起慶生。劉穎鏇直言已見過Quinta:「Phoebe生日時我同魏韵芝一齊探佢,有見佢 LittleBaby,好開心,未諗買乜畀BB,買衫又驚好快大。」而魏韵芝則大讚BB很可 愛,早已訂製刻有「小豬比」花名的被及口水肩送給BB。


忙搵奶粉錢

陳展鵬在新劇《唐人街》以八極拳出擊,仲愈打愈 激烈。日前拍攝一場奮不顧身拯救姚子羚的場口, 佢赤手空拳以一打五,拳拳到肉,完全唔錫 身,剛為人父的他搏命賺奶粉錢。

 

送樓獎勵

陳展鵬拍拖不久已花過千萬買將軍澳晉海做愛 巢,月初見證老婆為生女受盡痛楚,他承諾會再買 豪宅贈老婆,果然係廿四孝人夫


秘密入港安

藝人生仔的熱門醫院來來去去都是位於港島區的星級醫院養和,不過近年有所改變,黎明前年安排女友在浸會醫院生,早前陳凱琳就在港島的港安醫院生,而今次單文柔就在荃灣港安醫院秘密生 B。荃灣港安醫院的產科部房間乃經過特別設計,其鑲入式燈光設計可調節照射角度和亮度,而睡床是特別設計的產床,準媽媽毋須於臨盆時轉移至產房,可直接在入住的分娩室自然分娩,在至親與專業人員的陪伴下迎接新生命,倍添安心和舒適。據知陳展鵬早已為老婆訂了尊貴私家房,其私隱度極高,埋單逾十萬。

埋單逾10萬

港安醫院位於荃灣荃景圍,住在將軍澳區的陳展鵬安排單文柔在港安生女,真是有點意想不到。


港安的分娩房設備完善,本來想順產的單文柔,最後關頭要緊急剖腹生產,本來約6萬的婦產費,最後加至10萬左右。