121312132312

撇女友慶母親節 鬼馬黃子華紅酒隊阿媽

創作代表香港精神的子華神(黃子華),去年完成26場 《金盆𠺘口》棟篤笑收咪作後,繼續過其隱世生活,令唔少支 持者感到失落,不過才子終歸係才子,點可能長期畀個腦休 息。近日子華又蠢蠢欲動有大Project,除咗有意轉向舞台 劇方面發展,今年九月又會自導自演開戲,近日閉關密鑼緊 鼓準備劇本,不過侍母至孝的他,即使再忙亦唔會忽略媽咪,之前因為媽咪身體不適,令孝順仔子華非常擔心,撲 去陪阿媽睇急症睇足四個鐘,貼身照顧周到。剛過去的母親節,子華就撇甩女友,訂定酒樓貴賓房,帶備紅酒陪精 神奕奕出關的阿媽隊酒慶祝,子華神孝順一面盡在眼前。

撰文:東方新地 圖片:新傳媒圖片、ig

黃子華侍母至孝

黃子華自小父母離異隨阿媽改嫁生活,對生父認知不多,亦得不到繼父 關心,除了胞妹,跟三個同母異父弟妹亦因年齡差距極少溝通,但反而造就 子華同阿媽感情深厚,侍母至孝的他,就算同女友同居過二人世界,亦會爭 取時間陪阿媽。據知情者透露:「雖然喺破碎家庭成長,但阿媽好用心湊大 佢,子華同阿媽一路都好多嘢傾,感情非常之好,本身子華性格內向,生活 又隱世,一創作就天昏地暗唔出街,不過點忙都好,子華每個禮拜,一定抽 時間去陪阿媽飲茶傾偈,非常孝順。」

黃子華
黃子華唔怕人多揀正日同阿媽慶 祝母親節,不過就貫徹 低調作風戴帽戴口罩戴 埋眼鏡包到冚出入,真係子華神喺身邊行 過,可能你都未必 察覺到!

黃子華攞住四支紅酒趕住搭𨋢上西苑酒家會合媽咪 吃飯,有備而來相信是要同媽咪隊酒飲個痛快。