TVB鬧鬼

【懿想得到】黎諾懿、鄭伊健爆TVB男休息室鬧鬼 細數電視城5大靈異事件

黎諾懿主持的無綫節目《懿想得到》中,每集都會邀請不同的好友亮相,第一集就請來鄭伊健一齊下廚,又重遊舊地逛無綫電視城,懷緬一齊度過的歲月,但當去到藝人休息室時,伊健衝口而出:「舊嘅休息室,有鬼喎!」形容舊休息室似殮房,黎諾懿即刻接口⋯⋯TVB休息室鬧鬼是真的嗎?不少藝人都有親身經歷過「奶嘢」!

撰文:東方新地丨圖片:《懿想得到》節目截圖、《恐怖在線》電台節目截圖、新傳媒圖片

《懿想得到》黎諾懿、鄭伊健爆男休息室鬧鬼

黎諾懿同鄭伊健逛無綫電視城,走到《愛.回家》錄影廠的走廊看見電子儲物櫃,黎諾懿因很久沒有回來這個廠而形容那是「新嘢」,二人好奇地按了幾下便繼續走,伊健提起舊時剛進TVB,獲派locker鎖匙及當時的鎖匙號碼⋯突然,locker門打開了,伊健回頭一望說:「咦,佢開番蓋嘅?」,又話:「喺咪有鬼啊呢度」。

懿想得到
走到走廊上,儲物櫃門突然又打開

二人繼續行,行到伊健想看的休息室,於是推門入去,黎諾懿表示知道伊健的舊休息室在另一邊,伊健衝口而出:「舊嘅休息室,有鬼㗎!」又話:「舊嗰邊好似殮房。」黎諾懿接口:「呢度唔似咩?傳聞中依家呢度都有嘢㗎!」兩個好似大細路,口不擇言,據講出街後,高層有少許微言,擔心影響藝人心理。