王喜

王喜拍片籲勿圍堵警署及宿舍:攻擊差館只換來傷亡!

昨天全港進行三罷(罷工、罷市、罷課)運動,而且各區也有遊行及示威,多區警署遭到破壞,而前警務人員、藝員王喜昨晚(8月5日)於社交網站上,一小時內連發兩POST及拍短片,呼籲切勿圍堵或襲擊差館及宿舍。

撰文:東方新地丨圖片:FacebookNowTV截圖

王喜拍片籲勿圍堵警署及宿舍

王喜首先他在帖文中寫道:「緊急呼籲!攻打差館只換來傷亡,切勿圍堵或襲擊差館」另外拍咗一條39秒的短片。片中王喜在私家車上自拍說:「我係王喜,我喺度呼籲,而家喺任何一間差館外嘅市民即刻離開,唔好向差館投擲任何物品,因為呢啲動作,都會被當值指揮官或值日官,視作為『差館被攻打』。差館一旦被攻打,差館內嘅差人就會各就各位,用佢地所有能夠用得到嘅方法,即係『by all means』去捍衛差館保護差館。當中必然係包括開槍。所以圍堵差館、向差館投擲物品,其實係得唔到你想要嘅嘢,反而你會得到你最唔想要嘅嘢,就係傷亡。喺呢度我再一次呼籲,喺任何差館附近、出面嘅市民,喺呢一刻即刻離開,唔好向差館投擲任何物品、唔好向差館投擲任何物品、即刻離開!」