feat_maming_2

林峯都未攞過!馬國明三度坐歪做二奶 承繼奧運六子與視帝無緣魔咒

又快到一年一度派發台慶頒獎禮成績表時間,之前台慶劇洗牌,據悉無綫今年有意安排《萬千星輝頒獎典禮》在12月初舉行,最有利攞獎成贏家,自然落到正在熱播的台慶劇《解決師》身上,男一王浩信食正天時地利;另一邊廂馬國明的《降魔的2.0》被飛出台慶劇之列,到底馬明是否仍未能打破二奶命,注定與視帝無緣?

馬國明陪跑20年輸到麻木

在無綫二十年,一直與世無爭的馬明,即使多次在劇集有突破演出,仍與視帝獎無緣,去年《深宮計》任三恕亦敗給馬德鐘,只獲「最受歡迎電視男角色」獎。上台頒獎時又天然呆上身,反問:「我真係唔知點解會攞獎,真係莫名其妙!」食白果食到麻木。


馬明三度坐歪做二奶實錄:

12年《on call 36 小時》

過唔少大熱作品彈出,演醫生受歡迎,亦唔係今時今日嘅事,早於12年他已在《 on call 36小時》演才華橫溢暖男「一件頭」人氣急升,不過,贏民心未贏到好運,最終還是同視帝擦肩而過,只能攞到「最受歡迎電視男角色」獎。


17年《降魔的》

17年再次有大熱作品《降魔的》,將馬明推向事業另一高高峰,不過又敗給王浩信,同樣失落視帝。

18年《深宮計》

拍到大製作《深宮計》,馬明埋門一腳都輸獎。


承繼奧運六子魔咒 最紅林峯都未曾稱帝

第十四期藝員訓練班出身的馬明,04年同林峯陳鍵鋒吳卓羲黃宗澤黎諾懿被封為「奧運六星」 受公司力捧,不過六子猶如中咗魔咒,六人全部都同視帝無緣,唔知在無綫最長時間的馬明能否打破宿命!