煮東煮西

煮東煮西|黃翠如爆料黃浩然是100分愛妻號!莫家嘉與名廚黃亞保攜手合作

tvb娛樂

廣告

由三大閨蜜黃翠如、陳自瑤、連詩雅主持的全新烹飪綜藝節目《煮東煮西》,17 日(周一)起、逢周一至周三晚上 10 點半翡翠台播映。

煮東煮西  黃亞保係「東煮」代表。
黃亞保係「東煮」代表。(圖片來源:TVB
煮東煮西  莫家嘉係「西煮」代表
莫家嘉係「西煮」代表(圖片來源:TVB提供)
煮東煮西  支嚳儀同顏志恆係「幫煮」
支嚳儀同顏志恆係「幫煮」(圖片來源:TVB提供)

煮東煮西|黃浩然太太莫家嘉與名廚黃亞保攜手合作

有別於傳統烹飪節目,《煮東煮西》除了想令觀眾看畢後「煮指大動」在家中跟煮外,亦想打造「在家中宴客」感覺,讓觀眾寓學習於娛樂。三位靚女主持擔任「食客」角色,資深名廚黃亞保及黃浩然愛妻莫家嘉則擔任「東煮」及「西煮」;每集二人均會圍繞節目指定食材,各自炮製兩道中式及西式美食。

兩位主廚亦各有一名助手,分別是殺入《中年好聲音》六強的顏志恒,及殺入七強的支嚳儀;本身是烘焙店 CEO 的支嚳儀,更是每集「甜品/湯水擔當」,為三位食客增添滋味。七人除會聚集於廚房邊煮邊講,又會排排坐齊齊開餐,顏志恆與支嚳儀更會定期高歌助慶。為了強調「家」的感覺,四位「教煮」全程踢拖上陣,保哥與支嚳儀更鬥拋爛 gag,令《煮東煮西》有望成為本年度最 noisy 兼最 happy 烹飪節目。

煮東煮西  資深名廚黃亞保及黃浩然愛妻莫家嘉則擔任「東煮」及「西煮」
資深名廚黃亞保及黃浩然愛妻莫家嘉則擔任「東煮」及「西煮」(圖片來源:TVB提供)

煮東煮西|黃翠如化身「八妹仔」大爆黃浩然是100分愛妻號

明天首播的第一集已極富娛樂性,黃翠如數度化身「八妹仔」,大爆家嘉及保哥戀愛史。與黃浩然合作無間的翠如,一嚟即大爆好拍檔是「100 分愛妻號」,為了尊重太太家嘉,視手提號碼為高度機密,翠如說:「佢話盡量都唔畀電話女演員,因為佢唔想老婆擔心。」說畢更打蛇隨棍上追問同場的家嘉:「佢個電話係咪真係好少女仔電話架?」「紅都面晒」的家嘉甜笑回應:「我冇睇過,不過我知道佢係唔鍾意畀電話人。」甜度爆錶!翠如又指黃浩然心目中永遠太太最靚:「好多女演員咪好靚嘅…佢永遠第二句都係話:『我覺得我老婆正過佢』。」到底第一句係乜?密切留意節目。翠如另外又大爆保哥與太太是初戀,保哥聞言大方承認,並在陳自瑤助攻下自揭當年如何與太太拉近距離。除了踢爆還有自爆,翠如吃飯期間笑指蕭正楠其中一款拿手小菜是炒牛奶,令貪吃的陳自瑤即時心心眼。

煮東煮西  黃翠如數度化身「八妹仔」
黃翠如數度化身「八妹仔」(圖片來源:TVB提供)

煮東煮西|黃翠如、陳自瑤、連詩雅 各有 character

三位主持亦各有 character,除了「八卦妹」黃翠如,還有「食家」陳自瑤及「煮婦」連詩雅。陳自瑤每次品嚐完美食,均會大派「為食表情包」,並認真地給予詳細食評;連詩雅則自揭老公陳家樂愛「亂入廚房」搞溫馨。而首集主題是「雞」,保哥及家嘉分別以該款主食材炮製出雞丁火腿松子炒鮮奶、濃雞湯浸菜膽雞、伴黑醋醬香煎毛豆火腿雞肉餅及伴法式洋蔥忌廉醬酥炸雞翼波波,其間更會分享如何「三上三落」浸雞、炒洋蔥醬、炸雞皮及開椰皇等不同心得,密切留意。

煮東煮西  三位主持亦各有 character
三位主持亦各有 character(圖片來源:TVB提供)
煮東煮西  陳自瑤其實好活潑。
陳自瑤其實好活潑。(圖片來源:TVB

圖片來源:(圖片來源:TVB