d60f62fc-b27d-49a1-9f10-9be0e6aac047

「翻版李佳芯」羅佩芝自爆搵師傅搞另類種生基 工作人緣財運大大提升

最新娛聞

羅佩芝(Giann)因參加《最後一屆口罩小姐選舉》而為人所熟悉,近日為開電視拍攝全新節目,Giann自揭搵七仙羽種生基,從此工作量增多,風生水起﹗Giann更把七師傅的獨門種生基過程一一講解。
文:東方新地 |圖:《口罩小姐》截圖、羅佩芝IG

羅佩芝參加口罩小姐代號是「三小辣」,被指樣貌跟氣質都跟李佳芯相似,故有「翻版李佳芯」之稱號。羅佩芝近日為開電視拍攝旅遊節目,她透露近來工作量增多,並透露搵七師傅種生基後立即好運連連,不但工作量增多,人緣運又變佳,收入好財運大大改善﹗

羅佩芝被指似李佳芯。(圖片來源:羅佩芝IG)
羅佩芝被指似李佳芯。(圖片來源:羅佩芝IG)

羅佩芝拍《怪談》與七師傅結緣

羅佩芝指因拍攝節目《怪談》才認識七師傅,所以搵師傅為自己種生基,她透露七師傅的「薯仔種生基法」過程,跟一般道家的種生基不同,據知薯仔種生基法是七師傅獨創的。羅佩芝指在七師傅的帶領下,每人有一個代表自己的薯仔,先把自己的願望、生日日期寫低並加上手印,然師傅用紅繩把多道符及其願望綁在在一起,之後放去隠蔽地方作法,並埋在泥土裡,不過羅佩芝唔清楚是否需要「有借有還」,所以她也會多做善事以保安心。

「翻版李佳芯」羅佩芝自爆種生基 工作機會變多﹗
羅佩芝拍攝開電視《怪談》節目而認識七師傅。(圖片來源:《怪談》截圖)
「翻版李佳芯」羅佩芝自爆種生基 工作機會變多﹗
在節目中羅佩芝跟隨七師傅的指引去探靈。(圖片來源:《怪談》截圖)
七師傅獨創的薯仔種生基,有別於中國道家作法。(圖片來源:七羽仙facebook圖片)
七師傅獨創的薯仔種生基,有別於中國道家作法。(圖片來源:七羽仙facebook圖片)

延伸閱讀:

口罩小姐「三小辣」羅佩芝奪除罩最靚小姐

《口罩小姐》完滿姞束後,一眾美女真正身份紛紛曝光,在193組的「三小辣」雖然未能進入決賽,但人氣高企最後更攞埋「除罩最靚小姐」﹗除罩相見後「三小辣」正是香港開電視的《怪談》主持羅佩芝,早年曾經變身「女朋友翻譯機」拍片而爆紅,最近竟然自貼「婚照」賣性感﹗

羅佩芝參加《口罩小姐》入了193組,代號「三小辣」。(圖片來源:羅佩芝IG)
羅佩芝參加《口罩小姐》入了193組,代號「三小辣」。(圖片來源:羅佩芝IG)
(圖片來源:羅佩芝IG)
(圖片來源:羅佩芝IG)

羅佩芝貼婚照 強調「沒有人要」

羅佩芝Giann在《口罩小姐》結束後被網民「再發現」,並盛讚28歲的她美貌比得上李佳芯Ali,二人「撞面」的評論不算是新聞,不過Giann似乎就更多一分性感:

口罩小姐「三小辣」羅佩芝忽然性感 |扮港女拆解「女朋友8句反話」
(圖片來源:羅佩芝IG)
性感睡前小背心,Ginna 自嘲呢個甫士係「瞓捩頸」(圖片來源:羅佩芝IG)
性感睡前小背心,Ginna 自嘲呢個甫士係「瞓捩頸」(圖片來源:羅佩芝IG)
Giann:「絕對沒有這副身材,不過好似著左婚紗嘅女仔都會變成咁⋯⋯」
Giann:「絕對沒有這副身材,不過好似著左婚紗嘅女仔都會變成咁⋯⋯」(圖片來源:羅佩芝IG)

與黃秋生合照

最近Giann與剛回港排練舞台劇的黃秋生合照,二人身高相映成趣。(圖片來源:羅佩芝 IG)
最近Giann與剛回港排練舞台劇的黃秋生合照,二人身高相映成趣。(圖片來源:羅佩芝 IG)

口罩小姐大熱落選淚崩

《口罩小姐》廿強佳麗分別加入ERROR四子組,經過考驗膽量的探靈後,進入正式Battle,分別進行動作題、問答、辯論三個環節後,勝出一組獲得免foul金牌,其餘三組要由隊長揀出一位踢出局。第五集阿Dee組勝出獲免foul金牌,其餘三組要由隊長各foul一人,肥仔foul了服務員、保錡foul了咖哩、193foul走三小辣,組員個個變喊包,隊長193都喊到眼都紅晒﹗

三小辣果然便是羅佩芝,佢同組員齊齊喊,不過佢話自己輸好過睇住其他組員被foul。
三小辣果然便是羅佩芝,佢同組員齊齊喊,不過佢話自己輸好過睇住其他組員被foul。(圖片來源:《口罩小姐》截圖)
羅佩芝終於可以真面目示人。
羅佩芝終於可以真面目示人。(圖片來源:《口罩小姐》截圖)
除罩後的三小辣,即羅佩芝。
除罩後的三小辣,即羅佩芝。(圖片來源:《口罩小姐》截圖)

羅佩芝拍片爆紅

好多男人都話同女朋友講嘢真係好辛苦,點解?因為九成女人都係口不對心,十句有八句都講緊反話,唉,真係好難捉摸呀!不過唔緊要,港女羅佩芝 (Giann)化身「女朋友翻譯機」,為大家拆解女朋友最常講嘅8句說話。如果唔想再激嬲女朋友,就快啲睇吓點樣避開地雷啦! 當女朋友同你講以下8句說話嘅時候,你識做啦!

羅佩芝被網民封為嫩版李佳芯。
羅佩芝被網民封為嫩版李佳芯。(圖片來源:羅佩芝IG)
羅佩芝身形幾fit
羅佩芝身形幾fit(圖片來源:羅佩芝IG)
口罩小姐「三小辣」羅佩芝忽然性感 |扮港女拆解「女朋友8句反話」
(圖片來源:羅佩芝IG)
口罩小姐「三小辣」羅佩芝忽然性感 |扮港女拆解「女朋友8句反話」
(圖片來源:羅佩芝IG)

扮港女拆解「女朋友8句反話」

1. 我對你冇feel呀!

答案:其實你真係好樣衰,所以咪冇feel囉。

Clip_2

2. 我唔想拍拖住呀!

答案:其實係唔想同你拍拖咋。

Clip_3

3. 你係一個好人嚟㗎。

答案:殘忍啲講句,即係你冇一忽吸引到佢。

Clip_5

4. 又去酒店?我好攰喎!

答案:成日去開房,當我係咩呀?

Clip_4

5. 你可唔可以唔好跟住我呀?

答案:其實想你追番佢。

Clip_12

6. 你做你嘅嘢啦,唔使理我㗎!

答案:如果你收線,你就完蛋了。

Clip_8

7. 呢件衫好似幾襯我喎。

答案:即係叫你買俾佢呀!

Clip_9

8. 食呢間好冇?再諗吓先啦。

答案:其實咪即係唔想食,諗過第二間啦!

Clip_11

除咗「女朋友翻譯機」之外,Giann仲將女仔喺屋企嘅真實情況拍咗出嚟,唔知係咪全世界嘅女仔都係咁麻甩㗎呢?女神呢啲形象嚟㗎咋!

Clip_16Clip_15

Clip_13

讀者留言